pawel4844 07.03.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Witam, jestem nowy na forum więc z góry przepraszam jeśli temat był już wcześniej wałkowany, lub jeśli nie zamieściłem go tu gdzie powinienem. Mój problem polega na tym że jestem przed zakupem działki na której chcę postawić dom, a ta położona jest około 30m od ściany lasu. Las sosnowy z obrzeżem brzozowym rośnie od strony południowo-zachodniej i tu zaczynają się pytania. Czy działka nie będzie zbyt zacieniona i przez to depresyjna? jak z systemem fotowoltaicznym?- planuje ogrzewanie elektryczne (jeśli będzie to możliwe). Czy jest tu ktoś kto mieszka przy lesie od tej strony i może się wypowiedzieć? W załączeniu dodałem zdjęcia z działki i screen z geoportalu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espeen 09.03.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Oglądałem podobną działkę i nawet miałem ją kupić ale miałem identyczne obawy. Pojechałem na działkę o godzinie 16 latem i okazało się że prawie cały teren działki jest w cieniu bo drzewa były tam naprawdę wysokie (czyli fotowoltaika odpada, do tego wracasz po pracy i latem już słońca nie zobaczysz). U Ciebie chyba odległość do drzew jest troche większa ale polecam sprawdzić to w słoneczny dzień. Najlepiej teraz bo słońce nisko. i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 09.03.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Las od zachodu jest dosyć blisko i faktycznie może być problemem.Koło lasu -ładnie brzmi, a lubicie towarzystwo zwierzątek leśnych np kun, dzików, saren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4844 09.03.2021 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Pojechałem na działkę o godzinie 16 latem i okazało się że prawie cały teren działki jest w cieniu bo drzewa były tam naprawdę wysokie i Na tej działce jak widać na zdjęciu w załączniku, z początkiem marca o godz. 17 słońce przebija się przez gałęzie brzóz (które są na razie wyższe niż las) zastanawiam się czy w lecie słońce będzie o tyle przesunięte że ominie ten las. (odpowiedź przyniesie czas) no chyba że już będzie za późno na decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4844 09.03.2021 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Koło lasu -ładnie brzmi, a lubicie towarzystwo zwierzątek leśnych np kun, dzików, saren? Zwierzęta nie stanowią dla nas problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.03.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Pytanie w stylu chce się wykąpać ale czy to zmoczy mi skórę. Koniecznie fotowoltaika? Nie starczy wiatrak do zastosowań indywidualnych tej samej mocy? Nie trzeba odśnieżać , czyścić ze śniegu mokrych liści etc.Dla przeciętnego człowieka ten cień latem to ulga i ochłoda + zasięg powietrza z lasu o tem. niższej nawet o parę stopni. Minus to komary meszki nornice etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 10.03.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 a tam w ogóle będzie możliwe wybudowanie domu? wygląda to na działkę rolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4844 10.03.2021 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 a tam w ogóle będzie możliwe wybudowanie domu? wygląda to na działkę rolną. Na działce jest V i VI klasa ziemi, więc nie powinno być z tym kłopotu. Wystąpiono już o warunki zabudowy na całą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4844 10.03.2021 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Nie starczy wiatrak do zastosowań indywidualnych tej samej mocy? Nie trzeba odśnieżać , czyścić ze śniegu mokrych liści etc. Szczerze nie brałem tego nigdy pod uwagę, nie znam nikogo kto ma taki system. Ciekawe czy taki wiatrak hałasuje, na tej działce kolejnym problemem może być brak wiatru, zazwyczaj wieje tam właśnie od strony tego lasku, więc byłbym dość mocno osłonięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztachety24_pl 10.03.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Jeśli chodzi o panele fotowoltaiczne, to najlepiej jeśli nie są cieniowane. Nawet niewielki cień rzucany na fragment panelu powoduje drastyczny spadek wydajności mocowej całej sekcji (łączenie szeregowe ogniw). Nie zaleca się więc, aby w pobliżu rosły drzewa mogące rzucać cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Zwierzęta nie stanowią dla nas problemu. Wrzuć w szukajkę "wojny kunickie' i zrewiduj stanowisko U mnie pierwotny właściciel obsadził dookoła działki wydzielane z dużego pola. Nawet, jakbym wyciął u siebie wszystko, to przy granicy rosną drzewa sąsiada a 30m dalej kolejne dwa rzędy. Więc jak masz drzewa 30m od granicy działki to tylko się cieszyć, że tak daleko a każda działka może mieć takowe źródło cienia tuż za płotem, więc tym nie ma się co kierować. Oprócz zwierząt istotnym czynnikiem jest to, że las to dobre schronienie dla złodziei. No i pyłków w sezonie tym więcej, im las bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 11.03.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Oprócz zwierząt istotnym czynnikiem jest to, że las to dobre schronienie dla złodziei. Chyba dla Rumcajsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.03.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Zrobisz deskowanie i papę zamiast szmaty i kuny nie wejdą. A kto wie, może będziesz chciał dach płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2021 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Chyba dla Rumcajsa Pogadaj z mieszkańcami osiedli przy lasach - najczęściej okradane są domy najbliżej lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4844 11.03.2021 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Jeśli chodzi o panele fotowoltaiczne, to najlepiej jeśli nie są cieniowane. Nawet niewielki cień rzucany na fragment panelu powoduje drastyczny spadek wydajności mocowej całej sekcji (łączenie szeregowe ogniw). Nie zaleca się więc, aby w pobliżu rosły drzewa mogące rzucać cień. Wiem że można zastosować optymalizery do paneli (czy coś takiego) które zmniejszają stratę zacienionych paneli. Dodatkowo można też zamontować mikroinwertery które rozwiązują problem o którym pisałeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4844 11.03.2021 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Wrzuć w szukajkę "wojny kunickie' i zrewiduj stanowisko U mnie pierwotny właściciel obsadził dookoła działki wydzielane z dużego pola. Nawet, jakbym wyciął u siebie wszystko, to przy granicy rosną drzewa sąsiada a 30m dalej kolejne dwa rzędy. Więc jak masz drzewa 30m od granicy działki to tylko się cieszyć, że tak daleko a każda działka może mieć takowe źródło cienia tuż za płotem, więc tym nie ma się co kierować. Oprócz zwierząt istotnym czynnikiem jest to, że las to dobre schronienie dla złodziei. No i pyłków w sezonie tym więcej, im las bliżej. Może źle się wyraziłem. Większość zwierząt nie stanowi problemu, a z resztą mogę podjąć rękawice Najwyżej będzie wesoło stosowałem już w swojej karierze pastuchy na kuny dookoła domu przy podbitce u klienta. A co do złodziei o których pisałeś, raczej nie przewiduje ich odwiedzin (obym nie żałował tych słów) Zawodowo zajmuje się systemami zabezpieczeń więc postaram się zrobić mini fortece. Współpracuje też z lokalną firmą ochroniarską więc też będą mieli mnie na oku. A czy Ty pomimo tych drzew dookoła domu stosowałeś fotowoltaike, czy odpuściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 12.03.2021 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Cześć Paweł, mam stary dom w lesie, od północy 20m od lasu (potężne stare dęby), od południa 50m las z "dębów bagiennych" a od zachodu w odległości 15 metrów od domu rośnie kilka ogromnych świerków. Nie wyobrażam sobie tego miejsca bez tych drzew. Teraz buduję dom, który graniczy z lasem: 30m od wschodu, od północy 10m, od południa 30m i 70m od zachodu. Jak dla mnie jest to miejsce idealne. Drzewa od strony południowej mają około 20 metrów wysokości i o tej porze roku rzucają cień na jakieś 15 metrów. Panele fotowoltaiczne zamontowane o zgrozo na pięknym dachu zwykle wyglądają jak ptasia kupa na marynarce, ale powinny być dobrze nasłonecznione przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar666 16.03.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 zawsze mozesz sprobowac zorientowac sie od np gminy czy nie ma mozliwoci wyciecia czesci drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts