Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja ogrzewania podłogowego w domu parterowym

meeisster

Recommended Posts

Witam

Mam do ogrzania taki domek parterowy.

Zapotrzebowanie na ciepło poniżej 40W/m2

Wentylacja mechaniczna

Ekspozycja budynku południowa

Rodzina 2+2

Plan jest taki żeby to zasilać z kotła gazowego Vailnat/ 146 5-5 ewentualnie Junkers cerapur 14kW. Ja chciałbym żeby to chodziło bez żadnych pomp z mieszaczami w rozdzielaczach- to jest propozycja wykonawcy.

Natomiast moja propozycja (popularna na tym forum) to poprostu podpięcie się bezpośrednio do pieca z dwoma rozdzielaczami, lub dodanie sprzęgła w za piecem i 2 pompy do każdego rozdzielacza- wtedy na logikę powinno to fajnie dać się wyregulować.

Dlatego chciałem zapytać jak to widzą forumowicze z większym doświadczeniem, oraz jaką średnicę rur do rozdzielacza przyjąć, PEX 26 będzie ok? (chyba taką proponuje hydraulik)

Rur w podłodze około 1400mb- myślę że żadną pętlą nie przekroczymy 100mb.

Parter_1JPG.jpg

....

Dlatego chciałem zapytać jak to widzą forumowicze z większym doświadczeniem, oraz jaką średnicę rur do rozdzielacza przyjąć, PEX 26 będzie ok? (chyba taką proponuje hydraulik)

Rur w podłodze około 1400mb- myślę że żadną pętlą nie przekroczymy 100mb.

Kto pyta nie błądzi jak to mówią, PEX26 jako zasilanie rozdzielaczy bo na jednym sie nie skonczy to nieporozumienie, jezeli juz ma byc pex to do kazdego rozdzielacza pex32 i polaczyc je przed pompą ktora bedzie za sprzeglem.

Dzięki za odzew.

Jeśli nie PEX to sugerujecie miedź? 28?

Dobrze to rozumiem?- piec- sprzęgło-rura- trójnik-2x rura (do dwóch rozdzielaczy)- pompa na każdej rurze? (2 pompy- 1 do każdego rozdzielacza)

Czy pompa za sprzęgłem a później trójnik i 2 rury do rozdzielaczy?

Tak rozdzielacze 2 wg zdjęcia projektu z załącznika

Edytowane przez meeisster

Dzięki za odzew.

Jeśli nie PEX to sugerujecie miedź? 28?

Dobrze to rozumiem?- piec- sprzęgło-rura- trójnik-2x rura (do dwóch rozdzielaczy)- pompa na każdej rurze? (2 pompy- 1 do każdego rozdzielacza)

Czy pompa za sprzęgłem a później trójnik i 2 rury do rozdzielaczy?

Tak rozdzielacze 2 wg zdjęcia projektu z załącznika

Tak miedz 28, moze byc jedna pompa ale mocniejsza lub 2 słabsze

Czy jest do tego potrzeby zawór trójdrożny?

Wykonawca proponuje grupę pompową ze sprzęgłem i zaworem- zamiast poprostu sprzęgła i pompy. (argumenty że jest to szybsze w montażu- za który trzeba zapłacić, ładniejsze na wygląd i ma dodatkowe zabezpieczenie przed wpuszczeniem zbyt gorącej wody w obieg podłogówki.

Witam.

Junkers Cerapur będzie bardzo dobrym wyborem dla Pana domu. W przypadku połączenia od kotła do rozdzielaczy zdecydowanie polecam na tym odcinku zastosowanie rur miedzianych. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego i pompy na każdym obiegu grzewczym jest najlepszym rozwiązaniem pozwalającym na niezależne sterowanie każdym z nim. W przypadku wyboru tego wariantu polecam wykorzystanie sprzęgła hydraulicznego Bosch WHY 80/60 z izolacją i czujnikiem NTC. W przypadku dwóch obiegów grzewczych warto rozważyć zastosowanie modułu sterowania przystosowanego do tego typu rozwiązań, które będzie zintegrowane ze sprzęgłem hydraulicznych oraz pompami obiegowymi.

Jeśli na etapie Projektu okaże się, ze możliwe jest bezpośrednie połączenie kotła z instalacją to należy pamiętać o maksymalnym przepływie – 1000l/h (porównać z charakterystyką pompy kotłowej). Jeśli wymagany jest większy przepływ to wymagane jest co najmniej sprzęgło hydrauliczne i minimum jedna pompa za nim.

Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością pomoże wybrać odpowiednie urządzenie do Pana potrzeb. Najbliższego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

Konsultant Bosch Termotechnika