Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Istniejąca instalacja fotowoltaiczna - dodanie nowego panela.

horaj

Recommended Posts

Tak, nie ma problemu. Tylko pamiętaj, aby podłączyć po wcześniejszym przygotowaniu, miejsca - rozpinaj panele po zachodzie Słońca (lub przy jak najmniejszym nasłonecznieniu) przy wyłączonym zasilaniu inwertera i wyłączonych panelach. Bezpieczeństwo ponad wszystko zarówno dla Ciebie jak i sprzętu.

Panel który chcesz dodać ma niższy prąd pracy i spowoduje on spadek prądu w całym stringu.

Poszukaj takiego który ma taki sam bądź większy prąd pracy.

Nie ma takiej opcji - wszystko jest napisane na tabliczce - tolerancja zarówno jednego jak i drugiego panelu(3% i 4 %) w tych parametrach zachodzą się na siebie więc jest pomijana - akceptowalna. Parametr ten zależy od serii i daty wyprodukowania i nie wynika z parametrów poszczególnego ogniwa ale partii ogniw.

Ja ostatnio(jesienią) dokładałem raz 3 i dwa razy po jednym panelu z Longi i LG - dosłownie identyczna sytuacja. Tylko raz pokusiłem się zadzwonić do przedstawiciela, i odpowiedział właśnie tak jak przedstawiłem - trzeba by było zakupić z tej samej partii i tej samej produkcji, aby były identyczne(tylko te albo są w użytkowaniu ) albo niedostępne bo uszkodzone.

Stąd każdy producent ma widełki tolerancji te ze względu na czystość płytki krzemu - napięcie i wzajemne połączenia-prąd.

Mało tego ktoś kiedyś pomierzył taki zestaw paneli i wyszło, że duży wpływ mają nie same panele ale złączki pomiędzy nimi, jak również sposób połączenia samych przewodów czy są zaciskane czy lutowane czy jedno i drugie. Jak pamiętam wnioskiem było to jaki jest typ, rodzaj i producent wtyczki i gniazda:rolleyes: MC 4 im lepszej jakości tym poprawność parametrów zestawu najbardziej przewidywalna.

Problem w tym, że nie mogę dostać panela o identycznych parametrach co wcześniejsze. Jeszcze jeden panel chcę dołożyć dlatego, że mam instalację od zachodu i chcę zrekompensować powstałe straty w stosunku gdyby instalacja zamontowana była od południa. Rozumiem, że aby podłączyć nowy panel to muszę zakupić optymalizator, tak?