Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwiększenie mocy przyłączeniowej

Recommended Posts

Witam,

Zawnioskowałam do dostawcy prądu o zwiększenie mocy przyłączeniowej z 10 kW na 32 kW z powodu planowanej instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego.

Wczoraj dostałam następujące warunki przyłącza pge.jpg . Czy dobrze rozumiem, że jedynym koniecznym działaniem do włączenia mocy 32 kW jest wymiana bezpieczników przy liczniku?

Minimum WLZ to 10mm2 CU albo 16mm2 Al. Więc jaka by nie była moc przyłączeniowa cywilna, to wystarczy.

Więc teoretycznie wystarczy, że ZE wymieni zabezpieczenie i ustawienia w systemie billingowym, żeby nie wystawiał opłat za przekroczenie mocy umownej.

Ja się właśnie boksuję z PGE, bo przy zmianie mocy umownej chcą, żeby jeszcze dostarczyć podpisane przez elektryka oświadczenie który, chociaż palcem nie kiwnął, ma podpisać

instalację elektryczną i ochronną oraz układ pomiarowo-rozliczeniowy/miejsce zainstalowania układu pomiarowo-rozliczeniowego1 w obiekcie (nieruchomości): ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………, (nazwa obiektu / nieruchomości), wykonałem zgodnie z normami i przepisami oraz warunkami przyłączenia za co przyjmuję całkowitą odpowiedzialność, .

• 1 month później...

Instalacja po mojej stronie została dostosowana do nowej mocy. Niestety musiała pojawić się nowa skrzynka rozdzielcza. Czym najlepiej to pomalować żeby się aż tak nie rzucało w oczy? Wystarczy farba w sprayu albo plastidip? Czy to się będzie dobrze trzymać? Skrzynka stoi od strony południowej.

W tej chwili wygląda to tak: img-20210426-wa0004.jpg

Jest postawiona przez elektryka do rozdzielenia przyłącza między mieszkanie a ładowarkę do samochodu. Uniknęliśmy dzięki niej rozwalania mieszkania przy przerabianiu rozdzielni i wymianie głównego kabla przyłączeniowego. Niestety ZE nie zgodziło się na montaż dodatkowego bezpiecznika i kabla w skrzynce z licznikiem.

Jest postawiona przez elektryka do rozdzielenia przyłącza między mieszkanie a ładowarkę do samochodu. Uniknęliśmy dzięki niej rozwalania mieszkania przy przerabianiu rozdzielni i wymianie głównego kabla przyłączeniowego. Niestety ZE nie zgodziło się na montaż dodatkowego bezpiecznika i kabla w skrzynce z licznikiem.

Przy zwiększeniu mocy bezpieczniki są montowane w ZKP przed licznikiem, jeżeli masz bezpieczniki montowane w tej skrzynce to ona też jest własnością ZE pomimo że Ty za nią zapłaciłaś, no chyba że jest całkiem inaczej niż ja myślę. Licznik masz zamontowany w domu czy w skrzynce?

Niestety ZE nie zgodziło się na montaż dodatkowego bezpiecznika i kabla w skrzynce z licznikiem.
Oczywiście, w końcu obowiązują go standardy techniczne budowy (i wyposażenia) zestawów złączowych, złączowo-pomiarowych i pomiarowych, niestety.

PS. Autorka ma licznik w skrzynce pomiarowej, i każdy elektryk o tym wie.

Bezpieczniki zorganizowane są następująco:

- skrzynka z licznikiem - 50 A - wymiana po stronie ZE

- dodatkowa skrzynka - 20 A na mieszkanie + 32A na ładowarkę.

Ok, tyle że na mieszkanie powinny znajdować się bezpieczniki w ZKP. Czyli ta skrzynkę masz tylko i wyłącznie do ładowarki auta więc faktycznie jest to Twoja własność.

Jak pisałem wyżej z tym malowaniem, farba gruntująca na plastyk i farba docelowa danego koloru.