Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Szyszkowcach 3 - prośba o porady

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

zdecydowaliśmy się z żoną na projekt domu jak w tytule dla naszej 4 osobowej rodziny:

'https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szyszkowcach-3-m6fa24a4c1e1be

Taki nam się spodobał, i da się go wpasować w naszą nieustawną, wąską działkę.

Niestety w kwestii budowy domu jestem dość zielony, a przeglądając forum wiedzę, że trzeba mieć szeroką wiedzę na różnych etapach.

Dlatego będę wdzięczny za porady:

1) wykonawcy wyceniając fundamenty twierdzą że nie będą robić całego fundamentu lanego, tylko ławy. Resztę wymurują z bloczka. Tylko jeden wykonawca powiedział, że zrobi to zgodnie z projektem. Reszta, że to bez sensu i nie potrzebny koszt. Czy faktycznie?

2) wykonawcy podnoszą że ta murowana antresola i słupy nad tarasem to duży koszt i kłopot - po co to, na co itd.

Uważamy, że bez tego dom znacznie straci na wyglądzie. Pytanie czy można to wykonać jakoś sprytnie w innej technologii?

Myśleliśmy o drewnianej konstrukcji ale to chyba może być nietrwałe rozwiązanie...

3) szukamy wykonawcy stanu surowego bez dachu (fundament w wykopaniem, zagęszczenie i chudziak wewnątrz, Murowane (z bloczka) ściany, lane stropy i schody, ścianki kolankowe, wylane wieńce i zbudowane ścianki działowe). Kwoty za robociznę są bardzo różne od 35 do 80tysPLN - za samą robociznę, wszystkie ekipy "z polecenia" i referencjami. Ile taki zakres powinien kosztować?

z góry dziękuję

To nie jest antresola, co najwyżej pergola nad tarasem :) Szukałam antresoli w tym projekcie i nie bardzo wiedziałam o czym piszesz :)

ta rama nad tarasem jeśli ma być z betonu to będzie kosztować kilka tysięcy - zbrojenie, szalunki, zabawa w eliminację mostków cieplnych, beton, obróbki blacharskie.

Widzę, ze teraz taka moda na te ramy, jak kiedyś balkoniki, albo przypory.

Nieco taniej można to zrobić z OSB okładanej styropianem i tynkowanej. Wówczas te wielkie słupy mogą byc drewniane, bez wielkich fundamentów. Tak to się robi w domach szkieletowych.

Ja buduję Szyszkowce 1, nawet założyłem dziennik budowy :)

1. Mój wykonawca nie widział problemu w wykonaniu lanych ścian fundamentowych. Proponował wstępnie bloczki bo pewnie trochę taniej, ale przy okazji negocjacji cenowych przed podpisaniem umowy zostało to zmienione monolit jak w projekcie za tą samą kasę. O zaletach wadach możesz poczytać na tym forum, ja nie chciałem już zmieniać skoro dom zaprojektowany pod monolityczne ściany.

2. Antresoli u mnie nie będzie, bo prostu by się nie zmieściła - bardzo mała działka. Ja bym mocno przemyślał, jest ryzyko mostków termicznych -, można zrobić to inaczej jak Elfir napisała, albo kasę przeznaczyć na coś innego, np klimatyzacja :)

3. Robociznę też miałem zakres od 35 tys w górę, w końcu wziąłem firmę - SSO robocizna +materiały 183 tys, w cenie wszystko łącznie z przyłączem wody i prądu, po mojej stronie tylko kierownik budowy i geodeta (dachówka betonowa, brak pergoli, reszta jak w projekcie).

Edytowane przez 18Andrzejow

Ja buduję Szyszkowce 1, nawet założyłem dziennik budowy :)

1. Mój wykonawca nie widział problemu w wykonaniu lanych ścian fundamentowych. Proponował wstępnie bloczki bo pewnie trochę taniej, ale przy okazji negocjacji cenowych przed podpisaniem umowy zostało to zmienione monolit jak w projekcie za tą samą kasę. O zaletach wadach możesz poczytać na tym forum, ja nie chciałem już zmieniać skoro dom zaprojektowany pod monolityczne ściany.

2. Antresoli u mnie nie będzie, bo prostu by się nie zmieściła - bardzo mała działka. Ja bym mocno przemyślał, jest ryzyko mostków termicznych -, można zrobić to inaczej jak Elfir napisała, albo kasę przeznaczyć na coś innego, np klimatyzacja :)

3. Robociznę też miałem zakres od 35 tys w górę, w końcu wziąłem firmę - SSO robocizna +materiały 183 tys, w cenie wszystko łącznie z przyłączem wody i prądu, po mojej stronie tylko kierownik budowy i geodeta (dachówka betonowa, brak pergoli, reszta jak w projekcie).

Szacun :)

Takich towarzyszy Ci tu potrzeba ;)

Poważnie mówiąc, jestem naprawdę pod wrażeniem tak poważnego podejścia do tematu budowy domu.

Dzisiaj bardzo rzadko się to zdarza i kibicuję dalej :)

Szacun :)

Takich towarzyszy Ci tu potrzeba ;)

Poważnie mówiąc, jestem naprawdę pod wrażeniem tak poważnego podejścia do tematu budowy domu.

Dzisiaj bardzo rzadko się to zdarza i kibicuję dalej :)

Jestem wciąż laikiem w tematach budowy, ale czytam już od roku albo dłużej to forum. Gdyby nie to, to o pewnych rozwiązaniach przy budowie domu nawet bym nie pomyślał. Dobrze, że jesteście i tworzycie to forum :)

Także jak najwięcej czytać, i pytać kolegów i będzie dobrze. :wiggle: