wyder84 26.02.2021 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Witam Wszystkich, zdecydowaliśmy się z żoną na projekt domu jak w tytule dla naszej 4 osobowej rodziny:'https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szyszkowcach-3-m6fa24a4c1e1be Taki nam się spodobał, i da się go wpasować w naszą nieustawną, wąską działkę. Niestety w kwestii budowy domu jestem dość zielony, a przeglądając forum wiedzę, że trzeba mieć szeroką wiedzę na różnych etapach.Dlatego będę wdzięczny za porady: 1) wykonawcy wyceniając fundamenty twierdzą że nie będą robić całego fundamentu lanego, tylko ławy. Resztę wymurują z bloczka. Tylko jeden wykonawca powiedział, że zrobi to zgodnie z projektem. Reszta, że to bez sensu i nie potrzebny koszt. Czy faktycznie? 2) wykonawcy podnoszą że ta murowana antresola i słupy nad tarasem to duży koszt i kłopot - po co to, na co itd. Uważamy, że bez tego dom znacznie straci na wyglądzie. Pytanie czy można to wykonać jakoś sprytnie w innej technologii?Myśleliśmy o drewnianej konstrukcji ale to chyba może być nietrwałe rozwiązanie... 3) szukamy wykonawcy stanu surowego bez dachu (fundament w wykopaniem, zagęszczenie i chudziak wewnątrz, Murowane (z bloczka) ściany, lane stropy i schody, ścianki kolankowe, wylane wieńce i zbudowane ścianki działowe). Kwoty za robociznę są bardzo różne od 35 do 80tysPLN - za samą robociznę, wszystkie ekipy "z polecenia" i referencjami. Ile taki zakres powinien kosztować? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 To nie jest antresola, co najwyżej pergola nad tarasem Szukałam antresoli w tym projekcie i nie bardzo wiedziałam o czym piszesz ta rama nad tarasem jeśli ma być z betonu to będzie kosztować kilka tysięcy - zbrojenie, szalunki, zabawa w eliminację mostków cieplnych, beton, obróbki blacharskie. Widzę, ze teraz taka moda na te ramy, jak kiedyś balkoniki, albo przypory. Nieco taniej można to zrobić z OSB okładanej styropianem i tynkowanej. Wówczas te wielkie słupy mogą byc drewniane, bez wielkich fundamentów. Tak to się robi w domach szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Gdybyście zrobili klasyczne okno w kuchni można byłoby zrobić zabudowę w L + wyspa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
18Andrzejow 27.02.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 (edytowane) Ja buduję Szyszkowce 1, nawet założyłem dziennik budowy 1. Mój wykonawca nie widział problemu w wykonaniu lanych ścian fundamentowych. Proponował wstępnie bloczki bo pewnie trochę taniej, ale przy okazji negocjacji cenowych przed podpisaniem umowy zostało to zmienione monolit jak w projekcie za tą samą kasę. O zaletach wadach możesz poczytać na tym forum, ja nie chciałem już zmieniać skoro dom zaprojektowany pod monolityczne ściany. 2. Antresoli u mnie nie będzie, bo prostu by się nie zmieściła - bardzo mała działka. Ja bym mocno przemyślał, jest ryzyko mostków termicznych -, można zrobić to inaczej jak Elfir napisała, albo kasę przeznaczyć na coś innego, np klimatyzacja 3. Robociznę też miałem zakres od 35 tys w górę, w końcu wziąłem firmę - SSO robocizna +materiały 183 tys, w cenie wszystko łącznie z przyłączem wody i prądu, po mojej stronie tylko kierownik budowy i geodeta (dachówka betonowa, brak pergoli, reszta jak w projekcie). Edytowane 27 Lutego 2021 przez 18Andrzejow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.02.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Ja buduję Szyszkowce 1, nawet założyłem dziennik budowy 1. Mój wykonawca nie widział problemu w wykonaniu lanych ścian fundamentowych. Proponował wstępnie bloczki bo pewnie trochę taniej, ale przy okazji negocjacji cenowych przed podpisaniem umowy zostało to zmienione monolit jak w projekcie za tą samą kasę. O zaletach wadach możesz poczytać na tym forum, ja nie chciałem już zmieniać skoro dom zaprojektowany pod monolityczne ściany. 2. Antresoli u mnie nie będzie, bo prostu by się nie zmieściła - bardzo mała działka. Ja bym mocno przemyślał, jest ryzyko mostków termicznych -, można zrobić to inaczej jak Elfir napisała, albo kasę przeznaczyć na coś innego, np klimatyzacja 3. Robociznę też miałem zakres od 35 tys w górę, w końcu wziąłem firmę - SSO robocizna +materiały 183 tys, w cenie wszystko łącznie z przyłączem wody i prądu, po mojej stronie tylko kierownik budowy i geodeta (dachówka betonowa, brak pergoli, reszta jak w projekcie). Szacun Takich towarzyszy Ci tu potrzeba Poważnie mówiąc, jestem naprawdę pod wrażeniem tak poważnego podejścia do tematu budowy domu. Dzisiaj bardzo rzadko się to zdarza i kibicuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
18Andrzejow 28.02.2021 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Szacun Takich towarzyszy Ci tu potrzeba Poważnie mówiąc, jestem naprawdę pod wrażeniem tak poważnego podejścia do tematu budowy domu. Dzisiaj bardzo rzadko się to zdarza i kibicuję dalej Jestem wciąż laikiem w tematach budowy, ale czytam już od roku albo dłużej to forum. Gdyby nie to, to o pewnych rozwiązaniach przy budowie domu nawet bym nie pomyślał. Dobrze, że jesteście i tworzycie to forum Także jak najwięcej czytać, i pytać kolegów i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts