Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

 

jestem aktualnie na etapie projektowania remontu domu. Współpracuję z projektantką, z której jestem bardzo zadowolony, natomiast nadal mam wątpliwości co do układu kuchni. Aktualnie zaakceptowany układ kuchni jest następujący:

 

Układ kuchni.jpg

 

Moje największe wątpliwości odnoszą się do odległości pomiędzy lodówką, a zlewem. Wszędzie czytam, że teoretycznie powinien to być maks. 210 cm. Tutaj jest około 0,5 metra więcej. Czy będzie to odczuwalne? Na początku dyskutowaliśmy również układ, w którym zamienilibyśmy miejscami płytę ze zlewem i zmywarką. Wtedy trójkąt roboczy jest idealnie zachowany. Natomiast pojawia się problem okapu. Przerywaną linią zaznaczona jest belka konstrukcyjna, a żółtą gwiazdką komin, do którego można podłączyć okap. Jako, że belka jest gruba i żeby przejść pod nią rurą musielibyśmy bardzo obniżyć sufit w całej kuchni (czego nie chcemy robić), w grę wchodzą tutaj 2 rozwiązania:

- okap nablatowy/płyta z wbudowanym okapem i przejście rurą w podłodze (bardzo drogie rozwiązanie)

- pochłaniacz z filtrem węglowym (tutaj martwię się, że ze względu na to, że kuchnia jest otwarta na salon, to pochłaniacz taki nie da sobie rady - czy ma ktoś może z tym doświadczenia?)

 

Czy w ogóle płyta lub zlew są dobrym rozwiązaniem przy blacie, przy którym z drugiej strony mają siedzieć na hokerach goście? Jak z bezpieczeństwem w przypadku dzieci. Macie z tym jakieś doświadczenia? Który układ byście polecali?

 

Jako, że cały czas rozważam różne możliwości, to "naszkicowałem" w kitchen plannerze alternatywne możliwości z wyspą. Tutaj martwię się, że przejścia między szafkami mogą być za wąskie. Dodatkowo, w przypadku układu "dwuliniowego" pozostaje problem okapu i wyciągu. Oczywiście, wyspy byłyby głębsze (z miejscem do siedzenia i wsunięcia hokerów od strony salonu).

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

 

Z góry bardzo dziękuję za pomoc w znalezieniu dobrego rozwiązania dla tej problematycznej kuchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dała wszystko (od lewej): kuchenkę, zlew, zmywarkę na ścianę z kominem. Dla mnie takie rozwiązanie ma więcej plusów:

- dobrze mieć kuchenkę przy zlewie - można swobodnie dolewać wody do garnków już gotujących się, odcedzić szybko potrawy, a nie biegać po calej kuchni z gorącym garnkiem/patelnią i ryzykować poparzeniem.

- Masz wolną i czystą półwyspę, która nie będzie zachlapana wodą (gdyby był zlew) lub tłuszczem (gdyby była kuchenka)dzięki czemu na której będzie można zjeść śniadanko, odrobić lekcję, postawić laptopa itp .

- nie ma problemu z odległością lodówka-zlew-kuchenka

Minusem może być w tej opcji odległość zmywarki od szafek z lodówką aby otwarta zmywarka nie kolidowała z tymi szafkami, może coś wąskiego się tam zmieści?

 

Co do proponowanych układów z wyspą dobrze byłoby mieć rozpoznanie jak kuchnia prezentuje się w otoczeniu pozostałych pomieszczeń w domu. Lubimy pomagać więc możesz wrzucić większy plan :)

25.02.2021.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dała wszystko (od lewej): kuchenkę, zlew, zmywarkę na ścianę z kominem. Dla mnie takie rozwiązanie ma więcej plusów:

- dobrze mieć kuchenkę przy zlewie - można swobodnie dolewać wody do garnków już gotujących się, odcedzić szybko potrawy, a nie biegać po calej kuchni z gorącym garnkiem/patelnią i ryzykować poparzeniem.

- Masz wolną i czystą półwyspę, która nie będzie zachlapana wodą (gdyby był zlew) lub tłuszczem (gdyby była kuchenka)dzięki czemu na której będzie można zjeść śniadanko, odrobić lekcję, postawić laptopa itp .

- nie ma problemu z odległością lodówka-zlew-kuchenka

Minusem może być w tej opcji odległość zmywarki od szafek z lodówką aby otwarta zmywarka nie kolidowała z tymi szafkami, może coś wąskiego się tam zmieści?

 

Co do proponowanych układów z wyspą dobrze byłoby mieć rozpoznanie jak kuchnia prezentuje się w otoczeniu pozostałych pomieszczeń w domu. Lubimy pomagać więc możesz wrzucić większy plan :)

 

Taki wariant też rozważaliśmy. Problem jest niestety taki, że biorąc pod uwagę doświadczenia z obecnej kuchni, chcemy zachować przyzwoitą odległość pomiędzy płytą, a zlewem. Mamy też Thermomix, z którego korzystamy praktycznie do każdego przygotowywania posiłku i chcemy go postawić właśnie w tej przestrzeni. Problem dałoby się rozwiązać odsuwając zlew jak najbardziej na prawo, a płytę na lewo, ale wtedy znowu płyta jest po lewej stronie tej nieszczęsnej belki konstrukcyjnej i problem okapu pozostaje nierozwiązany.

 

Co do planu reszty przestrzeni, to nie mam aktualnie jak wstawić takiego planu, ale ogólnie kuchnia jest otwarta na salono-jadalnię. Tak jak napisałem na obrazku, z prawej jest wejście z hallu (również nieprzedzielone ścianą/drzwiami), z lewej miejsce na stół, a na dole salon i schody na górę. Okna znajdują się jedynie na ścianie po lewej (jest to segment). Jest to jedna, duża przestrzeń, bez ograniczeń w postaci ścian (poza tą nieszczęsną belką konstrukcyjną).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

juz wczoraj mialam pisac ale sie forum zbiesilo, zlew na tym polwyspie to nietrafione rozwiazanie, jaka to przyjemnosc dla towarzystwa wgapiac sie w mycie garow czy odstawione naczynia. z autopsji wiem, ze zostawia sie na ociekaczu do wyschniecia garnki itp. do zmywarki z kazdym kubeczkiem tez sie nie lata. po prostu srednia estetyka ;)

 

takie samo mam zdanie jesli mialaby tam byc płyta (tak mam obecnie), nie dosc, ze drogie rozwiazanie, okapy wyspowe sa droższe o kilkanascie % niz ścienne, jest ich mniejszy wybor a miec trzeba, do tego jak ktos ma tam przysiasc jak para przeszkadza, przy smazeniu czasem prysnie itp. przy najblizszym remoncie kuchni bede przenosic płyte na blat przy ścianie. Jednak samą wyspe zostawie, to swietne rozwiazanie jako stół roboczy czy miejsce na szybkie jedzonko albo stol towarzyski, gdzie w kilka osob mozna cos przygotowac.

Edytowane przez TAR
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego? Jest to dość popularne rozwiązanie z tego co widzę np. na Pinterescie czy w salonach mebli kuchennych.

 

rozwiazania kuchenne powinny byc nie tylko ładne jak na fotach ale i z pomyslem i uzytecznością na codzień. w salonach mebli kuchennych raczej nikt nie gotuje i brudnych naczyn nie myje a w szufladach co najwyzej prospekty leza ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro zadowoleni jesteście z projektanta to warto omówić swoje obawy czy zastrzeżenia co do układu, przecież od tego jest :) Co do uwag o umiejscowienie zlewu na półwyspie - nie sądzę, że przesunięcie go np. 50 cm dalej tworzy "zasłonę dymną" i nagle nie widać brudnych naczyń, więc nie byłby to dla mnie argument przemawiający za tym, że półwysep musi być bez niego. U mnie w domu gotuje się zawsze, nie jadamy na mieście, a mając zmywarkę, jednak zlewozmywak jest z reguły pusty, więc zależy to od przyzwyczajeń i preferencji. Odległość od lodówki nie jest aż tak ogromna, w ostateczności można przenieść go na tą ścianę co płyta (pod belkę konstrukcyjną), jednak zostawiłbym to w obecnym stanie, pomimo tej większej odległości i nietrzymania się zasady trójkąta. Edytowane przez Mateusz550
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...