rhein 25.02.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 WitamNiektóre zmywarki mają możliwośc podłączenia do ciepłej wody. W folderach reklamowych piszą, że pobieranie ciepłej wody grzanej PC wychodzi taniej niz grzanie grzałką bezpośrednio w zmywarce. Jak to faktycznie jest? jest to opcja warta wykorzystania czy nie? Myślę, że grzałka w zmywarce i tak by była wykorzystana, przecież zmywarki maja programy mycia w 70 stopniach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.02.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Na pewno korzystanie z wody grzanjj przez PC to oszczędność, z drugiej strony koniecznie jest wtedy działanie cyrkulacji, żeby od razu poleciała ciepła woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Napiszę tak - w zmywarce może i trochę oszczędniej w pralce bardziej.Zawsze to lepiej podgrzewać wodę do 70*C z 48-55*C niż z 12* do 70*C, ale pralka ma opcje płukania w ciepłej, a wtedy to już duże oszczędności....no i pralka ma więcej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2021 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Niektóre zmywarki mają możliwośc podłączenia do ciepłej wody. W folderach reklamowych piszą, że pobieranie ciepłej wody grzanej PC wychodzi taniej niz grzanie grzałką bezpośrednio w zmywarce. Jaką zmywarkę znalazłeś z podłączeniem zimnej j ciepłej? Jak cały czas pobiera "ciepłą", to nie oszczędzisz. A ciepła nie będzie, jak nie zgrasz z cyrkulacją - a z kolei cyrkulacja chodząca niepotrzebnie to straty. A na koniec jak zmywarka pobiera na zmywanie 9-12l i w większości spuszcza zimną, to co to za oszczędności? Przy pralce nabiera sensu podpięcie zimnej i ciepłej. Zwłaszcza, jak się podpina blisko zasobnika i nie potrzebna cyrkulacja. Tylko jak kilka lat temu szukałem, to nie znalazłem takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.02.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Całkowite zużycie miesięczne mojej zmywarki oscyluje poniżej 30kWh. Często w okolicach 15kWh. A zmywam praktycznie tylko w zmywarce. Jakich więc oszczędności tu się spodziewać? I ile trzeba dopłacić za model, który podłączysz do ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 26.02.2021 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Witam Zmywarki uzytkuję już bardzo długo i zawsze była podłączona tylko do zimnej. Poszukuję nowej zmywarki i zaciekawiła mnie ta opcja podpięcia do ciepłej wody. Zmywarka to np. Whirlpool WIP 4O41 PLEG Bez cyrkulacji to faktycznie ta opcja nie ma racji bytu. Nie zamierzałem kupić, raczej tak z czystej ciekawości zapytałem. Z pralką tez fajny pomysł podaliściePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Zmywarka to np. Whirlpool WIP 4O41 PLEG Wg instrukcji WATER SUPPLY cold or hot (max. 60°C) Więc jak do wszystkiego używa ciepłej wody, to oszczędności znikają nawet, jak podepniesz przy samym zasobniku. A do tego robi się problem, jak zechcesz coś delikatnego umyć w niskiej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.02.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Całkowite zużycie miesięczne mojej zmywarki oscyluje poniżej 30kWh. Często w okolicach 15kWh. A zmywam praktycznie tylko w zmywarce. Jakich więc oszczędności tu się spodziewać? I ile trzeba dopłacić za model, który podłączysz do ciepłej wody? Dokładnie. Jak ktoś chce oszczędności to polecam taryfe g12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.02.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Nie róbcie sobie jaj...Chyba, że jesteście pokoleniem 500+... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.02.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Całkowite zużycie miesięczne mojej zmywarki oscyluje poniżej 30kWh. Często w okolicach 15kWh. A zmywam praktycznie tylko w zmywarce. Jakich więc oszczędności tu się spodziewać? I ile trzeba dopłacić za model, który podłączysz do ciepłej wody? W cumie to każdy model można podłączyć do cwu z tym ze czasy zmywań się zmienią bo grzałka będzie krótko grzała o ile to może dogrzewała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts