busz 06.03.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Cześć, niedługo będę robił posadzki zastanawia mnie jak ogarnąć wjazd do garażu. Jak widać na zdjęciu styropian po zewnętrznej jest już oskubany (a za nim bloczek ytong) forte. Tak się teraz zastanawiam jak zrobić wjazd? To czego się obawiam to nagrzewanie posadzki w garażu i późniejsze oddawanie tego ciepła na podjazd. Jeden z instalatorów powiedział, że czasem ludzie wylewają cienką warstwę betonu na przykrycie styropianu. Nie znam się, ale takie rozwiązanie słabo do mnie przemawia - boję się, że po paru wjazdach będę miał pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.03.2021 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Poziomo na samym fundamencie wywal stryropian a daj XPS ile Ci pasuje, ale 3cm będzie OK, 5cm to już luxus.To możesz zasypać kruszywem, kostką albo zabezpieczyć mapelastic z siatką.W pionie (centralnie równo z bramą) dałbym 2cm XPS aby oddzielić kostkę brukową od wylewki -podlogi w garażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 06.03.2021 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Nie bardzo umiem to sobie wyobrazić, mógłbyś wyjaśnić? :/ Styropian zostanie z ocieplenia, 6cm więc będzie elegancko. A co z pustakami? Przyciąć je i obłożyć styropianem? Edytowane 6 Marca 2021 przez busz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.03.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Możliwe że źle zrozumiałem.1. Napisz czy intresuje Cie to co ma być:- w garażu za bramą (wewnątrz)-w progu garażowym (na fundamencie przed bramą)?2. Czym chcesz wykończyć wjazd do garażu przed bramą?3. Czy garaż ma lub będzie miał ocieploną podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 06.03.2021 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Ad 1. Nie wiem jak zrobić próg do garażu, więc chciałbym wiedzieć co zrobić przed progiem, na progu i wewnątrz garażuAd 2. Przyjmijmy, że będzie to beton, podejrzewamAd 3. Tak, 12 cm styropianu, jest w bryle więc będzie też ogrzewany (podłogówka, nie wykluczam w przyszłości "przebranżowienia garażu") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.03.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Ad 1. Nie wiem jak zrobić próg do garażu, więc chciałbym wiedzieć co zrobić przed progiem, na progu i wewnątrz garażu Ad 2. Przyjmijmy, że będzie to beton, podejrzewam Ad 3. Tak, 12 cm styropianu, jest w bryle więc będzie też ogrzewany (podłogówka, nie wykluczam w przyszłości "przebranżowienia garażu") Zacznijmy od końca: ad 3. Wewnątrz proponuję jako ocieplenie poziome wzdłuż progu połozyć 30cm pas styroduru XPS aby wylewka nie pękała i potem stopnio przechodzić w styropian. ad2. Jeżeli próg (na fundamencie) ma być betonowy -to należy między betonem a fundamentem poziomo (na wysokości ocieplenia wewnetrznego) dać XPS o grubości ok. 3-5cm i szerokości fundamentu+jego ocieplenia (czyli ok. 30-35cm) Dodatkowo dałbym 2cm XPSa pionowo pomiędzy wylewką w garażu a wylewką (betonem) na zewnątrz -dokładnie-centralnie w miejscu gdzie zamyka się brama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 06.03.2021 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 A więc w... v1: czy v2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.03.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 A więc w... v1: [ATTACH=CONFIG]453782[/ATTACH] czy v2: [ATTACH=CONFIG]453783[/ATTACH] Czy dobrze rozumiem, że chcesz kołami jeździć po XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 06.03.2021 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Nie, tylko nie wiedziałem jak Tolo74 to widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.03.2021 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 wersja 2 grafiki jeżeli chodzi o ocieplenie zewnątrz do granicy bramy. W bramie tylko 1,5-2,0cm pionowo, które można przykryć np listwą progową. W środku umówmy się, że standardowo, nie wysadzaj XPSa o grubości 30cm do poziomu płytek Może być styropian na chudziaku, ale zmniejszyłbym jego grubość, aby wylewka w tym miejscu była grubsza i dobrze zbrojona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 07.03.2021 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 OK, czyli powinno to wyglądać tak: Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.03.2021 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Tak, żeby było ładniej -to pionowa przegroda połowe cieńsza -brama ma 4-6cm a XPS 1,5-2cm.Wylewka -zwłaszcza koło bramy solidnie grubaW czym to malowałeś? Jestes plastykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.03.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 07.03.2021 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Tak, żeby było ładniej -to pionowa przegroda połowe cieńsza -brama ma 4-6cm a XPS 1,5-2cm. Wylewka -zwłaszcza koło bramy solidnie gruba Na modelu nie zachowałem proporcji, w rzeczywistości brama byłaby 3x szersza od XPSa na rysunku (który zrobiłem na 2cm). W czym to malowałeś? Jestes plastykiem? TinkerCad, fajny program do prostego modelowania 3D Nie jestem plastykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.03.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 OK, a co z hydroizolacją? Pytam bo to nie pryszcz na d.. tylko ważna sprawa ponieważ:1. Skrapla się wilgoć.2. Leje woda z bramy.3. Podciąga z gruntu. Wg mnie sprawę musi załatwiać minimum dwie a może nawet więcej folii pozawijanych odpowiednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.03.2021 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 OK, busz to maluj to raz jeszcze z:-zaznaczonym fundamentem-folią izolacyjną w kolorze czarnym. i poszukaj na guglu: listwa progowa garażowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 07.03.2021 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Listwę widziałem, to ona jest klockiem pod bramą na moich rysunkach. Tak będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.03.2021 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Wg mnie próg do przerobienia.Folię leżącą na chudziaku garażowym wywinąłbym do góry przed XPSem pionowym aby woda spływająca z bramy nie mogła się w żaden sposób dostać do styropianu w garażu. Po drugie dałbym wzdłuż całego wjazdu pas grubej folii -z zewnątrz również zachodzący pionowo koło XPSa pionowego. Wyobraź sobie co którymi drogami woda (i wilgoć) z zewnątrz może dostać się do garażu. To co namalowałęś obecnie -teoretycznie jest dobre, ale praktycznie różnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 12.05.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Witam, czy tynk mozaikowy zywiczny nadaje sie do wykonczenia murkow oporowych przy wjezdzie do garazu ( niezadaszone)? Czy po jednej zimie odpadnie? Edytowane 12 Maja 2021 przez gabriela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdankb9 14.06.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Wg mnie próg do przerobienia. Folię leżącą na chudziaku garażowym wywinąłbym do góry przed XPSem pionowym aby woda spływająca z bramy nie mogła się w żaden sposób dostać do styropianu w garażu. Po drugie dałbym wzdłuż całego wjazdu pas grubej folii -z zewnątrz również zachodzący pionowo koło XPSa pionowego. Wyobraź sobie co którymi drogami woda (i wilgoć) z zewnątrz może dostać się do garażu. .... a może zastosować żywicę na górze XPS? (około 4 mm) a zamiast zwykłej folii dać folie w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts