Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie szkieletowego Kamilka parterowego 86m

Recommended Posts

Mija miesiąc a pompiarze milczą....

Zrozumiałbym gdybym chciał projekt i wyliczenie co do każdej złączki, mufy czy kolanka

Ile czasu trwa zrobienie kosztorysu ?

Pomnożyć ilość metrów razy metr podłogówki, doliczyć pompę i obrobienie "kotłowni" . To więcej niż godzina roboty mając projekt, rzuty, ocieplenie ?

Zeby "doliczyc pompę" trzeba policzyc ozc, zapewniam ze w godzinę sie tego nie policzy, pomijam fakt ze instalatorzy na ogół takich obliczen nje wykonują, bo zwykle tego nie potrafią. Najczesciej korzystają z kalkulatorów doborowych, czasem z CW, dokladnosc jednego i drugiego porównywalna i odbiegajaca od dokladnych ozliczen ozc.

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zeby "doliczyc pompę" trzeba policzyc ozc, zapewniam ze w godzinę sie tego nie policzy, pomijam fakt ze instalatorzy na ogół takich obliczen nje wykonują, bo zwykle tego nie potrafią. Najczesciej korzystają z kalkulatorów doborowych, czasem z CW, dokladnosc jednego i drugiego porównywalna i odbiegajaca od dokladnych ozliczen ozc.

Ale ja im wszystko podałem....

Ale ja im wszystko podałem....

Moja doświadczenia są takie ze doświadczony (masło maślane) instalator nie potrzebuje żadnego OZC aby z dokładności do +/- 10% określić zapotrzebowanie budynku. Pompy ciepła i tak nie występują w wielkościach co 500W mocy wiec można dobrac pompę w prawidłowy sposób. Chyba czekają aż się odezwiesz wtedy z palca strzeli 30tys a później będzie dobierał;)

Moja doświadczenia są takie ze doświadczony (masło maślane) instalator nie potrzebuje żadnego OZC aby z dokładności do +/- 10% określić zapotrzebowanie budynku. Pompy ciepła i tak nie występują w wielkościach co 500W mocy wiec można dobrac pompę w prawidłowy sposób. Chyba czekają aż się odezwiesz wtedy z palca strzeli 30tys a później będzie dobierał;)

Nie czekają bo dzwoniłem do nich sie przypomnieć :rolleyes:

Pompę zażyczyłem sobie 4 do 5kW z naciskiem na 4....

Nie kapuje jak można tak prowadzić interesy, jeśli nie chcą to przecież styknie telefon "niech pan spada na drzewo" i po temacie.

A nawet jeśli wymaga taki nowy domek specjalnych obliczeń to przecież miesiąc to chyba przegięcie.....

Chyba jednak zaufam swojej intuicji :D i nie będzie grzania wody w rurkach..... A nawet jeśli się pomylę to sie to kiedyś dołoży ( wątpię )

• 2 weeks później...
Dostałem ofertę numer jeden :D

Powiem tyle że zwaliła mnie z nóg , taniej chyba będzie palić w kominku obrazami Mona Lisy .......:p

A czemu się tak dziwisz ?

Ktoś kto pyta się firmy montującej pompy ciepła również o podłogówkę może być brany za tzw."jelenia",który łyknie wszystko ;)

To tak jakby rzucić zapytanie do firmy sprzedającej kosiarki o wykonanie trawnika, oczywiście klient otrzyma taką ofertę :D

Od d...y strony się do tego zabierasz.

Dostałem ofertę numer jeden :D

Powiem tyle że zwaliła mnie z nóg , taniej chyba będzie palić w kominku obrazami Mona Lisy .......:p

Tam zapytałeś?

http://ghs-polska.pl/domy-do-130-m2/

A czemu się tak dziwisz ?

Ktoś kto pyta się firmy montującej pompy ciepła również o podłogówkę może być brany za tzw."jelenia",który łyknie wszystko ;)

To tak jakby rzucić zapytanie do firmy sprzedającej kosiarki o wykonanie trawnika, oczywiście klient otrzyma taką ofertę :D

Od d...y strony się do tego zabierasz.

Nie wiem, nie znam się, ale się wypowiem.

Krótko tu jestem ale widzę ze to u Ciebie jakaś tradycja......

Tak, dalej czekam....

Dziwne bo oddział w Rudzie Śląskiej do której wysłałem zapytanie ( i 2x dzwoniłem się przypomnieć ) ma bardzo dobre opinie.....

Nie wiem, nie znam się, ale się wypowiem.

Krótko tu jestem ale widzę ze to u Ciebie jakaś tradycja......

Fakt, rozpoznawalność mam na dużym poziomie ;)

Co do pierwszego zdania, obserwuję, że dzisiejsze pokolenie "budowniczych" to delikatnie mówiąc, jest mało ogarnięte a za bardzo "życzeniowe" :)

Edytowane przez Arturo1972

Żeby nie być gołosłownym ......

Mała Firma zajmująca się od lat ogrzewaniem CO, oczywiście mają tez w ofercie od jakiegoś czasu pompy, PV, reku.....

Lecimy :

1. Pompa ciepła Buderus Logatherm WLW196i-8 ART (6,3 kW) ze

stojącym modułem wewnętrznym wyposażonym w zasobnik 190 l +

regulator HMC300 + czujniki + moduł internetowy 52,840 brutto z montażem

2. Sterownik temperatury Buderus RC100 1 szt. 400,00 PLN

3. Zbiornik buforowy Buderus P50 2590,00 PLN

4. Grupa miesz.1"term.d/rozdz.25/58*z/pomp.e.OT100112 1210,00 PLN

5. Kabel grzewczy do WLW AR, długość 3 m 540,00 PLN

6. Przewód elektryczny CAN-BUS do pomp ciepła 30 m 990,00 PLN

7. Zawór 3-D przełączający z siłownikiem 1400,00 PLN

8. Zestaw przyłączeniowy + rury + kształtki + armatura kotłowni 2000 ,00PLN

9. Demineralizacja wody do układu c.o. 550 PLN

Suma brutto (materiał + montaż): 62,520 PLN

To cena bez podłogówki.....

Edytowane przez sito
Żeby nie być gołosłownym ......

Mała Firma zajmująca się od lat ogrzewaniem CO, oczywiście mają tez w ofercie od jakiegoś czasu pompy, PV, reku.....

Lecimy :

1. Pompa ciepła Buderus Logatherm WLW196i-8 ART (6,3 kW) ze

stojącym modułem wewnętrznym wyposażonym w zasobnik 190 l +

regulator HMC300 + czujniki + moduł internetowy 52,840 brutto z montażem

2. Sterownik temperatury Buderus RC100 1 szt. 400,00 PLN

3. Zbiornik buforowy Buderus P50 2590,00 PLN

4. Grupa miesz.1"term.d/rozdz.25/58*z/pomp.e.OT100112 1210,00 PLN

5. Kabel grzewczy do WLW AR, długość 3 m 540,00 PLN

6. Przewód elektryczny CAN-BUS do pomp ciepła 30 m 990,00 PLN

7. Zawór 3-D przełączający z siłownikiem 1400,00 PLN

8. Zestaw przyłączeniowy + rury + kształtki + armatura kotłowni 2000 ,00PLN

9. Demineralizacja wody do układu c.o. 550 PLN

Suma brutto (materiał + montaż): 62,520 PLN

To cena bez podłogówki.....

Tak jak sądziłem, chcieli ustrzelić "jelenia" ;)

Nie mówiąc już o kosmicznej cenie pompy, sądzę,że z marzą 200% to punkty:

2.

3.

4.

5.

6.

9.

Są całkowicie zbędne ale od "jelenia" można kasę wytargać bo się nie zna ;)

Myślę, że na podłogówkę ktoś krzyknie również kosmiczną cenę, z powodów jak wyżej ;)

Podłogówka to juz skromny dodatek w postaci 12,000

No tak jak mówiłem :D

140zl za m2 podłogówki to oferta dla kogoś, kto zielonego pojęcia nie ma o Bożym Świecie ;)

Całkiem świeży "materiał" z neta:

"Same materiały budowlane wraz z rurami rozprowadzającymi wodę to wydatek przynajmniej 15-20 zł/m2 powierzchni. Cennik wykonania ogrzewania podłogowego przez fachowca (samo ułożenie izolacji i rur) oscyluje na poziomie 25-35 zł/m2"

140zl za m2 podłogówki to oferta dla kogoś, kto zielonego pojęcia nie ma o Bożym Świecie ;)

"Same materiały budowlane wraz z rurami rozprowadzającymi wodę to wydatek przynajmniej 15-20 zł/m2 powierzchni. Cennik wykonania ogrzewania podłogowego przez fachowca (samo ułożenie izolacji i rur) oscyluje na poziomie 25-35 zł/m2"

12000 bez styro i wylewki :D

A źródło ?

Bo ja robiłem podłogówkę 7 lat temu za ok 50zł/m2 i już wówczas było to tanio. Wiele ofert wówczas oscylowało w granicach 90-100zł

Wrzucę dla potomności :

1. Folia ALU do ogrzew. podł. 0,13mm ( 1mx50) 90 m2 645,24 PLN

2. Otulina na rury CZERWONA /10m/ 28[06] 20 mb. 171,84 PLN

3. Rozdzielacz 1" mos.x8 z zaw.term+przep.+zest.odp. 1 szt. 1165,00

4. Rura PP PN20 DN25x3.5 /4m/ Stabi Glass 5 szt. 735,31 PLN

5. Rura wielowarstwowa PEX/AL/PEX- 16 (200m) D z rozłożeniem 1 kpl. 7696,50 PLN :rolleyes:

6. Szafka p/t. 12-8 ORP-5R 795x575x110-175 OT100805 1 szt. 272,17 PLN

7. Złączka do zaworów odcinaj. podw.16x2-3/4"OT109904 16 szt. 248,21 PLN

8. Kształtki, armatura, uchwyty, materiały dodatkowe 1 szt. 919,20 PLN

Suma brutto (materiał + montaż): 11,854 PLN

Całkowita wartość instalacji (brutto): PLN 74 374,45 PLN :jawdrop:

A źródło ?

Bo ja robiłem podłogówkę 7 lat temu za ok 50zł/m2 i już wówczas było to tanio. Wiele ofert wówczas oscylowało w granicach 90-100zł

https://kb.pl/porady/ogrzewanie-podlogowe-cena-koszty-montazu-samodzielnego-i-z-firma/

Ja też miałem podobne wyceny, jak z każdą rzeczą na budowie, od tanich po kosmiczne.