Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli ile musi minimum wynosić odległość skrzynek od reku. Zamiast tego sonoducta. nie lepiej użyć spiro?

https://www.brookvent.pl/produkt/sztywny-tlumik-akustyczny-tls/

Sonoduct ma perforowaną wewnętrzną rurę i dzięki temu co nieco tłumi. Nie tak dobrze jak "prawdziwy" tłumik - więc lepiej dać dłuższy. Rura spiro niczego nie wytłumi.

OK, to logiczne, a przy okazji - czytałem kiedyś Twoją krytyczną wypowiedź n/t umiejscowienia wyrzutni w wolnym kanale wentylacyjnym komina systemowego. Mogę prosić o uzasadnienie?
OK, to logiczne, a przy okazji - czytałem kiedyś Twoją krytyczną wypowiedź n/t umiejscowienia wyrzutni w wolnym kanale wentylacyjnym komina systemowego. Mogę prosić o uzasadnienie?

Nie było tam, gdzie czytałeś?

czyli ile musi minimum wynosić odległość skrzynek od reku. Zamiast tego sonoducta. nie lepiej użyć spiro?

Są na rynku skrzynki rozprężne zintegrowane z tłumikami

I można je podłączyć bezpośrednio do rekuperatora.

Inna sprawa, że przy jego wyborze warto zacząć od sprawdzenia w dokumentacji, jaki hałas generuje do kanału nawiewnego.

Niemal pewnikiem jest to, że tanie konstrukcje w małych (gabarytowo) obudowach wymagają obowiązkowo dodatkowego tłumienia.

Tłumikiem, czy odcinkiem elastycznego kanału np. Sonoduct.