Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybki i tani dom

Recommended Posts

Hej bogatszy o doświadczenie z budowania domu teraz dumam nad domkiem na wsi.

Technologiami jaka mnie interesuje to ma być tanio ciepło pomysłowo

Szkielet drewniany. Fundament słupowy w kilku punktach

I Teraz najlepsze tj ściany

Kupić płyt obornickich z odzysku i z tego w warsztacie wykonać ściany pod wymiar grube na 25cm obite z zewnątrz od razu deską. Montaż hds i w dwa dni mamy sso;)

a wewnątrz wykończyć to regipsem

Co myślicie?

Edytowane przez Janekk1234

Obawiam się że zgodnie z zasadą trójkąta będzie tanio i szybko lecz drogo w utrzymaniu.

Cudów nie ma.

:no:

tanio-szybko-dobrze

Płyty pir, te z odzysku mają najlepszą izolacyjność 25cm to jak termos.

Zrobić w warunkach warsztatowych ściany na zasadzie takich kanapek gdzie od strony elewacji jest deska a wewnątrz regips.

Można nawet instalację prądu już rozplanować w takiej ścianie prefabrykowanej.

Dach jednospadowy i panele fotowoltaiczne, grzanie kablami

Jeśli tak się upierasz to punkt obowiązkowy: WM i r-e-k-u-p-e-r-a-c-j-a . Bez niej pakujesz się w kłopoty.

Oczywiście że WM musi być. Choć jeśli miałby to być domek letniskowy to może przydała by się jakaś wentylacja na te miesiące gdy nie będzie mieszkane. Aby nie zatęchło jeśli założyć że będzie szczelny termos. Może zostawiać w oknach mikroszczeliny?

• 1 month później...

Upatrzeć kawałek wolnego ugoru ,jak samosiejki stoją to właściciele olewają. Poznać rolnika co bale z słomą ustawi wg twego życzenia na tym kawałku gruntu. Otrzymaną piramidę wykończyć wewnątrz, jakoweś świetliki porobić , wejście ogarnąć i podłączenia jakieś małę szambo z pompą i kawałkiem węża 25 m długości.

Sam obiekt miejscowy wzniesie po kosztach paliwa, flaszki z zagrychą. No kilkakrotnie jak towarzyski. Nie obrzucać beli niczym ,gnijąc powoli wytworzą w mieszkanku miłe ciepełko.

WM to wentylacja mechaniczna, ta z odzyskiem ciepła to rekuperacja

jeszcze taniej ku radości psa i dzieciaków to takie bytowanie na łonie natury

https://www.youtube.com/results?search_query=biwak+w+lesie+zimą+

Edytowane przez gnago

Oczywiście że WM musi być. Choć jeśli miałby to być domek letniskowy to może przydała by się jakaś wentylacja na te miesiące gdy nie będzie mieszkane. Aby nie zatęchło jeśli założyć że będzie szczelny termos. Może zostawiać w oknach mikroszczeliny?

No właśnie, jak rozwiązać ta kwestie w domu letniskowym? Rekuperacja, owszem fajna rzecz ale uruchamiana tylko podczas naszej obecności? Fajnie się mówi ale zostawiać ja włączana przez cały rok? Hmm

No właśnie, jak rozwiązać ta kwestie w domu letniskowym? Rekuperacja, owszem fajna rzecz ale uruchamiana tylko podczas naszej obecności? Fajnie się mówi ale zostawiać ja włączana przez cały rok? Hmm

oczywiście nie zostawiasz reku na okres kilku miesięcy żeby pracowało ale wystarczy zostawić mikroszczeliny w oknach

na razie szukam działki w moich ukochanych borach tucholskich ale to ma byc taka działka że nie będę miał sąsiadów

mam już jedną na oku, z jednej strony rzeczka, z drugiej las należący do LP

- mam wątpliwości, czy jest coś takiego, jak " Szybki i tani dom " ?

- " szybki " - fakt ! można przyspieszyć proces realizacji budynku wchodząc w prefabrykację ( np. szkieletową ) nie zapominając jednocześnie, że DOM całoroczny zazwyczaj realizowany jest na lata

- " tani " - gdyby jedna technologia realizacji budynku była zdecydowanie tańsza od drugiej, ta " droższa " zniknęłaby z rynku - a tak nie jest:no:

- mam wątpliwości, czy jest coś takiego, jak " Szybki i tani dom " ?

- " szybki " - fakt ! można przyspieszyć proces realizacji budynku wchodząc w prefabrykację ( np. szkieletową ) nie zapominając jednocześnie, że DOM całoroczny zazwyczaj realizowany jest na lata

- " tani " - gdyby jedna technologia realizacji budynku była zdecydowanie tańsza od drugiej, ta " droższa " zniknęłaby z rynku - a tak nie jest:no:

to ma być taki większy kemping. ojciec mój sklecił drewniany kemping 35 lat temu stoi to na trelinkach, ściany z dykty, dach z blachy falistej, i świetnie funkcjonuje od wielu wielu lat

ja chcę zrobić ulepszoną wersję z ciepłymi ścianami aby można mieszkać tam zimą.

ciekawi mnie technologia prefabrykacji i wizja postawienia domu dźwigiem w jeden dzień :)

ściany z dykty, dach z blachy falistej, i świetnie funkcjonuje od wielu wielu lat ...

- w sumie ciesze się, że nie ma w Polsce takich enklaw zabudowy, jak slamsy brazylijskie, budowane z "dykty" i "blachy falistej" i wszystkiego co pod ręką..

- dla mieszkańców jest to faktyczny DOM, ale czy świetnie funkcjonuje od wielu lat ? raczej to porażka cywilizacyjna, społeczna.

Hej bogatszy o doświadczenie z budowania domu teraz dumam nad domkiem na wsi.

Technologiami jaka mnie interesuje to ma być tanio ciepło pomysłowo

Szkielet drewniany. Fundament słupowy w kilku punktach

I Teraz najlepsze tj ściany

Kupić płyt obornickich z odzysku i z tego w warsztacie wykonać ściany pod wymiar grube na 25cm obite z zewnątrz od razu deską. Montaż hds i w dwa dni mamy sso;)

a wewnątrz wykończyć to regipsem

Co myślicie?

Taka technologia w praktyce już istnieje nazwy się to panele sip, nie daleko mnie jest firma co robi takie domki ale przypuszczam że szału jeżeli chodzi o koszty nie ma.

ściany z dykty, dach z blachy falistej, i świetnie funkcjonuje od wielu wielu lat ...

- w sumie ciesze się, że nie ma w Polsce takich enklaw zabudowy, jak slamsy brazylijskie, budowane z "dykty" i "blachy falistej" i wszystkiego co pod ręką..

- dla mieszkańców jest to faktyczny DOM, ale czy świetnie funkcjonuje od wielu lat ? raczej to porażka cywilizacyjna, społeczna.

chyba ci sie coś pomyliło aby nazywać to porażką cywilizacyjną i społeczną, spędzam tam od lat wakacje i poczułem się urażony. drewniane domki nad jeziorem, wewnątrz obite płytą pilśniową czy też sklejką, na dachu blacha falistą. pięknie pełniące funkcje mieszkalne od wiosny do jesieni.

chyba ci sie coś pomyliło aby nazywać to porażką cywilizacyjną i społeczną, spędzam tam od lat wakacje i poczułem się urażony. drewniane domki nad jeziorem, wewnątrz obite płytą pilśniową czy też sklejką, na dachu blacha falistą. pięknie pełniące funkcje mieszkalne od wiosny do jesieni.

Nad gustami podobno się nie dyskutuje a podobno potrzeba to matka wynalazku, ja osobiście nie mam serca pozbawiać kogoś zapału i nadziei.