5en5i 11.03.2021 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Witam, mam ok 140m2 na poddaszu nieużytkowym .Jestem już po termomodernizacji ścian zewnętrznych i chciałbym ocieplić górę. Poprzedni właściciele domu położyli na podłogę styropian 5cm i dali na to wylewkę. Zastanawiam się co teraz zrobić. 1. Dać 20cm styropian i na to osb2. Dać wełnę ( nie wiem ile ), folię ( nie wiem jaką ) i na to osb Na strychu, jak to na stychu, leżą same rupiecie. rozważam styropian fasadowy , co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Jeśli chcesz w miarę ocieplić - a raczej docieplić strop - to proponuję ułożyć folię paroizolacyjną aluminiową strotex Al 90 na to 15cm styropianu podłogowego i na to płytę OSB 12mm -16mm. Kosztować Cię to będzie ok 240+5600+3360 = 9200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5en5i 11.03.2021 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 (edytowane) styropianu podłogowego A czy ten rodzaj styropianu oprócz twardości ma lepsze właściwości ? Jeżeli już musi być podłogowy to mogę dać 3 warstwy po 5 cm ? Lambda (w W/m2): 0.038 wystarczy ? Edytowane 11 Marca 2021 przez 5en5i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 11.03.2021 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Może zaszaleć i położyc 10cm styropianu i na to na przekładkę 3cm lub 5cm płyty XPS. Ciepło i solidnie. Jak ktoś za wiele nie będzie chodził -to będzie OK.Jakby się rozwalało -to pasuje położyć jakąkolwiek wykładzinę PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 A czy ten rodzaj styropianu oprócz twardości ma lepsze właściwości ? Jeżeli już musi być podłogowy to mogę dać 3 warstwy po 5 cm ? Lambda (w W/m2): 0.038 wystarczy ? Ale po co tyle warstw? Jeśli musisz to układaj, tylko po co?Jak napisałeś że tam jest wylewka. Im mniejszy współczynnik tym lepiej, jeśli ułożysz go starannie , i jeszcze posklejasz np pianką(ale to są koszty) to będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5en5i 12.03.2021 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Chodzi o kwestie finansowe. Taniej kupie 3x 5cm niż 10 cm + 5 cm. Szczeliny jeżeli powstaną to oczywiście na piance nie będę oszczędzał. Proszę jeszcze o wyjaśnienie montażu osb na to. Płyty mam tylko położyć czy trzeba je czymś przykleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Ursa 12.03.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 A nie zastanawiałaś się / brałeś pod uwagę położenie izolacji w strukturze dachu? Będziesz potrzebował niewiele więcej materiału, a zyskasz przestrzeń izolowaną, którą będziesz mógł użytkować.Niezleżenie jaki wariant wybierzesz pamiętaj o założeniu, że U przegrody nie powinno być niższe niż 0,15 co daje opór ca 6,67.Jeśli potrzebujesz konkretnych obliczeń termiczno-wilgotnościowych służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Chodzi o kwestie finansowe. Taniej kupie 3x 5cm niż 10 cm + 5 cm. Szczeliny jeżeli powstaną to oczywiście na piance nie będę oszczędzał. Proszę jeszcze o wyjaśnienie montażu osb na to. Płyty mam tylko położyć czy trzeba je czymś przykleić? Ja mam przyklejone po obwodzie i na środku "placek" pianką. Skorzystaj z rady Michała - może faktycznie to jest jakieś rozwiązanie - u mnie niestety tego dachu jest 340m2/168m2 a więc podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5en5i 12.03.2021 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 którą będziesz mógł użytkować. Mam poza tym ponad 200m2 także nie będę potrzebował na pewno. Jeśli potrzebujesz konkretnych obliczeń termiczno-wilgotnościowych służę pomocą. Potrzebuje ale nie mam o tym pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 13.03.2021 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 A nie zastanawiałaś się / brałeś pod uwagę położenie izolacji w strukturze dachu? Będziesz potrzebował niewiele więcej materiału, a zyskasz przestrzeń izolowaną, którą będziesz mógł użytkować. Niezleżenie jaki wariant wybierzesz pamiętaj o założeniu, że U przegrody nie powinno być niższe niż 0,15 co daje opór ca 6,67. Jeśli potrzebujesz konkretnych obliczeń termiczno-wilgotnościowych służę pomocą. No brawo, cudowna porada. Ma ogrzewać strych nieuzytkowy i cieszyć się, że ciepło przez dach nie ucieka? Od dawn wiadomo, że ociepla się to co jest ogrzewane. Dach ewentualnie dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 14.03.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Nie jestem zwolennikiem ocieplania dachu. Dach lepiej mieć na oku jeżeli poddasze nieużytkowe i ocieplić tam podłogę.Zastanawiam się jak to zrobić aby podłoga -płyta OSB- była niepalna? Położyć coś innego? Impregnować jakąś solą? Położyć wykładzinę ppoż?Za dużo drewna na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.03.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 A propos niepalności, też mam strych nieogrzewany. Wokół krokwie, a będzie też podłoga z OSB. Mimo wszystko chciałbym sobie zrobić tam bezpieczną lampkę i bezpieczne gniazdko. Jedno i drugie mocowane do krokwi, jak sądzę. Jak wykonać to w sposób zapewniający bezpieczeństwo przeciwpożarowe? Może powinienem o to zapytać w dziale ELEKTRYKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Elektrykę wykonaj w peszlach - są z materiału przynajmniej tak piszą niepalnego - nierozprzestrzeniającego pożar, a instalację zabezpiecz wyłącznikiem różnicowoprądowym. Najlepiej również zamontować wyłącznik główny instalacji na nieużytkowym poddaszu tzn - jeden dla wszystkiego co tam jest zasilane - gdy wchodzę na strych dopiero wtedy załączam napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.03.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Peszle są już pociągnięte na strych i są zabezpieczone wyłącznikiem różnicowoprądowym (wspólnie z niektórymi urządzeniami z poddasza użytkowego) w tablicy rozdzielczej. Wyłącznika głównego na strychu nie przewidziałem. Być może rzeczywiście warto go zrobić, np. w pobliżu wyłazu na strych. Wychodzę po schodkach na strych, pstryk i mam prąd (oświetlenie i zasilanie w gniazdku), kończę robotę na strychu, pstryk i wszystko odcięte. OK, ale chodzi mi jeszcze o rodzaj gniazdka jakie należy zamontować na elemencie drewnianym (np. na płycie OSB, jeśli na podłodze albo na krokwi lub płatwi). No i jaka lampka? Pewnie LED, żeby nie była gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5en5i 18.03.2021 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Przemyślałem temat i postanowiłem dać jednak wełnę szklaną . Pytanie o folie paroizolacyjną ( pod wełnę ), dawać czy nie ? W pomieszczeniu pod strychem wilgotność nie przekracza 50%, jest ono normalnie ogrzewane. Na położoną już wełnę powinna iść także jakaś folia ? Część będę przykrywał osb a część zostawię samą wełnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 24.03.2021 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 styrobeton.na to plyta osb.dzis lalem 146 m3 .poszlo 19 m3 granulatu po 60zl m3 i 3 tony cementu.3 razy masz taniej i nie obciazasz stropu.10cm styrobetonu odpowiada lambdą 8 cm styropianu.odpada Ci puasek a granulat mam prawie 4 razy tanszy od styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts