Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu, poddasze nieużytkowe

5en5i

Recommended Posts

Witam,

mam ok 140m2 na poddaszu nieużytkowym .Jestem już po termomodernizacji ścian zewnętrznych i chciałbym ocieplić górę.

Poprzedni właściciele domu położyli na podłogę styropian 5cm i dali na to wylewkę.

Zastanawiam się co teraz zrobić.

1. Dać 20cm styropian i na to osb

2. Dać wełnę ( nie wiem ile ), folię ( nie wiem jaką ) i na to osb

Na strychu, jak to na stychu, leżą same rupiecie. rozważam styropian fasadowy , co o tym myślicie ?

A czy ten rodzaj styropianu oprócz twardości ma lepsze właściwości ?

Jeżeli już musi być podłogowy to mogę dać 3 warstwy po 5 cm ?

Lambda (w W/m2): 0.038 wystarczy ?

Ale po co tyle warstw? Jeśli musisz to układaj, tylko po co?Jak napisałeś że tam jest wylewka. Im mniejszy współczynnik tym lepiej, jeśli ułożysz go starannie , i jeszcze posklejasz np pianką(ale to są koszty) to będzie dobrze.

A nie zastanawiałaś się / brałeś pod uwagę położenie izolacji w strukturze dachu? Będziesz potrzebował niewiele więcej materiału, a zyskasz przestrzeń izolowaną, którą będziesz mógł użytkować.

Niezleżenie jaki wariant wybierzesz pamiętaj o założeniu, że U przegrody nie powinno być niższe niż 0,15 co daje opór ca 6,67.

Jeśli potrzebujesz konkretnych obliczeń termiczno-wilgotnościowych służę pomocą.

Chodzi o kwestie finansowe. Taniej kupie 3x 5cm niż 10 cm + 5 cm. Szczeliny jeżeli powstaną to oczywiście na piance nie będę oszczędzał.

Proszę jeszcze o wyjaśnienie montażu osb na to. Płyty mam tylko położyć czy trzeba je czymś przykleić?

Ja mam przyklejone po obwodzie i na środku "placek" pianką.

Skorzystaj z rady Michała - może faktycznie to jest jakieś rozwiązanie - u mnie niestety tego dachu jest 340m2/168m2 a więc podwójnie.

A nie zastanawiałaś się / brałeś pod uwagę położenie izolacji w strukturze dachu? Będziesz potrzebował niewiele więcej materiału, a zyskasz przestrzeń izolowaną, którą będziesz mógł użytkować.

Niezleżenie jaki wariant wybierzesz pamiętaj o założeniu, że U przegrody nie powinno być niższe niż 0,15 co daje opór ca 6,67.

Jeśli potrzebujesz konkretnych obliczeń termiczno-wilgotnościowych służę pomocą.

No brawo, cudowna porada.

Ma ogrzewać strych nieuzytkowy i cieszyć się, że ciepło przez dach nie ucieka?

Od dawn wiadomo, że ociepla się to co jest ogrzewane. Dach ewentualnie dodatkowo.

Nie jestem zwolennikiem ocieplania dachu. Dach lepiej mieć na oku jeżeli poddasze nieużytkowe i ocieplić tam podłogę.

Zastanawiam się jak to zrobić aby podłoga -płyta OSB- była niepalna? Położyć coś innego? Impregnować jakąś solą? Położyć wykładzinę ppoż?

Za dużo drewna na poddaszu.

A propos niepalności, też mam strych nieogrzewany. Wokół krokwie, a będzie też podłoga z OSB.

Mimo wszystko chciałbym sobie zrobić tam bezpieczną lampkę i bezpieczne gniazdko. Jedno i drugie mocowane do krokwi, jak sądzę.

Jak wykonać to w sposób zapewniający bezpieczeństwo przeciwpożarowe?

Może powinienem o to zapytać w dziale ELEKTRYKA.

Elektrykę wykonaj w peszlach - są z materiału przynajmniej tak piszą niepalnego - nierozprzestrzeniającego pożar, a instalację zabezpiecz wyłącznikiem różnicowoprądowym. Najlepiej również zamontować wyłącznik główny instalacji na nieużytkowym poddaszu tzn - jeden dla wszystkiego co tam jest zasilane - gdy wchodzę na strych dopiero wtedy załączam napięcie.

Peszle są już pociągnięte na strych i są zabezpieczone wyłącznikiem różnicowoprądowym (wspólnie z niektórymi urządzeniami z poddasza użytkowego) w tablicy rozdzielczej.

Wyłącznika głównego na strychu nie przewidziałem. Być może rzeczywiście warto go zrobić, np. w pobliżu wyłazu na strych. Wychodzę po schodkach na strych, pstryk i mam prąd (oświetlenie i zasilanie w gniazdku), kończę robotę na strychu, pstryk i wszystko odcięte.

OK, ale chodzi mi jeszcze o rodzaj gniazdka jakie należy zamontować na elemencie drewnianym (np. na płycie OSB, jeśli na podłodze albo na krokwi lub płatwi). No i jaka lampka? Pewnie LED, żeby nie była gorąca.

Przemyślałem temat i postanowiłem dać jednak wełnę szklaną . Pytanie o folie paroizolacyjną ( pod wełnę ), dawać czy nie ? W pomieszczeniu pod strychem wilgotność nie przekracza 50%, jest ono normalnie ogrzewane. Na położoną już wełnę powinna iść także jakaś folia ? Część będę przykrywał osb a część zostawię samą wełnę .