Lucyk102 09.03.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 WitamJaki jest optymalny rozmiar kanału wentylacyjnego. Zależy mi żeby był to prostokątny i jak najbardziej płaski ponieważ będzie szedł nad sufitem z GK i zależy mi na miejscu. Drugie pytanie to czy 3cm wełny z folią aluminiową wystarczy do izolacji wentylacji żeby nie powstawała kondensacja pary wodnej ? Kanał będzie miał około 1.5m długości pod stropem a później 3m wysokości w pionie z rury 125mm do kominka na dachu przez strych nie ogrzewany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.03.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Ale tam powietrze będzie pchał jakiś wiatraczek w łazience, okap, itp czy liczysz, ze w tym labiryncie niewielkiej długości uzyskasz ciąg kominowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 09.03.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Pomijając "karkołomność" takiej wentylacji, to wewnątrz możesz w ogóle nie ocieplać kanału, bo pierwsze miejsce z inną temperaturą będzie dopiero na strychu i tam trzeba kanał zaizolować. No i daj w kanał jakiś zawór jednokierunkowy, żeby ta "wentylacja" nie zmieiła się w nawiewną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 10.03.2021 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Nie mogę tego zrobić inaczej. Tak są wykonane otwory w stropie według projektu. Jezeli uważacie że nie będzie ciągu to może nie instalować klapy zwrotnej bo ona jeszcze bardziej zmniejszy ciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.03.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 W jakim pomieszczeniu jest ta wentylacja i jak wyglądają pozostałe kominy wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 11.03.2021 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Wieczorem zrobię wam zdjecia b esie łatwiej zrozumieć. To jest łazienka ale obok jest pralnia i tam też jest wentylacja. Do tego dochodzi drugi otwór na kuchnię i okap w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 12.03.2021 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Tak zrobiłem na szybko wentylacje i podczas mrozów po prostu lala się z niej woda. Ten wkład potrójny szedł pod dach i później był połączony z plastikowym kominkie. Teraz go zdemontowanej i jest tylko otwór w stropie. Tak jak mówiłem zależy mi jak na najwyższej wysokości korytarza. Myślałem zastosować kanał 206x60 i ocieplić go 3cm wełna z folią aluminiową. A na strychu rurę 125mm ocieplić 5cm bądź grubsza bo dach nie jest ocieplony i strych nie jest ogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 12.03.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Jeżeli przez strych idzie niocieplony kanał, to nie dziwne, że na dole się leje... ale jeżeli chcesz maskować objawy, zamiast eliminować przyczyny, Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.03.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Ta wentylacja "grawitacyjnie" siłami natury nie ma szans działać.I nie dlatego, ze jest to WG, bo ta dobrze zrobiona potrafi działać w pewnych porach roku. Rozumiem, że wszystkie kanały wywiewne są podobne do tych ze zdjęcia? Ile masz kanałów wywiewnych? 3-4?- łazienka (x1)- pralnia (x1)- kuchnia i okap (x1 lub x2) Jak masz zrealizowane nawiewy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 13.03.2021 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Na zdjęciu widać łazienkę i pralnie. Taka sama sytuacja jest z kuchnią i okapem. W małej łazience nie ma tego problemu bo jest przy kominie, a tam są 3 wolne kanał. Jeden do łazienki, drugi do garażu a trzeci kotłownia. Jeżeli nie będzie działać grawitacyjnie to mam montować wentylatory w kanałach które będą wyciąga Powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 13.03.2021 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Nie che maskować niczego, chce to z obić dobrze żebym później ni musiał wydawać trzy razy tyle pieniędzy na poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.03.2021 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Jaki masz nawiew? Czy któryś z kominów wywiewnych jest wysokim kominem murowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 13.03.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 W łazience i pralni nie mam kominów murowanych. W małej łazience tylko jest murowany poza dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 14.03.2021 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Czy jak zrobię kanały pod stropem 110x50 (czy lepiej dać 200x60?) Nad stropem rurę 125mm ocieplona 5cm wełną (czy może dać więcej ocieplenia? strych jest nie ogrzewany oraz dach nie jest ocieplony) Do tego wentylator kanałowy żeby i klapę zwrotna żeby nie cafalo się powietrze. Co do nawiewów to w domu ich nie mam. Tylko tyle co ręczne rozczelnianie okien. Czy taka instalacja będzie miła sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.03.2021 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Nie che maskować niczego, chce to z obić dobrze żebym później ni musiał wydawać trzy razy tyle pieniędzy na poprawki. Przykro mi, ale tu jest miejsce na brutalną prawdę. Nie będzie ci to za dobrze działać. Wentylacja grawitacyjna może działać przez pewną część roku (nigdy przez cały) gdy jest przemyślana na etapie projektu. Niestety projektanci nadal myślą, ze wentylacja robi się sama bo będzie w łazience i kuchni jakaś forma otworu połączonego ze światem zewnętrznym. WG będzie działać jak ma kominy wywiewne w których może wytworzyć się ciąg kominowy oraz ma wystarczające ilości punktów nawiewu, żeby w tych kominach nie robił się ciąg wsteczny. Rozwiązania: 1. Zrobić wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną. 2. Zrobić wentylację hybrydową (wywiew mechaniczny) - coś jak wspomniany wentylator kanałowy tylko w twoim planie brakuje nawiewów. Tu jest kwestia czy jest też kominek, piec na paliwo stałe, itp. bo wtedy są pewne ograniczenia. W tej opcji jest scenariusz pracy ciągłej, sterowana wilgotnością, ... Czy jak zrobię kanały pod stropem 110x50 (czy lepiej dać 200x60?) Nad stropem rurę 125mm ocieplona 5cm wełną (czy może dać więcej ocieplenia? strych jest nie ogrzewany oraz dach nie jest ocieplony) Do tego wentylator kanałowy żeby i klapę zwrotna żeby nie cafalo się powietrze. Co do nawiewów to w domu ich nie mam. Tylko tyle co ręczne rozczelnianie okien. Czy taka instalacja będzie miła sens ? Kiedy zamierzasz rozszczelnić okna - mikrouchył na stałe? ręcznie jak poczujesz zaduch w domu? inaczej? Co do przekrojów to - Przewody kominowe do wentylacji grawitacyjnej powinny mieć powierzchnię przekroju co najmniej 0,016 m2 oraz najmniejszy wymiar przekroju co najmniej 0,1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 15.03.2021 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Ogólnie moja narzeczona ma zwyczaj mieć ciągle rozczelnianie okna. Tylko w sypialni do spania zamyka żeby nie zmarzła Co do pieca to mam gazowy z zamkniętą komorą spalania. Zapomniałem dodać że jeszcze w spiżarni jest wentylacja w kominie. Wentylatory kanałowe założyłbym w kuchni łazience i pralni. Sterowanie tych wentylatorów albo czasowe bądź na jakiś czujnik wilgotności( szczerze mówiąc nie wiem jak się steruje taka wentylacja. Nawiwy- w jaki sposób zrobić nawiew, żeby miało to sens ? Kiedyś widziałem że w oknach są wywiercone otwory wentylacyjne z klapką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.03.2021 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To wszsytko powinno być obliczone przez projektanta. Nie przepisując internteu podrzucam czytanki WG zasady: https://www.wentylacyjny.pl/1789-49-234-prawidlowo-zaprojektowana-wentylacja-grawitacyjna-w-domu-jednorodzinnym.html https://www.fachowyinstalator.pl/wentylacja-grawitacyjna-w-normie/ Hybrydowa: https://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-klimatyzacja/wentylacja-hybrydowa-jakie-problemy-rozwiazuje-ile-kosztuje-system-wentylacji-hybrydowej-aa-xKjx-FD3g-UhXd.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 15.03.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wentylatory kanałowe założyłbym w kuchni łazience i pralni Prosta droga do katastrofy... w połączeniu z tym, co planujesz zrobić, zakończy się przedmuchiwaniem "smrodku" pomiędzy pomieszczeniami. Poczytaj podrzucone wyżej linki i zrób wentylację zgodnie z pawidłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.03.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wentylatory należy zakładać zgodnie z obliczeniami projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 20.03.2021 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Prosta droga do katastrofy... w połączeniu z tym, co planujesz zrobić, zakończy się przedmuchiwaniem "smrodku" pomiędzy pomieszczeniami. Poczytaj podrzucone wyżej linki i zrób wentylację zgodnie z pawidłami. W jaki sposób jak każdy będzie miał osobny komin ? Wentylator wypchnie powietrze na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts