Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać domek 82m2

busz

Recommended Posts

Hmm no kto? Połączenie pompy ciepła z fotowoltaiką to nie jest rozwiązanie z kosmosu, które stosują tylko zapaleńcy. Jakby się zwracało w 20 lat (mówiąc oczywiście w porównaniu z kosztami początkowymi innych źródeł ciepła i przy uwzględnieniu podwyżek cen energii czy też paliw, bo tylko tak to można porównywać), to może faktycznie nikt nie kupowałby ani pomp ciepła, ani fotowoltaiki. Pytanie jeszcze, po ilu latach w ogóle zwraca się budowa domu ;)

To zależy za ile go wynajmujesz , bo dom może stanowić aktywo lub pasywo czyli dom na cele rezydencyjne wtedy stanowi on źródło kosztów, dom na wynajem źródło dochodów i możemy porównywać z innymi potencjalnymi inwestycjami.

W przypadku źródeł ciepła to rozpatrujemy łącznie wszystkie koszty inwestycyjne i eksploatacyjne na przestrzeni tylu lat ile wytrzyma najmniej trwały system grzewczy.

I tu nie ma jakiś zasad uniwersalnych trzeba przeliczyć konkretne warianty i różnych domach wyjdzie zawsze inaczej. Może się zdarzyć że np grzejniki elektryczne będą tańsze przez 50 lat niż PC którą trzeba będzie wymieniać co 15 lat na nową. Po prostu to się nigdy nie będzie opłacało bo to tak jakby trzeba zapłacić np 50 tys z góry zamiast 1.5 tys zł na grzejniki. Porównania robimy w cenach stałych bez gdybologi bo rosną różne dochody, jednak trzeba by rozważyć zmianę przepisów mogą się pojawić zakazy eksploatacji niektórych źródeł ciepła i to szybciej niż nam się wydaje.

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak samo mogą się zmienić zasady rozliczania fotowoltaiki, a w tym przypadku zmienić się może bardzo wiele i napewno nie na korzyść posiadacza takowej instalacji. Taką instalację traktowałbym jako swoistą "super ratę" jeśli będzie mnie na nią stać i rządzący zapewnią, że warunki rozliczania nie zmienią się przez kolejne strzelam 10lat.

Ten samochód w salonie.

I tak będzie stał na zewnąterz.

Lepiej kup garaż blaszak, lub zrób zadaszenie z boku domu.

Wyjdzie taniej niż 5 tys za metr kwadratowy salonu dla auta.

Przecież to nie domownik.

Myślałem o tym, ale mam już stan surowy i bramę garażową. Zakładam, że garaż może po jakimś czasie pełnić funkcję rekreacyjną - siłownia, ping-pong i te sprawy. No i mam malutką działkę: 8 arów, więc nie chciałbym zagracać jej kolejnym budynkiem.

Jest inny aspekt tej niby opłacalności i zwracania się. Wg mnie płaci się za wygodę bo przecież posiadanie PCi i PV jest o niebo lepsze aniżeli palenie węglem, prawda?

Grzejniki elektryczne też są wygodne w użyciu i 20 razy tańsze od pompy ciepła lekko licząc. O węglu nawet nikt tu nie pisze bo to już przeszłość

Dostałem wycenę na wykonanie co od trzech hydraulików, zmowa cenowa ;), każdy chce 15k (rurki, bufor, podłączenie itd.), do tego planowałem PV 8 kWp (32-33k). Tak sobie teraz kontempluję, że

- rezygnując z bufora oszczędzam 5k

- zmniejszając PV do 5kWp oszczędzam jakieś 12k

za zaoszczędzone 17k kupuję PC i wykorzystuję ją do co i cwu. Na razie wydaje mi się, że to ma sens, mam rację czy mocno się mylę?

Ja na system grzewczy w podobnym metrażowo domu zamierzam wydać jakieś 15k.... A systemów będzie aż trzy.... Maty pod kafelkami, koza, i klima z dobrymi parametrami do grzania. Dom parterowy 86m

I to się nazywa mądre podejście do tego z czasem 4-5 kWp PV i masz dom pasywny kosztowo ale bardziej komfortowy termicznie.

Dostałem wycenę na wykonanie co od trzech hydraulików, zmowa cenowa ;), każdy chce 15k (rurki, bufor, podłączenie itd.), do tego planowałem PV 8 kWp (32-33k). Tak sobie teraz kontempluję, że

- rezygnując z bufora oszczędzam 5k

- zmniejszając PV do 5kWp oszczędzam jakieś 12k

za zaoszczędzone 17k kupuję PC i wykorzystuję ją do co i cwu. Na razie wydaje mi się, że to ma sens, mam rację czy mocno się mylę?

Czyżby moje wczorajsze trucie ? :lol2:

Ja na system grzewczy w podobnym metrażowo domu zamierzam wydać jakieś 15k.... A systemów będzie aż trzy.... Maty pod kafelkami, koza, i klima z dobrymi parametrami do grzania. Dom parterowy 86m

Widzę, że jakiś mój krajan. To dość ciekawe połączenie bo poszczególne systemy można włączać lub wyłączać obserwując sytuacje za oknem. A co do kolegi busz to pamiętaj, że pompy nie kończą się na Pan....., Dai.... itd. Są monobloki tańszych, również markowych producentów. A co do tych wycen to jeśli jest w nich zawarte rozłożenie podłogówki razem ze styropian to całkiem niezłe ceny. Na śląsku liczą 100-130zł za rozłozenie styropianu i rurek (rurki po stronie instalatora) oczywiście za m2 :)

Edytowane przez swierol

Czyżby moje wczorajsze trucie ? :lol2:

W jakiejś mierze na pewno. Faktycznie zgadzam się, że bufor nie ma większego sensu, skoro będzie PV, bo wtedy bufor zarabiałby na siebie w momencie, gdy przekroczę energię wygenerowaną na panelach. Skalkulowałem to w ten sposób:

zgodnie z projektem:

- Eu + prąd na cele użytkowe = 9375 kWh (co: 3475, cwu: 2900, pr. uż: 3000)

z lepszym ociepleniem niż w projekcie, bez rekuperacji:

~8200kWh (co: 2300, cwu 2900, pr. uż 3000)

po dołożeniu rekuperacji, przy założeniu oszczędności na ogrzewaniu ~20% i zużyciu prądu większym o 320kWh:

~8077kWh (co: 1850, cwu 2900, pr. uż 3320)

po dołożeniu PV o 5kWp, z których wykorzystam rocznie ~4200 kWh (połać mam na południowy-zachód, nachylenie 36*) wychodzi:

~3900 kWh/rocznie (8077 - 4200), co przy cenie 1kWh na poziomie 0.70 zł daje mi 2700zł rocznie na cwu i co

i na tym chyba po przestanę, ponieważ dołączenie pompy ze stałym COP 3.0 pozwoliłoby mi zaoszczędzić ~1000zł rocznie

6646 kWh (co: 618, cwu 970, pr. uż 5060) - 4200 z paneli ~2400 kWh czyli ~1700 zł

czyli, żeby PC się opłacało musiałoby z podłączeniem kosztować < 5000zł

A co do kolegi busz to pamiętaj, że pompy nie kończą się na Pan....., Dai.... itd. Są monobloki tańszych, również markowych producentów. A co do tych wycen to jeśli jest w nich zawarte rozłożenie podłogówki razem ze styropian to całkiem niezłe ceny. Na śląsku liczą 100-130zł za rozłozenie styropianu i rurek (rurki po stronie instalatora) oczywiście za m2 :)
Niestety styropian osobno kupuję, mam nadzieję, że chociaż ułożą w cenie. Z tego co liczyłem potrzebuję pompy 5-7 kW (co + cwu), możesz doradzić coś opłacalnego? Edytowane przez busz

A co do tych wycen to jeśli jest w nich zawarte rozłożenie podłogówki razem ze styropian to całkiem niezłe ceny. Na śląsku liczą 100-130zł za rozłozenie styropianu i rurek (rurki po stronie instalatora) oczywiście za m2 :)

A jak ktoś ma pojęcie, to tylko koszt materiałów . Na moje 106m2 wydałem niecałe 3,500zł z rozdzielaczem na akcesoria do podłogówki. Bez styropianu oczywiście.

.....

po dołożeniu rekuperacji, przy założeniu oszczędności na ogrzewaniu ~20% i zużyciu prądu większym o 320kWh:

......

1850 kWh na c.o. to ok 22.5 kWh/m2*a, to tylko o ok 7,5 kWh/m2*a wiecej od domu pasywnego. Nie ma na to zadnych szans

W jakiejś mierze na pewno. Faktycznie zgadzam się, że bufor nie ma większego sensu, skoro będzie PV, bo wtedy bufor zarabiałby na siebie w momencie, gdy przekroczę energię wygenerowaną na panelach. Skalkulowałem to w ten sposób:

zgodnie z projektem:

- Eu + prąd na cele użytkowe = 9375 kWh (co: 3475, cwu: 2900, pr. uż: 3000)

z lepszym ociepleniem niż w projekcie, bez rekuperacji:

~8200kWh (co: 2300, cwu 2900, pr. uż 3000)

po dołożeniu PV o 5kWp, z których wykorzystam rocznie ~4200 kWh wychodzi (połać mam na południowy-zachód, nachylenie 36*):

~3900 kWh/rocznie (8077 - 4200), co przy cenie 1kWh na poziomie 0.70 zł daje mi 2700zł rocznie na cwu i co

i na tym chyba po przestanę, ponieważ dołączenie pompy ze stałym COP 3.0 pozwoliłoby mi zaoszczędzić ~1000zł rocznie

6646 kWh (co: 618, cwu 970, pr. uż 5060) - 4200 z paneli ~2400 kWh czyli ~1700 zł

czyli, żeby PC się opłacało musiałoby z podłączeniem kosztować < 5000zł

Niestety styropian osobno kupuję, mam nadzieję, że chociaż ułożą w cenie. Z tego co liczyłem potrzebuję pompy 5-7 kW (co + cwu), możesz doradzić coś opłacalnego?

Wszystko prawda dlatego moja PC kosztowała 2780

45-50 kWh/m2*a, nie znam lokalizacji a to tez ma znaczenie

53 kwh/m2 * a mam w projekcie, a tak jak opisywałem wyżej, mam sporą korzyść na U niektórych przegród:

- ściany projekt: U = 0.21 / moje: 0.14,

- podłoga U = 0.25 / moje: 0.18-0.21

- dach: U = 0.12 / moje: 0.12

- drzwi: U = 1.35 / moje: 0.9

- okna takie jak w projekcie

Lokalizacja to mazury, 4 strefa :(

Wracając do moich udręk - skoro planuję wodną podłogówkę i na 90% brak bufora to co powinienem wybrać, kocioł elektryczny do CO i bojler do CWU?

Edytowane przez busz

53 kwh/m2 * a mam w projekcie, a tak jak opisywałem wyżej, mam sporą korzyść na U niektórych przegród:

Lokalizacja to mazury, 4 strefa :(

Wracając do moich udręk - skoro planuję wodną podłogówkę i na 90% brak bufora to co powinienem wybrać, kocioł elektryczny do CO i bojler do CWU?

W PC są grzałki