Kampost 27.02.2021 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Witam, kupiłam działkę już ze skrzynką ale bez licznika, czy mam jakiś prawny obowiązek zgłosić ją i założyć licznik? Nie planuję w najbliższym czasie rozpoczynać budowy więc wolałabym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Sprzedający nie poinformował, dlaczego tak jest?Drugim informatorem będzie właściwy Rejon Energetyczny, jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 28.02.2021 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Witam, kupiłam działkę już ze skrzynką ale bez licznika, czy mam jakiś prawny obowiązek zgłosić ją i założyć licznik? Nie planuję w najbliższym czasie rozpoczynać budowy więc wolałabym tego uniknąć. Podejrzewam że na Twoim terenie działa ZE Tauron bo on zakłada skrzynki bez licznika (czytaj robi przyłącze). Po wyjaśnieniu sprawy czyli przepisaniu przyłącza na siebie będziesz mógł o ile będziesz Ci to potrzebne podpisać umowę na dostarczanie energii, wtedy ZE założy licznik i zaczną się opłaty. Do rozpoczęcia budowy nie masz obowiązku zgłoszenia i podpisania umowy, jeżeli oczywiście jest to ZE Tauron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Do rozpoczęcia budowy nie masz obowiązku zgłoszenia i podpisania umowy, jeżeli oczywiście jest to ZE Tauron.A jeżeli nie jest to ZE Tauron, to musisz bezwzględnie, w terminie 30 dni, inaczej kara chłosty na pobliskim rynku, z gawiedzią wokoło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 28.02.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Najpierw może niech autor tematu poda jaki jest to ZE a potem będziemy dywagować czy kara chłosty czy gilotyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Oczywiście nikt nie zapytał co to za skrzynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampost 28.02.2021 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Sprzedający nie poinformował, dlaczego tak jest? Drugim informatorem będzie właściwy Rejon Energetyczny, jakby co. Niestety nie poinformował, sam nie był zorientowany. Skrzynki są doprowadzone do wszystkich wytyczonych działek w tym miejscu. Skąd mogę się dowiedzieć czy to Tauron czy nie Tauron? Wg Google ten rejon energetyczny poprzedza nazwa Enea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.03.2021 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 To zadzwoń chłopie do zakładu z numerem działki to ci powiedzą co to za skrzynka. Pewnie pociągnęli za jedną robotą. Dowiesz się o co musisz wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 01.03.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Skąd mogę się dowiedzieć czy to Tauron czy nie Tauron? Według tej mapy, jeśli nie jesteś gdzieś przy ich granicach. Czasami logo operatora jest na "skrzynkach". W Twoim przypadku te skrzynki to pewnie złącza kablowe z częścią pomiarową (dodatkowe drzwiczki na górze). Oznaczenie "ZK" lub "ZKP" i numery obwodu i kolejnych złącz Wąskie ok. 40 cm przeznaczone dla jednego odbiorcy, szersze dla np. dwóch. Dla ułatwienia życia sobie i klientom prawdopodobnie wykonano za jednym projektem przyłącza dla wszystkich potencjalnych odbiorców. Złącze będzie czekać, dopóki nie zechcesz podłączyć swoich instalacji do sieci. Inna mniej popularna możliwość, to ktoś podzielił swoją działkę na mniejsze, dla każdej wystąpił o przyłącze z podaniem terminu, w którym trzeba się podłączyć. Za jego niedotrzymanie jest jakaś kara podana w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts