Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać domek 82m2

busz

Recommended Posts

Ok, chyba podjąłem decyzję.

- wodna podłogówka + kocioł elektryczny

- PC do CWU (coś w stylu Atlantic EGEO i Ariston Nuos Evo Split 110l)

- PV 5-6 kWp

- reku - dla komfortu, nie oszczędności.

Raz się żyje... najwyżej w biedzie. ;)

Chyba, że ktoś chce coś jeszcze podpowiedzieć to jestem otwarty na propozycje.

Jaki koszt tego wszystkiego plus minus ?

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz już nic nie rozumiem. To miało być tanio czy drogo? Z palca licząc to ponad 50tys. Do domku 82m2???!!!

Chętnie wydam mniej, tylko nie wiem na czym mogę w tym przypadku zaoszczędzić? Tak jak wspominałem - jeżeli macie jakieś propozycje chętnie wezmę je pod uwagę.

Chętnie wydam mniej, tylko nie wiem na czym mogę w tym przypadku zaoszczędzić? Tak jak wspominałem - jeżeli macie jakieś propozycje chętnie wezmę je pod uwagę.

Kup sobie klimę za 4k

Kilka grzejników za powiedzmy 3k

no i jak juz ma być ta nieszczęsna pompa do grzania wody to 5k

Razem 12k

Za 38k będziesz miał prądu na 20 lat..... Tylko zadbaj o dobrą izolację :rolleyes:

• Like 1

Kup sobie klimę za 4k

Kilka grzejników za powiedzmy 3k

no i jak juz ma być ta nieszczęsna pompa do grzania wody to 5k

Razem 12k

Za 38k będziesz miał prądu na 20 lat..... Tylko zadbaj o dobrą izolację :rolleyes:

Dom jest w stanie surowym zamkniętym, więc tu już nic niestety nie zmienię, izolacja wydaje mi się przyzwoita, przegrody opisałem w pierwszym poście:

podłoga parteru: (jeszcze nie jest wykonana) - myślę czy nie dodać 3cm styropianu kosztem grubości posadzki.

12 cm EPS 100 U=0.031

beton 9 cm

panele winylowe / laminowane

podłoga poddasza: (jeszcze nie jest wykonana)

8 cm EPS 100 U=0.033 - 8cm z uwagi na rekuperację

beton 5-6 cm

panele winylowe / laminowane

ściany parteru i poddasza: (wykonane)

15 cm styropianu U=0.031

ytong forte plus

dach: (jeszcze nie ocieplony)

blachodachówka

18cm wełny U=0.033 (między krokwiami)

12cm wełny U=0.033 (pod krokwiami)

pozostałe: (wykonane)

okna garażowe: U=1.0, reszta=0.9

drzwi: U=0.85

brama garażowa: U nie pamiętam (segmentowa, panele o grubości 40mm)

W takim razie chciałbym zadać kilka pytań:

1. Jak wygląda kwestia kosztów ogrzewania przy zastosowaniu klimatyzatora - widzę, że są klimatyzatory z pompą ciepła? Trochę obawiam się zimnej podłogi - mam niepodpiwniczony dom.

2. Jak wygląda kwestia podłączenia nawiewu do wszystkich pomieszczeń w domu, co z łazienkami?

3. Rekuperacja wysusza trochę pomieszczenia, a jak to wygląda w przypadku klimy?

4. Czym się różni klimatyzator z PC od "normalnej" PC? Czy taki np. Kaisai One 7,2kW mógłbym podłączyć pod wodną podłogówkę?

Edytowane przez busz

Ok, chyba podjąłem decyzję.

- wodna podłogówka + kocioł elektryczny

- PC do CWU (coś w stylu Atlantic EGEO i Ariston Nuos Evo Split 110l)

- PV 5-6 kWp

- reku - dla komfortu, nie oszczędności.

Raz się żyje... najwyżej w biedzie. ;)

Chyba, że ktoś chce coś jeszcze podpowiedzieć to jestem otwarty na propozycje.

Jeśli ma być po taniości i dobrze to proszę:

1.pompa ciepła do c.o+cwu:

https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/ogrzewanie-i-wentylacja/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416116/

2.zasobnik cwu:

https://allegro.pl/oferta/wymiennik-300l-sgw-s-tower-galmet-9836033358?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_bathroom-heating_ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=Cj0KCQiAst2BBhDJARIsAGo2ldUIgebitSuvoUSdxWZqXSk37e89LM8IvmDNwKQy0_P7OnZE27NanLwaAtywEALw_wcB

3.rekuperator:

https://allegro.pl/oferta/centrala-rekuperator-dospel-luna-200-sterownik-9082817423?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=M2I5NmZhYWYtMDE0ZS00NTI0LWEwZDktODg5MTljZTEwODM5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=25155fa6-c6ab-42ad-86f0-39750e1f611c

4.kanaly do reku:

https://allegro.pl/oferta/przewod-elastyczny-izolowany-termoflex-125mm-10mb-8159475458

Rozłożenie kanałów do reku jest dziecinnie proste, zajmuje ok.2 dni.

Podłogówkę też można samemu, a jak umiejętnościami nie pozwalają to kupujesz rurki i bierzesz fachmana jedynie do rozłożenia, kosztuje to grosze.

Po co polecac cos co jest nie do kupienia?. Jak informuje strona cyt. "Produkt wycofany z asortymentu"

W jednym trzeba się zgodzić -zalecam mocną fotowoltaike bo ogrzewanie będzie prądem (czy to grzałkami, klimą czy inna pompą ciepła).

Dla mnie żal byłoby nie wykorzystać posiadanej podłogówki.

Proponowana PC JULA -choć ciekawa -pisze że wycofana z oferty.

Rekuperator to osobny temat -choć bardzo wskazany w przypadku grzania zwykłym kotłem elektrycznym dla oszczędności.

W jednym trzeba się zgodzić -zalecam mocną fotowoltaike bo ogrzewanie będzie prądem (czy to grzałkami, klimą czy inna pompą ciepła).

Czy ja wiem...w styczniu poszło mi 366kWh na CO i CWU, w lutym do dziś 382kWh. Czy to są liczby uzasadniające inwestowanie w PV? coraz mniej jestem o tym przekonany i zapewne decyzję podejmę nie wcześniej niż po pełnym roku od zamieszkania.

A nie prościej gdzieś postawić taki mały piecyk i po sprawie https://allegro.pl/oferta/piec-ferroli-biopellet-pro-12kw-eco-dostawa-gratis-10055278864

Lobby kotlarskie nie próznuje. Ten dom ma szacuję, projektowe obciązenie cieplne ok 4 kW, Ten kociołek ma moc minimalną 4,5 kW. Nie ma szansy pracował nawet na minimalnej mocy. Jest coraz mniej chetnych do bycia palczem w swoim domu, ja wiem ze fitness w gratisie, ale troche za mały ten bonus. Jak ktos buduje 82 m2 to gdzie ma skladowac woreczki z pelletem?

To można wydać i 50 tys ja nikomu nie bronię , podpowiedziałem co ja bym zrobił a to że moc min 4,5 kw to co ? podgrzeje wyłączy się na dwie trzy godziny i sam odpali co za problem ale każdy robi jak uważa ,jedni naganiają na pc drudzy na ekogroszek inni jeszcze na pellet a jest też gaz i to jest fajne że jeszcze mamy wybór ,narazie.

Co sądzicie o pompach Haiera? Monter mi odradzal na rzecz Boscha albo Panasa, ale ich cena mnie odstrasza. Haiera za to kojarzy się trochę z "chińszczyzną" W przypadku reku chciałbym coś z bypasem.

zerknij i zapytaj inwestora jak to sobie radzi z ogrzewaniem

Co sądzicie o pompach Haiera? Monter mi odradzal na rzecz Boscha albo Panasa, ale ich cena mnie odstrasza. Haiera za to kojarzy się trochę z "chińszczyzną" W przypadku reku chciałbym coś z bypasem.

Hajer to na Śląsku górnik przodowy czyli ryl :D

Wg mnie to czysta chinszczyzna ale jak Polak ją nazwie bardziej cywilizacyjnie to więcej kosztuje ale chińszczyzną pozostanie ;)

Luna ma bypass ale wierz mi, czy reku jest z bypassem czy bez to żadna różnica.

A defrost? Ma to to sens? No i jeszcze moc mnie interesuje. Instalator mówił że luna ma słaba moc, jest głośna, zamarza i nie ma bypassa żeby latem sobie chłodzić.

Instalator wprowadza Cię w błąd.

Ja mam GWC gdzie w lato przy +30st.C na zewnątrz,na wywiewie z reku mam ok.15-16st.C.

Ani deka st.C nie zmieni taka temp.nawiewu w pomieszczeniu. To nie klima, która dmucha 2-3tys.m3/ godzinę, to tylko wentylacja z nawiewem 0,05tys.m3/godzinę.