Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka elektryczna na granicy działki

Recommended Posts

Witam, kupiłam działkę już ze skrzynką ale bez licznika, czy mam jakiś prawny obowiązek zgłosić ją i założyć licznik? Nie planuję w najbliższym czasie rozpoczynać budowy więc wolałabym tego uniknąć.

Podejrzewam że na Twoim terenie działa ZE Tauron bo on zakłada skrzynki bez licznika (czytaj robi przyłącze). Po wyjaśnieniu sprawy czyli przepisaniu przyłącza na siebie będziesz mógł o ile będziesz Ci to potrzebne podpisać umowę na dostarczanie energii, wtedy ZE założy licznik i zaczną się opłaty.

Do rozpoczęcia budowy nie masz obowiązku zgłoszenia i podpisania umowy, jeżeli oczywiście jest to ZE Tauron.

Sprzedający nie poinformował, dlaczego tak jest?

Drugim informatorem będzie właściwy Rejon Energetyczny, jakby co.

Niestety nie poinformował, sam nie był zorientowany. Skrzynki są doprowadzone do wszystkich wytyczonych działek w tym miejscu. Skąd mogę się dowiedzieć czy to Tauron czy nie Tauron? Wg Google ten rejon energetyczny poprzedza nazwa Enea

Skąd mogę się dowiedzieć czy to Tauron czy nie Tauron?

tauron-15.svg

Według tej mapy, jeśli nie jesteś gdzieś przy ich granicach. Czasami logo operatora jest na "skrzynkach".

W Twoim przypadku te skrzynki to pewnie złącza kablowe z częścią pomiarową (dodatkowe drzwiczki na górze). Oznaczenie "ZK" lub "ZKP" i numery obwodu i kolejnych złącz Wąskie ok. 40 cm przeznaczone dla jednego odbiorcy, szersze dla np. dwóch. Dla ułatwienia życia sobie i klientom prawdopodobnie wykonano za jednym projektem przyłącza dla wszystkich potencjalnych odbiorców. Złącze będzie czekać, dopóki nie zechcesz podłączyć swoich instalacji do sieci.

Inna mniej popularna możliwość, to ktoś podzielił swoją działkę na mniejsze, dla każdej wystąpił o przyłącze z podaniem terminu, w którym trzeba się podłączyć. Za jego niedotrzymanie jest jakaś kara podana w umowie.