Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka ceramiczna - Jakiej firmy, która poważnie traktuje klienta

Recommended Posts

Jestem zupełnie nowym użytkownikiem, przed założeniem konta przejrzałem kilkadziesiąt wątków dotyczących dachówek w nadziei, że znajdę jakieś konkrety i szczerze mówiąc na taką ilość postów jaką podała mi wyszukiwarka, nikt nie potrafi odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie zadane w tytule, ponieważ widzę walkę między handlowcami "czyj produkt jest lepszy", a dekarzami ?

Ogólnie rzecz biorąc stoję przed wyborem dachówki - nastawiam się na ceramiczną ALE doczytałem się kilku kwestii:

1. Dachówki ceramiczne są dostarczane w najgorszym gatunku na Polski rynek - t.j III gat który sprzedawany jest jako I gat, podczas gdy na zachód RZECZYWIŚCIE idzie I gat

2. Zgodnie z pkt 1. doczytałem się, że dachówki ceramiczne na wystawach stoją pięknie wyrównane, wręcz idealne - a na plac budowy przychodzi jakaś powyginana lipa i inwestor w konsekwencji się z tym buja, a dekarze źle kładą taki dach co w konsekwencji prowadzi do wad położonej połaci np dostaje się woda/śnieg

3. Doczytałem się też, że trzeba uważnie czytać gwarancję co ona obejmuje, w sumie po przestudiowaniu wychodzi na to, że producent daje gwarancję na to, że dachówka nie będzie wchłaniać wody, nie rozsadzi się od mrozów etc... - ale jakoś nikt nie porusza kwestii, co jeśli na plac przyjdą dachówki połamane i powyginane ? Inwestor ma się bujać ?

Z prywatnego źródła dowiedziałem się, że nie warto brać dachówek ceramicznych, gdyż mają słabe zamki i pękają podczas układania. W związku z tym, czy ktoś z was jednoznacznie wskaże mi producenta, który ma NIEZAWODNE zamki w dachówkach ceramicznych oraz dachówki które są wyprodukowane zgodnie ze sztuką, a nie jakiś krzywy odpad byle tylko sprzedać.

Czy będzie ktoś w stanie wskazać RZETELNEGO PRODUCENTA ?

Może trochę ostro ale to są pieniądze inwestora i w sumie nie są to małe pieniądze w stosunku do JAKOŚCI jaką otrzymuje - czy ktoś z was chciałby być oszukiwany ? (takie wnioski nasuwają mi się po przestudiowaniu tylu postów)

Bardzo pesymistycznie podszedłeś do sprawy i wyboru.

U mnie jest 12 lat Ceraton dachówka ceramiczna - napiszę tak gdybym decydował jeszcze raz - było by to samo.

Obraz 001.jpggril.jpg

mnie w sumie nie zależy jak wygląda dach - bo w sumie każdy dach jest fajny - ale do sprawy podchodzę bardziej technicznie tj. chciałbym kupić dachówki, które są niezawodne w sensie nieodpadające zamki i proste po wyjściu z pieca - nie chcę aby zachodni producent traktował polskiego klienta jak wieśka, tylko jak normalnego klienta, jeżeli polski klient ma być tym wieśkiem, to niech zachodni producent swój odpad opycha gdzie indziej - sory, trzeba być surowym w szczególności jeżeli idą na to ciężkie pieniądze

Jak może odpadać zamek? chyba, że ktoś celowo jakoś to uszkodzi - to jest całość , bardzo twarda i ciężka. Wypalana jak cegła - a że niektóre są krzywe? i nierówne to są z naturalnego materiału - z chińskiego plastiku będą równe i każda identyczna.

To tak jak z ceramiką użytkową - kiedyś garnki, a obecnie doniczki - trzeba porównać wejść do sklepu i spojrzeć coś co jest z naturalnych materiałów nigdy nie jest takie samo.

Alternatywą do powtarzalności stały się dachówki cementowe - odlew i cementowy materiał sprzyjają powtarzalności kształtu.

Już wspominałem na forum- po położeniu dachu - szczególnie z dachówek płaskich - ludzie łażą, przyglądają się , "mruczą" to krzywo, nierówno, lekko uniesione, opadnięte nie zgrane linie.......a potem na całości panele fotowoltaiczne:bash:

Mam creatona titania, jakos bardzo ok, dachowka ciezka i solidna wykonawcy mowili ze ladnie i rowno sie uklada.

Jedyny minus to lekko niedomalowane same doly bokow o czym duzo postow. Zanim nie przeczytalem tego w internecie to tego nie zauwazylem bo bez lupy i robienia labaratorium z budowy to ciezkie do zobaczenia.

PS jak masz tak do budowy podchodzic to lepiej nie buduj. Szkoda Twojego zdrowia

no dobra, to co polecasz ? Tak uczciwie. Ja ogólnie przyglądam się firmie Roben Bornholm Czerwona naturalna lub Wienerberger (ale nie wiem którą). Pytanie czy ktoś by się wypowiedział o zamkach i jak wygląda towar po otrzymaniu w rękę (a nie na wystawie)
no dobra, to co polecasz ? Tak uczciwie. Ja ogólnie przyglądam się firmie Roben Bornholm Czerwona naturalna lub Wienerberger (ale nie wiem którą). Pytanie czy ktoś by się wypowiedział o zamkach i jak wygląda towar po otrzymaniu w rękę (a nie na wystawie)

ceramika braas turmalin, meyer holsen

• 3 weeks później...

1. Dachówki ceramiczne są dostarczane w najgorszym gatunku na Polski rynek - t.j III gat który sprzedawany jest jako I gat, podczas gdy na zachód RZECZYWIŚCIE idzie I gat...

2. Zgodnie z pkt 1. doczytałem się, że dachówki ceramiczne na wystawach stoją pięknie wyrównane, wręcz idealne - a na plac budowy przychodzi jakaś powyginana lipa i inwestor w konsekwencji się z tym buja, a dekarze źle kładą taki dach co w konsekwencji prowadzi do wad położonej połaci np dostaje się woda/śnieg

3. Doczytałem się też, że trzeba uważnie czytać gwarancję...

Ad. 1. Piszesz bzdury niczym nie poparte. Każdy producent dba oto aby z fabryki wyjechał pełnowartościowy produkt. Na proces technologiczny człowiek już praktycznie nie ma wpływu. Wszystkim sterują komputery i to one sprawdzają jakość produktu.

Ad. 2. Tu akurat masz rację bo część a nawet większość hurtowni selekcjonuje dachówkę na wystawki. Ja odradzam takie praktyki. W hurtowni, z którą współpracuję wykonaliśmy wystawki z dachówki tak jak wychodziło z palety. Klient nie ma wówczas pretensji, że widział co innego a dostał co innego. Po prostu "widziały gały co wybierały". Natomiast realnie rzecz biorąc to nie ma prostych dachówek bo to tylko wypalona glina. Po to dachówka ma zamki, żeby ograniczyć a nie wyeliminować dostęp wody czy śniegu na krycie wstępne. Kolejny raz przypomnę za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne a pokrycie wierzchnie.

Warto zlecić krycie dachu doświadczonej firmie dekarskiej z referencjami. Jakość musi kosztować. Przed wyborem pokrycia obejrzeć dachówkę na podobnym dachu bo to inny wygląd niż na ekspozycji. Przed wyborem dekarza zasięgnąć opinii o nim, obejrzeć "jego" realizacje.

Ad. 3. No zdecydowanie tak! Czytać i to czytać ze zrozumieniem. Do tego posłuchać rad dekarza, któremu zlecamy wykonanie dachu.

Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

• 1 year później...
Dachówka ceramiczna jest bardzo OK (y) U mnie na dachu :spam: produkowany w Polsce, jestem zadowolony z jakości i estetyki, cena też była dobra, choć wiem, ze teraz to już dużo drożej by było, ale tak ze wszystkim teraz. Edytowane przez Greengaz
  • 2 weeks później...

Jeżeli szukacie Państwo dachówki to zapraszam do kontaktu, mam na stanie różnorakie modele

Proszę dzwonić pisać i pytać :spam:

Edytowane przez Greengaz
  • 5 months później...

[Witam,

W tym roku zakupiłem dachówkę ceramiczną Nelskamp F13. W transporcie przyjechało sporo sztuk uszkodzonych (51 na 3532 szt) i choć trudno określić czy przez producenta, na placu czy w czasie transportu -sprzedawca zrekompensował mi dużą część dodając kilka paczek do zakupionej partii. Dachówki jeszcze nie są zamontowane więc do końca nie mam pewności czy nie mają wad . Wyglądają jednak na bardzo równe i gładkie.

Myślę że tzw. szlachetna angoba będzie się ładnie prezentowała na budynku. Nelskamp wypala w wysokiej temperaturze a od tego zależy trwałość ceramiki ( tu przy nasiąkliwości zaledwie 2,5 % duża max. ilość cykli zamarzania) więc o to się nie martwię.

Polecam sprzedawcę SiG i dachówkę Nelskamp.

Edytowane przez Kris_2
  • 1 year później...

Witam. Jesteśmy na etapie wyboru,dachówki ceramicznej. Zdecydowaliśmy się na dachówkę Renska. Może mógłby ktoś doradzić od jakiego producenta wybrać, najlepiej taki model,mam na myśli, jakości wykonania,żeby były w miarę proste,nie było jakiś przeswitow i po kilku latach użytkowania,żeby nie traciły koloru.

Zdecydowaliśmy się na model Creaton Koda antracytowa angobowana,nawet już wycenili nam,ale zacząłem czytac opinie,z przed kilku lat na temat Creatona i zwątpiłem w tego producenta,podobno uwzględnienie gwarancji,na estetykę dachówki jest, niemożliwe .Może ma ktoś doświadczenie z tą dachówka,pozytywne lub negatywne,może z biegiem lat proces technologiczny poprawili.

Może ma ktoś doświadczenia z innymi producentami i podobnymi modelami typu:

Cosmo firmy Wienerberger

Topas firmy Braas

Reform firmy Bogen

Firmy Nelskamp i podobnych.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam