edgar 23.08.2002 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Chodzi mi o "Kz" w kosztorysie. Dostałem właśnie do ręki kosztorys ofertowy i ta pozycja stoi jak wół i to (14% M), na uczelni mówiono mi że nowe katalogi mają tę pozycję ukrytą (wliczoną) w materiale. Jak to jest?Pytanie jest następujące: czy koszty zakupu są wliczone w koszt materiałów - w katalogach. W jakiej wysokości są przyjmowane (%). ??? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: edgar dnia 2002-08-23 21:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 24.08.2002 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 To są pozycje kosztorysowe (koszty pośrednie, koszty zakupu i zysk) obliczane w sposób uproszczony (jako procent wartości zakupu materiałów) i standardowo umieszczane w kosztorysie. Gdybyś budował dom z developperem to pewno tak skalkulowałby ci koszty materiałów. Tak naprawdę jeśli budujesz systemem gospodarczym/zleconym, to łączne koszty zakupu to transport, twój czas zmarnowany na jeżdżenie po hurtowniach, telefony i benzyna. Przy założenu, że średni rabat od cen detalicznych jaki uzyskasz wynosi kilkanaście procent możesz przyjąć że całkowity koszt zakupu materiałów nie przekroczy ich wartości detalicznej. I taką wartość możesz przyjąć jako bezpieczną. A jeśli się postarasz to może być taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar 25.08.2002 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Thx za odpowiedz, ale nie o to mi chodziło. Może zapytam inaczej. Wykonując kosztorys (na podstawie cen czynników ORGBUD lub SEKOCENBUD), czy pozycja MATERIAŁY zawiera w sobie KOSZTY ZAKUPU??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 25.08.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Mam kosztorys na bazie Sekocenbudu i koszty zakupu są wliczone w materiały (podane jako suma). Natomiast w rubryczce obok są wyszczególnione obie wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 25.08.2002 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Acha, koszty mam liczone 13% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 29.08.2002 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Ostatnio zaszły duze zmiany w przepisach dotyczących kosztorysowania. Rozporządzenie MRRiB z dnia 13.07.2001 r. utraciło swą moc 12.12.20001 r. Ta szczególna sytuacja wynika z uchwalenia nowej Ustawy o cenach z 5.07.2001 r. W związku z powyższym, nie ma obecnie obowiązujących katalogów do kosztorysowania (KNR, KSNR, KNNR itp.), jak i obowiązujących metod kosztorysowania. Wyjątek stanowią kosztorysy inwestorskie wykonywane dla potrzeb zamówień publicznych, co objęte jest odrębnymi przepisami. W/w Rozporządzenie wprowadziło zasadę, że koszt zakupu ujęte są w cenie materiału. Ale przepis już nie obowiązuje. Jeżeli życzysz sobie aby w kosztorysie ofertowym koszty zakupu były uwzględnione w cenach materiału, to należy dokonać takich ustaleń między stronami przed złożeniem oferty. W kosztorysie ofertowym oferent podaje swoje ceny materiałów, a nie z opracowań ORGBUD, czy SEKOCENBUD. Chociaż może skorzystać z tych opracowań. Orgbud podaje zarówno ceny z Kz jak i bez Kz. Jakie ceny przyjąć zależy od przyjętej metody kosztorysowania.Co innego gdy chodzi o kosztorys inwestorski wykonany dla przedsięwzięcia realizowanego zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych. Tam należy przyjąć ceny podane przez ministerstwo (w cenach materiałów są uwzględnione koszty zakupu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar 02.09.2002 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Dzięki to rozwiało moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts