Mateo03 10.03.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Witajcie,Jesteśmy na etapie wyboru projektu. Wahamy się pomiędzy dachem 2-spadowym, a płaskim. Zakładam podobna wielkość domu, interesuje mnie koszt budowy domu przy dachu płaskim i 2-spadowym. Czy będą to podobne koszty czy na korzyść któregoś z nich?Przeczytałem wiele artykułów, w których piszą ze koszt będzie niższy o Ok. 20% przy płaskim. Na forum widziałem, ze płaski zawsze będzie drożdży. Co o tym sądzicie? Może ktoś budował niedawno płaski i chciałby się podzielić kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 nie wiem gdzie widziałeś, ze zawsze będzie droższy?Kwestia jaki ten płaski chcesz robić? W jakiej technologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo03 10.03.2021 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Mam na myśli zwykły płaski - stropodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 to będzie najtańszy, bo co jest skomplikowanego w warstwach przeciwwodnej, styropianie i papie? Do tego rynna z jednej strony, bez przepustów. To, co robi koszty to obróbki blacharskie - wiec dużo zależy od tego jak duży będzie dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo03 11.03.2021 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Dzięki. Biorąc pod uwagę, że 2-spadowy tez Trzeba ocieplić od środka, później dać k-g to wydają się podobne koszty.. jak później wyglada eksploatacja takiego dachu? Trzeba poprawiać co kilka lat papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 nie wiem, swojej nie poprawiałam. Ma gwarancję na 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 11.03.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Jeżeli projekt domu z płaskim dachem wpisuję się w twoje poczucie estetyki ,to taki dach będzie prostszy tańszy i lepszy .Zamiast papy dałbym membranę z epdm .Dobry dach połaciowy wymaga izolacji na krokwiowej a to swoje kosztuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2021 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 tylkko jak robisz membrane, to cena rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo03 12.03.2021 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Czytałem o epdm, rzeczywiście same pozytywy. Polecacie jakaś konkretna firmę (producenta)? Nie chodzi mi o to żeby było super tanio. Bardziej patrzę na to pod katem tym, ze wszystkie projekty z płaskimi dachami miały duzo wyższy koszt ssz. Wiem, ze te kwoty i tak są zaniżone ale mino wszystko dziwi mnie skąd to się wzięło skoro wyglada ze jest to tańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 bo pewnie przy dachach spadzistych do SSZ nie wliczano ocieplenia połaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.03.2021 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 tylkko jak robisz membrane, to cena rośnie. Izolację podłogi na gruncie robiłem z epdm 1mm kupione na olx ,koszt z klejem 2500zł za około 100m2 ,ale to było 1,5 roku wstecz ,widzę że sporo podrożała teraz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts