ania_j 09.03.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Witam, Zawnioskowałam do dostawcy prądu o zwiększenie mocy przyłączeniowej z 10 kW na 32 kW z powodu planowanej instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego. Wczoraj dostałam następujące warunki przyłącza . Czy dobrze rozumiem, że jedynym koniecznym działaniem do włączenia mocy 32 kW jest wymiana bezpieczników przy liczniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 09.03.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 W skrócie i uproszczeniu, dla PGE- tak. Dla Ciebie- niezbędne jest dostosowanie instalacji do większej mocy (WLZ o większym przekroju, dostosowanie rozdzielnicy itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Minimum WLZ to 10mm2 CU albo 16mm2 Al. Więc jaka by nie była moc przyłączeniowa cywilna, to wystarczy. Więc teoretycznie wystarczy, że ZE wymieni zabezpieczenie i ustawienia w systemie billingowym, żeby nie wystawiał opłat za przekroczenie mocy umownej. Ja się właśnie boksuję z PGE, bo przy zmianie mocy umownej chcą, żeby jeszcze dostarczyć podpisane przez elektryka oświadczenie który, chociaż palcem nie kiwnął, ma podpisać instalację elektryczną i ochronną oraz układ pomiarowo-rozliczeniowy/miejsce zainstalowania układu pomiarowo-rozliczeniowego1 w obiekcie (nieruchomości): ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………, (nazwa obiektu / nieruchomości), wykonałem zgodnie z normami i przepisami oraz warunkami przyłączenia za co przyjmuję całkowitą odpowiedzialność, . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 10.03.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 No to niech Ci to podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 No to niech Ci to podpisze. Kto? Elektryk co mi robił kilka lat temu instalację? Nie mam z nim kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_j 02.05.2021 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Instalacja po mojej stronie została dostosowana do nowej mocy. Niestety musiała pojawić się nowa skrzynka rozdzielcza. Czym najlepiej to pomalować żeby się aż tak nie rzucało w oczy? Wystarczy farba w sprayu albo plastidip? Czy to się będzie dobrze trzymać? Skrzynka stoi od strony południowej. W tej chwili wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.05.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 W zasadzie to nikt nie maluje ZKP i nie wiem czy to jest możliwe, ze strony prawa oczywiście bo technicznie pomalować można wszystko. Musisz zapytać się ZE czy możesz pomalować skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_j 02.05.2021 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Tą mogę pomalować bo jest prywatna pomiędzy licznikiem a rozdzielnią w domu. Pytałam się elektryka który ją instalował. Licznik jest w innej skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.05.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Tą mogę pomalować bo jest prywatna pomiędzy licznikiem a rozdzielnią w domu. Pytałam się elektryka który ją instalował. Licznik jest w innej skrzynce. Kto ją stawiał i po co? Co do malowania to najpierw grunt do plastiku a potem farba, wszystko możesz kupić w spraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_j 02.05.2021 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Jest postawiona przez elektryka do rozdzielenia przyłącza między mieszkanie a ładowarkę do samochodu. Uniknęliśmy dzięki niej rozwalania mieszkania przy przerabianiu rozdzielni i wymianie głównego kabla przyłączeniowego. Niestety ZE nie zgodziło się na montaż dodatkowego bezpiecznika i kabla w skrzynce z licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.05.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Jest postawiona przez elektryka do rozdzielenia przyłącza między mieszkanie a ładowarkę do samochodu. Uniknęliśmy dzięki niej rozwalania mieszkania przy przerabianiu rozdzielni i wymianie głównego kabla przyłączeniowego. Niestety ZE nie zgodziło się na montaż dodatkowego bezpiecznika i kabla w skrzynce z licznikiem. Przy zwiększeniu mocy bezpieczniki są montowane w ZKP przed licznikiem, jeżeli masz bezpieczniki montowane w tej skrzynce to ona też jest własnością ZE pomimo że Ty za nią zapłaciłaś, no chyba że jest całkiem inaczej niż ja myślę. Licznik masz zamontowany w domu czy w skrzynce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.05.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Niestety ZE nie zgodziło się na montaż dodatkowego bezpiecznika i kabla w skrzynce z licznikiem.Oczywiście, w końcu obowiązują go standardy techniczne budowy (i wyposażenia) zestawów złączowych, złączowo-pomiarowych i pomiarowych, niestety. PS. Autorka ma licznik w skrzynce pomiarowej, i każdy elektryk o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_j 02.05.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Bezpieczniki zorganizowane są następująco:- skrzynka z licznikiem - 50 A - wymiana po stronie ZE- dodatkowa skrzynka - 20 A na mieszkanie + 32A na ładowarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.05.2021 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Bezpieczniki zorganizowane są następująco: - skrzynka z licznikiem - 50 A - wymiana po stronie ZE - dodatkowa skrzynka - 20 A na mieszkanie + 32A na ładowarkę. Ok, tyle że na mieszkanie powinny znajdować się bezpieczniki w ZKP. Czyli ta skrzynkę masz tylko i wyłącznie do ładowarki auta więc faktycznie jest to Twoja własność. Jak pisałem wyżej z tym malowaniem, farba gruntująca na plastyk i farba docelowa danego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_j 02.05.2021 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 bezpiecznik na mieszkanie jest zdublowany - 20A w mojej skrzynce i 50 A w ZKP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts