zkubinski 28.02.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Pytanie jak w tytule. Z jakich warstw składa się płyta fundamentowa ? Są różne zdjęcia pokazujące tą jedną rzecz ale które rozwiązanie jest lepsze ? Ja dopatrzyłem się takich warstw (w kolejności rosnącej warstwa najwyższa) 1. Folia grubość 1,4mm (całość najlepiej zgrzana)2. Styropian XPS3. Zbrojenie4. Zalanie betonem Pytanie moje jest takie, po co kładzie się folię pod XPS ? Domyślam się, że ma nie podchodzić woda ale jest jeden problem, gdy będę prowadził rury pod fundamentem, to tą folię trzeba naciąć aby przełożyć przez to rurę, więc w takim razie czy folia ma w ogóle sens ? Bo i tak przez dziurę zrobioną w folii dostanie się woda do styropianu (wiem, że XPS nie ciągnie wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.02.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 W celu zabezpieczenia przed wodą robi się beton podkładowy, na nim hydroizolację. Przejścia rur zabezpiecza się odpowiednio - kołnierze, smarowidła, masy naprawcze do betonu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 28.02.2021 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Rozumiem, że: 1. Robię wylewkę z chudego betonu2. Ten beton pokrywam papą3. Prowadzę na tym betonie rury (ale co ze spadkiem 5% dla rur ?)4. Następnie pokrywam to warstwą styropianu XPS5. Rozkładam zbrojenie6. Zalewam całość betonem Czy mógłby ktoś rozpisać jaśniej ? (Zakładając, że zrobiłem gdzieś błąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.02.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Mniej więcej tak, ale nie "prowadzę na tym betonie rury" tylko raczej rura będzie przebijać beton podkładowy (to wcale nie oznacza "chudziak") i będzie biec ze spadkiem poniżej betonu podkładowego. Chyba że to za nisko i musisz prowadzić rurę wyżej, to możesz się przebić przez ścianę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts