akinom78 11.03.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Dzień dobry, proszę Państwa o pomoc w rozpoznaniu, może o próbę rozpoznania po zdjęciach, zmian na suficie i przyczyny ich powstania. Mniej więcej miesiąc temu ułożyłam na meblach, bezpośrednio pod sufitem płyty CD zawinięte w folię (czekały na swoją kolej). Po wyciągnięciu płyt zobaczyłam nieregularne plamy i jak się okazało dokładnie w miejscu styku przezroczystej folii z sufitem i kawałkiem ściany, na całej długości sufitu. Plamy wyglądają jakby od sadzy, dymu, ale po przecieraniu palcem nie schodzą, w mieszkaniu też nikt nie pali, nie ma kominka. Nade mną jest jeszcze inne mieszkanie, ale gdyby mnie zalali, chyba wyglądałoby to inaczej, przypuszczam, że inaczej. Plamy są suche, na folii w którą zostały zawinięte płyty nie ma wykwitów, jest sucha, nie pachnie. Dla mnie to enigma, a dopóki nie dowiem się co to jest i jak do tego doszło, nie wiem jak dalej postępować, czym i jak to usunąć. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Państwa zetknął się z czymś podobnym. Serdecznie pozdrawiam, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Wygląda jednak na wilgoć a przynajmniej na to co pozostawiła - tzn. folia była brudna ale sucha jak owijałaś płyty. W tym czasie gdy spokojnie sobie tam leżała zaistniały warunki , że zwiększyła się wilgotność powietrza w pomieszczeniu(np. malowanie, tynkowanie itp). Panele spokojnie sobie leżały, ze względu na ograniczoną cyrkulację powietrza jak również zwiększoną wilgotność brud przedostał się na sufit i do niego przykleił zmieniając samą barwę. Kolejny czas zmienił wilgotność (zaczęto np. ogrzewać) ściany jak i strop wysechł a plamy pozostały - obecnie są suche ale....to co widać - jest.Co można zaradzić pomalować - nic więcej, nie przychodzi mi do głowy jak może być tego przyczyna tym bardziej, że często np. ktoś nie powiesi lustra "bo czeka na swoją kolej" a gdy już zawiśnie w tym miejscu jest podobna plama. Koleżanko , tak często się zdarza w remontowanych lub nowych mieszkaniach na nowych tynkach szczególnie gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom78 16.03.2021 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Dziękuję z odpowiedź.Pokój nie był remontowany, ale rozumiem, że nie ma to wpływu na zaistnienie reakcji o której Pan mówi. Folia, którą zafoliowałam CD była nowa, prosto z rolki., tyle, że przed ułożeniem płyt pod sufitem nie przecierałam ścian, więc zapewne znajdował się na nich kurz. Mówi Pan o pomalowaniu zmian, czy w takim razie pomimo skraplania pary na folii (jeżeli dobrze zrozumiałam), czy nie ma ryzyka, aby plamy były wynikiem powstawania grzybni? Czy przed pomalowaniem nie ma potrzeby spryskania ich preparatem grzybobójczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Pewnie mocno ograniczyłeś cyrkulację powietrza, które mogłoby ogrzać ścianę - więc nastąpiło tu wychłodzenie i skraplanie jak na butelce zimnego napoju wyciągniętej z lodówki. Nie musi to oznaczać mostka cieplnego ani problemów z hydroizolacją (ale może). Trzeba zapewnić w miarę swobodny przepływ powietrza - zwłaszcza w narożnikach przegród zewnętrznych. Teraz trzeba zostawić do wyschnięcia, umyć i zobaczyć, czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom78 19.03.2021 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Tak, cyrkulacja została ograniczona, bo zawinęłam w nową folię płyty CD i ułożyłam je bezpośrednio pod sufitem, tak, że w miejscach w których folia dotykała sufitu pojawiły się siwe plamy. Plamy są suche, folia też była sucha, bez wykwitów i bez zapachu. Interesuje mnie czy z powodu ograniczonej cyrkulacji mogło dojść do zalęgnięcia się grzyba, czy to tylko związanie wody z kurzem i farbą, ponieważ zanim zacznę to usuwać muszę wiedzieć czym. Nie chcę zmywać grzyba wodą z mydłem. Edytowane 19 Marca 2021 przez akinom78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts