swierol 01.05.2021 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 W tym układzie to już bym został przy tym co oferuje firma budująca dom. Steibl to dobre urządzenia. Jak kupisz co innego i nie daj Bóg coś się stanie albo nie będzie działać to będzie spychologia. Wydaje mi ze do tych 6tys i 26 za pompę musisz powinieneś doliczyć chyba 10tys czyli to co zapłaciłbyś przy grzejnikach co nie zmienia faktu ze i tak taniej niż te świry. Firma pewnie odetchnie jak zdecydujesz się na podłogówkę bo grzejniki poszły z 50% w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 01.05.2021 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Wydaje mi ze do tych 6tys i 26 za pompę musisz powinieneś doliczyć chyba 10tys.... Zerknij wyżej, napisałem że razem 42k Edytowane 1 Maja 2021 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.05.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Zerknij wyżej, napisałem że razem 42k Fakt, jest. Nie wiem dlaczego ale przeczytałem to jakoś 42tys taniej od oferty na buderusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 02.05.2021 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Fakt, jest. Nie wiem dlaczego ale przeczytałem to jakoś 42tys taniej od oferty na buderusie. Ale i tak o jakieś 27k więcej niż zamierzałem wydać na system grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.05.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Żeby nie być gołosłownym ...... Mała Firma zajmująca się od lat ogrzewaniem CO, oczywiście mają tez w ofercie od jakiegoś czasu pompy, PV, reku..... Lecimy : 1. Pompa ciepła Buderus Logatherm WLW196i-8 ART (6,3 kW) ze stojącym modułem wewnętrznym wyposażonym w zasobnik 190 l + regulator HMC300 + czujniki + moduł internetowy 52,840 brutto z montażem 2. Sterownik temperatury Buderus RC100 1 szt. 400,00 PLN 3. Zbiornik buforowy Buderus P50 2590,00 PLN 4. Grupa miesz.1"term.d/rozdz.25/58*z/pomp.e.OT100112 1210,00 PLN 5. Kabel grzewczy do WLW AR, długość 3 m 540,00 PLN 6. Przewód elektryczny CAN-BUS do pomp ciepła 30 m 990,00 PLN 7. Zawór 3-D przełączający z siłownikiem 1400,00 PLN 8. Zestaw przyłączeniowy + rury + kształtki + armatura kotłowni 2000 ,00PLN 9. Demineralizacja wody do układu c.o. 550 PLN Suma brutto (materiał + montaż): 62,520 PLN To cena bez podłogówki..... Pojechali... Pod koniec 2019 za WLW196i-6 zapłaciłem 27 tyś na gotowo z szafą izzyfast-a. Zrobiłem tylko fundament pod pompę. I to byla jedna z droższych pomp, samsung podobnej mocy był za 22 Za podłogówkę płaciłem jak dobrze pamiętam 80 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 03.05.2021 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Zapytamy kierownika jak go nam przydzielą, Mamy go w "cenie domu" ... Już to widzę, poszukaj inspektora nadzoru co szkieletowe stawiał inaczej przepadniesz. Napisz na prv. co to za firma ma stawiać ci dom, bo już taką jedną widziałem w akcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.05.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Pojechali... Pod koniec 2019 za WLW196i-6 zapłaciłem 27 tyś na gotowo z szafą izzyfast-a. Zrobiłem tylko fundament pod pompę. I to byla jedna z droższych pomp, samsung podobnej mocy był za 22 Za podłogówkę płaciłem jak dobrze pamiętam 80 zł/m2 Też masz taki bufor za niemal 3k w swojej PC jak w wycenie? Zawór 3D też jakiś drogi mają bo znalazłem za niemal 1/3 ceny 28mm https://www.rostam.pl/product/Buderus-Zawor-3-D-z-silownikiem-28mm-zaciskowy-s2228?Keyword=Buderus%20Zaw%C3%B3r%203-D%20z%20si%C5%82ownikiem& Mnie zaproponowano rok temu kompletną "kotłownię ze splitem Buderusa za 33k, ale nie poprosiłem o szczegóły, bo cena mnie zmroziła Stiebela oferowano za 31k i też odpadł w przedbiegach. Zastanawiam się, co w wycenie sito jest ze złota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 03.05.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Też masz taki bufor za niemal 3k w swojej PC jak w wycenie? [/url] Mam 100% podłogówki, więc jakby coś wspomnieli o buforze, to bym ich wyśmiał. Zastanawiam się, co w wycenie sito jest ze złota... Nic, szukają jelenia. Jak szukałem pompy, to też miałem wyceny po 60 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 03.05.2021 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Pojechali... Pod koniec 2019 za WLW196i-6 zapłaciłem 27 tyś na gotowo z szafą izzyfast-a. Zrobiłem tylko fundament pod pompę. I to byla jedna z droższych pomp, samsung podobnej mocy był za 22 Za podłogówkę płaciłem jak dobrze pamiętam 80 zł/m2 Jako prawie mój sąsiad może rzucisz namiary na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 03.05.2021 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Już to widzę, poszukaj inspektora nadzoru co szkieletowe stawiał inaczej przepadniesz. Napisz na prv. co to za firma ma stawiać ci dom, bo już taką jedną widziałem w akcji... Poszło PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.05.2021 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Jako prawie mój sąsiad może rzucisz namiary na PW Namiary w sensie firmy czy chcesz podjechać i zobaczyć pompę? Jeśli chodzi o firmę, to była już tu o niej mowa - GHS z Rudy Śląskiej http://ghs-polska.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 04.05.2021 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Namiary w sensie firmy czy chcesz podjechać i zobaczyć pompę? Jeśli chodzi o firmę, to była już tu o niej mowa - GHS z Rudy Śląskiej http://ghs-polska.pl/ W sensie namiary. Do nich dzwoniłem na samym początku. Po rozmowie zgodnie z życzeniem wysłałem na maila wszystko odnośnie domu. Zero odzewu. Zadzwoniłem, pan twierdzi że wleciało do spamu.... Zapewnił że się tym zajmie. Dzwonię za 2 tygodnie, odbiera inny, tamten poprzedni jest na L4.... To ja to panu już teraz wycenie..... Minęły chyba 3 tygodnie i nadal cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.05.2021 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Sito a może po prostu zamów tą podłogówkę u firmy, która będzie Ci stawiała dom z dopłatą 6tys, zamontuj kociołek elektryczny a jak pompy w końcu stanieją to wtedy się zastanowisz nad kupnem. W tym przypadku zostawiasz sobie swoistą furtkę. Masz tą przewagę, że budujesz dom szkieletowy i ogrzewanie nadmuchowe też się sprawdzi dobrze tylko czy Ty i Twoja rodzina się do tego przyzwyczaicie? Kosztowo klimy chyba wyjdą najtaniej. Koszt instalacji grzejnikowej wymienisz na dwa fajne sprzęty. W czwartek dopinamy szczegóły co dobieramy do podstawowej ceny domu , niestety telefonicznie bo spotkań teraz nie ma . Zrobimy chyba tak jak piszesz , podłogówka ( o zgrozo ) i kocioł elektryczny po odbiorze domu. Ponieważ Tauron ma niby czas do maja 2022 z przyłączem to jedna zima nam praktycznie odpada.... Szkoda bo byśmy potestowali juz w pierwszym sezonie jak to sie sprawdza w tandemie z klimą która wpadnie bez względu na to co wybierzemy do ogrzewania. Jutro mam dostać wycenę od jednej firm na pompę ( a właściwie to na 3 modele ) . Telefonicznie usłyszałem ze jeśli podłogówka bedzie zrobiona na tip top i styknie tylko się do niej wpiąć to ceny są od 22k za chiniola ( Haier itp ) plus muszę zrobić baniak na CWU , do 28k za coś firmowego . Jeśli ma być "all in one" to od 28k do 35k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.05.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Jak on za wpiecie pompy, która kosztuje 10tys chce 22tys to innych cen chyba nie chciałbym poznac:) no i fajnie. Jak pompy kiedyś stanieja i będziesz chciał to sobie kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.05.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Jak on za wpiecie pompy, która kosztuje 10tys chce 22tys to innych cen chyba nie chciałbym poznac:) no i fajnie. Jak pompy kiedyś stanieja i będziesz chciał to sobie kupisz To nie tak, gdyby gość (inwestor) był konkretnym inwestorem a nie ciepłą klucha, to by miał pompę ciepła w normalnej cenie. Temat przerabiany od lat na forum ,są goście, którzy do wymiany koła w aucie dzwonią po asisstance a są tacy, którzy sami te koło wymienia w ciągu 15 minut bo wiedzą do czego służy lewarek i klucz do kol.... Oczywiście przenośnia to była ale pokazuje dwa różne podejścia do sprawy. Edytowane 12 Maja 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.05.2021 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 To nie tak, gdyby gość (inwestor) był konkretnym inwestorem a nie ciepłą klucha, to by miał pompę ciepła w normalnej cenie. Ciepła klucha Ci odpowie chociaż wątpię czy zrozumiesz.... Wczoraj przypadkiem czytając jakiś temat wpadłem na twoje wypociny sprzed lat że pompa bedzie kosztowała tyle co lodówka.... Mam w mieszkaniu lodówkę za 2,5k , dorzuć sobie do tej ceny 10k za poradę ( podobno tyle bierzesz ) i robimy dila . Poproszę Panasonica 5kW all in one z dostawą pod drzwi, płacę 12500 w gotówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.05.2021 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Jak on za wpiecie pompy, która kosztuje 10tys chce 22tys to innych cen chyba nie chciałbym poznac:) no i fajnie. Jak pompy kiedyś stanieja i będziesz chciał to sobie kupisz Firma też Zabrza jak ta z poprzedniej wyceny Kupię Kospela , po zakupie pompy zostanie na wypadek awarii. Nie wzbraniam sie przed zakupem pompy z powodu braku kasy, nie widzę raczej ekonomicznego sensu w perspektywie lat. To tak jak kupienie hybrydy za 150k i chwalenie sie ze na przejechanie 100km potrzebuje tylko 5L paliwa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.05.2021 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Firma też Zabrza jak ta z poprzedniej wyceny Kupię Kospela , po zakupie pompy zostanie na wypadek awarii. Nie wzbraniam sie przed zakupem pompy z powodu braku kasy, nie widzę raczej ekonomicznego sensu w perspektywie lat. To tak jak kupienie hybrydy za 150k i chwalenie sie ze na przejechanie 100km potrzebuje tylko 5L paliwa..... Pakuj kable, a co... Narazie to Ty wiesz,że jest coś takiego jak klucz do odkręcania śrub koła w aucie Lewarka w aucie jeszcze narazie nie odkryłeś Chociaż może za bardzo wychodzę naprzód bo być może wiesz tylko tyle,że koło w aucie istnieje A 10 klocków za moją wiedzę jak się wymienia koło w aucie ? Nie warto, wystarczy zadzwonić na assistance Edytowane 12 Maja 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.05.2021 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Pakuj kable, a co... Narazie to Ty wiesz,że jest coś takiego jak klucz do odkręcania śrub koła w aucie Lewarka w aucie jeszcze narazie nie odkryłeś Chociaż może za bardzo wychodzę naprzód bo być może wiesz tylko tyle,że koło w aucie istnieje A 10 klocków za moją wiedzę jak się wymienia koło w aucie ? Nie warto, wystarczy zadzwonić na assistance Tak jak myślałem , skomentujesz wpis niżej a lodówkę ( pompę ) za 2k przemilczysz...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.05.2021 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) Tak jak myślałem , skomentujesz wpis niżej a lodówkę ( pompę ) za 2k przemilczysz...... Jak mi zacytujesz ten post to się odniosę do tego Z tego co mnie pamięć nie myli to było odniesienie do lodówki "side by side",która w 2010r kosztowała kosmiczne pieniądze a nie 2tys.zl Nie mniej, gość, który nie wie, że ma klucz do odkręcania kół w aucie i lewarek i dzwoni po to do assistance to wg mnie "ciepłe kluchy"... Napisałem wyjątkowo w tym poście, żeby inni nie odnieśli wrażenia, że bycie "ciepła klucha" to norma.... Edytowane 12 Maja 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts