sito 24.02.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ok, chyba podjąłem decyzję. - wodna podłogówka + kocioł elektryczny - PC do CWU (coś w stylu Atlantic EGEO i Ariston Nuos Evo Split 110l) - PV 5-6 kWp - reku - dla komfortu, nie oszczędności. Raz się żyje... najwyżej w biedzie. Chyba, że ktoś chce coś jeszcze podpowiedzieć to jestem otwarty na propozycje. Jaki koszt tego wszystkiego plus minus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 24.02.2021 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Jaki koszt tego wszystkiego plus minus ? - wodna podłogówka z kotłem i montażem ~12k - PC do CWU - 3.5 - 5k - PV mam w ofercie 3.8k / kWp - reku 15.5-16.5 Bez ulg w 51k, z ulgami może zejdę do 45. Edytowane 24 Lutego 2021 przez busz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 24.02.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 - wodna podłogówka z kotłem i montażem ~12k - PC do CWU - 3.5 - 5k - PV mam w ofercie 3.8k / kWp - reku 15.5-16.5 Teraz już nic nie rozumiem. To miało być tanio czy drogo? Z palca licząc to ponad 50tys. Do domku 82m2???!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 24.02.2021 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Teraz już nic nie rozumiem. To miało być tanio czy drogo? Z palca licząc to ponad 50tys. Do domku 82m2???!!! Chętnie wydam mniej, tylko nie wiem na czym mogę w tym przypadku zaoszczędzić? Tak jak wspominałem - jeżeli macie jakieś propozycje chętnie wezmę je pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 24.02.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Chętnie wydam mniej, tylko nie wiem na czym mogę w tym przypadku zaoszczędzić? Tak jak wspominałem - jeżeli macie jakieś propozycje chętnie wezmę je pod uwagę. Kup sobie klimę za 4k Kilka grzejników za powiedzmy 3k no i jak juz ma być ta nieszczęsna pompa do grzania wody to 5k Razem 12k Za 38k będziesz miał prądu na 20 lat..... Tylko zadbaj o dobrą izolację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 24.02.2021 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Kup sobie klimę za 4k Kilka grzejników za powiedzmy 3k no i jak juz ma być ta nieszczęsna pompa do grzania wody to 5k Razem 12k Za 38k będziesz miał prądu na 20 lat..... Tylko zadbaj o dobrą izolację Dom jest w stanie surowym zamkniętym, więc tu już nic niestety nie zmienię, izolacja wydaje mi się przyzwoita, przegrody opisałem w pierwszym poście: podłoga parteru: (jeszcze nie jest wykonana) - myślę czy nie dodać 3cm styropianu kosztem grubości posadzki. 12 cm EPS 100 U=0.031 beton 9 cm panele winylowe / laminowane podłoga poddasza: (jeszcze nie jest wykonana) 8 cm EPS 100 U=0.033 - 8cm z uwagi na rekuperację beton 5-6 cm panele winylowe / laminowane ściany parteru i poddasza: (wykonane) 15 cm styropianu U=0.031 ytong forte plus dach: (jeszcze nie ocieplony) blachodachówka 18cm wełny U=0.033 (między krokwiami) 12cm wełny U=0.033 (pod krokwiami) pozostałe: (wykonane) okna garażowe: U=1.0, reszta=0.9 drzwi: U=0.85 brama garażowa: U nie pamiętam (segmentowa, panele o grubości 40mm) W takim razie chciałbym zadać kilka pytań: 1. Jak wygląda kwestia kosztów ogrzewania przy zastosowaniu klimatyzatora - widzę, że są klimatyzatory z pompą ciepła? Trochę obawiam się zimnej podłogi - mam niepodpiwniczony dom. 2. Jak wygląda kwestia podłączenia nawiewu do wszystkich pomieszczeń w domu, co z łazienkami? 3. Rekuperacja wysusza trochę pomieszczenia, a jak to wygląda w przypadku klimy? 4. Czym się różni klimatyzator z PC od "normalnej" PC? Czy taki np. Kaisai One 7,2kW mógłbym podłączyć pod wodną podłogówkę? Edytowane 24 Lutego 2021 przez busz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.02.2021 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Ok, chyba podjąłem decyzję. - wodna podłogówka + kocioł elektryczny - PC do CWU (coś w stylu Atlantic EGEO i Ariston Nuos Evo Split 110l) - PV 5-6 kWp - reku - dla komfortu, nie oszczędności. Raz się żyje... najwyżej w biedzie. Chyba, że ktoś chce coś jeszcze podpowiedzieć to jestem otwarty na propozycje. Jeśli ma być po taniości i dobrze to proszę: 1.pompa ciepła do c.o+cwu: https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/ogrzewanie-i-wentylacja/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416116/ 2.zasobnik cwu: https://allegro.pl/oferta/wymiennik-300l-sgw-s-tower-galmet-9836033358?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_bathroom-heating_ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=Cj0KCQiAst2BBhDJARIsAGo2ldUIgebitSuvoUSdxWZqXSk37e89LM8IvmDNwKQy0_P7OnZE27NanLwaAtywEALw_wcB 3.rekuperator: https://allegro.pl/oferta/centrala-rekuperator-dospel-luna-200-sterownik-9082817423?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=M2I5NmZhYWYtMDE0ZS00NTI0LWEwZDktODg5MTljZTEwODM5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=25155fa6-c6ab-42ad-86f0-39750e1f611c 4.kanaly do reku: https://allegro.pl/oferta/przewod-elastyczny-izolowany-termoflex-125mm-10mb-8159475458 Rozłożenie kanałów do reku jest dziecinnie proste, zajmuje ok.2 dni. Podłogówkę też można samemu, a jak umiejętnościami nie pozwalają to kupujesz rurki i bierzesz fachmana jedynie do rozłożenia, kosztuje to grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2021 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 .... 1.pompa ciepła do c.o+cwu: https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/ogrzewanie-i-wentylacja/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416116/ ..... Po co polecac cos co jest nie do kupienia?. Jak informuje strona cyt. "Produkt wycofany z asortymentu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 26.02.2021 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 W jednym trzeba się zgodzić -zalecam mocną fotowoltaike bo ogrzewanie będzie prądem (czy to grzałkami, klimą czy inna pompą ciepła).Dla mnie żal byłoby nie wykorzystać posiadanej podłogówki.Proponowana PC JULA -choć ciekawa -pisze że wycofana z oferty. Rekuperator to osobny temat -choć bardzo wskazany w przypadku grzania zwykłym kotłem elektrycznym dla oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.02.2021 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 W jednym trzeba się zgodzić -zalecam mocną fotowoltaike bo ogrzewanie będzie prądem (czy to grzałkami, klimą czy inna pompą ciepła). Czy ja wiem...w styczniu poszło mi 366kWh na CO i CWU, w lutym do dziś 382kWh. Czy to są liczby uzasadniające inwestowanie w PV? coraz mniej jestem o tym przekonany i zapewne decyzję podejmę nie wcześniej niż po pełnym roku od zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.02.2021 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 A nie prościej gdzieś postawić taki mały piecyk i po sprawie https://allegro.pl/oferta/piec-ferroli-biopellet-pro-12kw-eco-dostawa-gratis-10055278864 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 A nie prościej gdzieś postawić taki mały piecyk i po sprawie https://allegro.pl/oferta/piec-ferroli-biopellet-pro-12kw-eco-dostawa-gratis-10055278864 Lobby kotlarskie nie próznuje. Ten dom ma szacuję, projektowe obciązenie cieplne ok 4 kW, Ten kociołek ma moc minimalną 4,5 kW. Nie ma szansy pracował nawet na minimalnej mocy. Jest coraz mniej chetnych do bycia palczem w swoim domu, ja wiem ze fitness w gratisie, ale troche za mały ten bonus. Jak ktos buduje 82 m2 to gdzie ma skladowac woreczki z pelletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.02.2021 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 To można wydać i 50 tys ja nikomu nie bronię , podpowiedziałem co ja bym zrobił a to że moc min 4,5 kw to co ? podgrzeje wyłączy się na dwie trzy godziny i sam odpali co za problem ale każdy robi jak uważa ,jedni naganiają na pc drudzy na ekogroszek inni jeszcze na pellet a jest też gaz i to jest fajne że jeszcze mamy wybór ,narazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 26.02.2021 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Co sądzicie o pompach Haiera? Monter mi odradzal na rzecz Boscha albo Panasa, ale ich cena mnie odstrasza. Haiera za to kojarzy się trochę z "chińszczyzną" W przypadku reku chciałbym coś z bypasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.02.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Co sądzicie o pompach Haiera? Monter mi odradzal na rzecz Boscha albo Panasa, ale ich cena mnie odstrasza. Haiera za to kojarzy się trochę z "chińszczyzną" W przypadku reku chciałbym coś z bypasem. zerknij i zapytaj inwestora jak to sobie radzi z ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.02.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Co sądzicie o pompach Haiera? Monter mi odradzal na rzecz Boscha albo Panasa, ale ich cena mnie odstrasza. Haiera za to kojarzy się trochę z "chińszczyzną" W przypadku reku chciałbym coś z bypasem. Hajer to na Śląsku górnik przodowy czyli ryl Wg mnie to czysta chinszczyzna ale jak Polak ją nazwie bardziej cywilizacyjnie to więcej kosztuje ale chińszczyzną pozostanie Luna ma bypass ale wierz mi, czy reku jest z bypassem czy bez to żadna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 26.02.2021 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 A defrost? Ma to to sens? No i jeszcze moc mnie interesuje. Instalator mówił że luna ma słaba moc, jest głośna, zamarza i nie ma bypassa żeby latem sobie chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.02.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 A defrost? Ma to to sens? No i jeszcze moc mnie interesuje. Instalator mówił że luna ma słaba moc, jest głośna, zamarza i nie ma bypassa żeby latem sobie chłodzić. Instalator wprowadza Cię w błąd. Ja mam GWC gdzie w lato przy +30st.C na zewnątrz,na wywiewie z reku mam ok.15-16st.C. Ani deka st.C nie zmieni taka temp.nawiewu w pomieszczeniu. To nie klima, która dmucha 2-3tys.m3/ godzinę, to tylko wentylacja z nawiewem 0,05tys.m3/godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 26.02.2021 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Twoja argumentacja do mnie trafia. Widziałem wątek tu na forum że bypass to nie takie cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 26.02.2021 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Przepraszam za dublowanie postów. Ale możecie polecić jakiś reku do 4k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts