jacogi 01.03.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jak w temacie?[ATTACH=CONFIG]453584[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie ma sensu. Potrzebujesz tłumik między centralą a rozdzielaczem - wersja oszczędna to kawałek sonoducta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 01.03.2021 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 czyli ile musi minimum wynosić odległość skrzynek od reku. Zamiast tego sonoducta. nie lepiej użyć spiro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 czyli ile musi minimum wynosić odległość skrzynek od reku. Zamiast tego sonoducta. nie lepiej użyć spiro? https://www.brookvent.pl/produkt/sztywny-tlumik-akustyczny-tls/ Sonoduct ma perforowaną wewnętrzną rurę i dzięki temu co nieco tłumi. Nie tak dobrze jak "prawdziwy" tłumik - więc lepiej dać dłuższy. Rura spiro niczego nie wytłumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 01.03.2021 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 OK, to logiczne, a przy okazji - czytałem kiedyś Twoją krytyczną wypowiedź n/t umiejscowienia wyrzutni w wolnym kanale wentylacyjnym komina systemowego. Mogę prosić o uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 OK, to logiczne, a przy okazji - czytałem kiedyś Twoją krytyczną wypowiedź n/t umiejscowienia wyrzutni w wolnym kanale wentylacyjnym komina systemowego. Mogę prosić o uzasadnienie? Nie było tam, gdzie czytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.03.2021 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 czyli ile musi minimum wynosić odległość skrzynek od reku. Zamiast tego sonoducta. nie lepiej użyć spiro? Są na rynku skrzynki rozprężne zintegrowane z tłumikami I można je podłączyć bezpośrednio do rekuperatora. Inna sprawa, że przy jego wyborze warto zacząć od sprawdzenia w dokumentacji, jaki hałas generuje do kanału nawiewnego. Niemal pewnikiem jest to, że tanie konstrukcje w małych (gabarytowo) obudowach wymagają obowiązkowo dodatkowego tłumienia. Tłumikiem, czy odcinkiem elastycznego kanału np. Sonoduct. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 02.03.2021 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Nie było tam, gdzie czytałeś? To było dawno, chodziło chyba o wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts