LukaszP66 12.03.2021 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 No robi się offtopic trochę ,z góry przepraszam Moja sytuacja sama w sobie jest nietypowa z tego względu że bardzo rzadko bywam w Polsce .Z wyżej wymienioną firmą ustalałem tak terminy aby realizacje pokrywały się z moimi przyjazdami. Najpierw ustaliliśmy wykonanie dolnego żródła, tu wszystko przebiegło sprawnie i bez jakichkolwiek zarzutów ,kontakt z firmą ,wykonawstwo pierwsza klasa .Było to we wrześniu ,następnie ustaliłem termin na montaż jednostki ,co kilka tygodni dzwoniłem i przypominałem o sobie . Termin początkowo miał być w grudniu ,pan Jerzy przesuną go jednak na drugi tydzień stycznia ,dodam że wyszedłem z inicjatywą zorganizowania noclegu ze względu na istniejącą wówczas sytuację w hotelarstwie, także lockdown nie miał tu nic do rzeczy.Zbliża się termin ,za kilka dni mam opuścić Polskę ,dzwonię i po właścicielu wyczuwam żdziwienie i słyszę że on o niczym nie wie .Przedstawiam mu sprawę ,mówi że wieczorem się do mnie odezwie ,nie odezwał się ,czekam dwa dni ,dzwonię ,nie odbiera .Następnie dzwonie do pani z biura ,,tej bardzo miłej" wykładam jej wszystko ,obiecuje mi że pan Jerzy się dzisiaj skontaktuje ,czekam ,czekam ,nie skontaktował się .Kolejnego dnia dzwonię znowu do drugiej pani ,nie rozumiała wcale co do niej mówię ,powiedziała że przekaże właścicielowi .To było w dwa dni przed planowym wyjazdem ,koniec drugiego tygodnia stycznia ,od tamtej pory nikt z firmy Konceptus się ze mną nie skontaktował . Ja już więcej dzwonić też nie zamierzam ,na razie cierpliwie czekam ,potem wyciągnę działa ,takie co ich zmiotą . To tyle jeżeli chodzi o moją dotychczasową przygodę z panem Jerzym. Dziwię się że firma która wchodzi na rynek ,wypowiada się tu na forum ,wie że ja też tu jestem ,odwala takiego bobla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.03.2021 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Chłodzenie pasywne podłoga? No gdzie ,podłogówkę mam tylko do grzania.Zainstalowałem w sypialniach na górze i w salonie 4 sztuki klima konwektorów rhoss yardy ,dobierała I liczyła mi to firma z Poznania pod dolne żródło pc i pod kubaturę domu ,wyszło że potrzebuję największych jednostek z yardy. Dwie po 11kw mocy chłodniczej i dwie po 9,5 kw .Przy tak dużym wymienniku nawet gdy temp dz będzie wysoka to i tak jest w stanie schłodzić dom .Wg mnie bardzo fajne fan-coil ,wyposażony w zawór czterodrożny i siłownik do regulacji temp cieczy z płynnym sterowaniem inwerterowym i bez szczotkowym silnikiem ,jest bardzo cichutki .Zainstalowałem też 5 rzędowy wymiennik przy reku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.03.2021 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Pytam, bo wiele osób wpada na taki pomysł. Jakich temperatur się spodziewasz na Dz? U mnie przy intensywnym chłodzeniu pasywnym podchodzi w szczycie do 15 stopni (DZ 3x80m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.03.2021 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Zakładaliśmy pesymistyczny wariant 15-16 stc ,zobaczę jak będę miał pompę ,korci mnie żeby zrobić studnie do podlewania w miejscu koszy.Adam wspominał że to powinno przyspieszyć regenerację dz poprzez napływ i ruch wód podskórnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.03.2021 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Obawiam się, że jak zaczniesz chłodzić to będzie więcej. Sam Adam pisał, że koszowe latem mają temperatury bliższe poziomym wymiennikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 13.03.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Wątek bardzo interesujący w zakresie płukania GZ i napełniania.Trzeba liczyć na dokładane przestudiowanie propozycji producentów środków chemicznych i danie im wiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.03.2021 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Patrząc na wpisy instalatorów, wychodzi na to że separator z magnesem to powinien być już standard w instalacjach gdzie występuje stal węglowa.Dodatkowo inhibitory... Wychodzi na to, że temat trochę pomijamy w domowych instalacjach, a degradacja sprawności postępuje. Tak naprawdę u mnie to jeszcze pikuś. Przedwczoraj zlalem trochę wody ze zbiornika. Woda w sumie wydawała się klarowna, ale po 2 dniach wytrącił się osad zawieszony. Podejrzewam, że ten osad zatrzymuje się w wymienniku podczas pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.03.2021 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 To nie zakładaliście magneto-separatorów przy montażu pompy na starcie że macie tyle syfu w obiegu czy co?każdy monter mówi mi że przy grzejnikach koniecznie trzeba, przy podłogówce też wskazanemagneto-separator lub z komora cyklonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.03.2021 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 To małe info z akcji. Zakupiłem Fernoxa F3 i Procetor fluid. Wczoraj zamontowałem Flamco - separator powietrza i zanieczyszczeń. Od wczoraj nic się nie złapało. Rano woda wypłnęła klarowna bez syfu. Filtr sitkowy został, ale na testy wyjąłem z niego sitko. Jeśli chodzi o opory przepływu, to sam spearator rzeczywiście nie stawia dużego oporu. W trybie eko praktycznie żaden, a w trybie max przepływ spada o 20l/h. Wczorja na CWU przepływ 930l/h. Dzisiaj rano zalałem do zbiornika fernoxa F3. Pracował bez grzania w obiegu i po 2h przepływ wzrósł to ponad 1000. Podczas podgrzewania CWU wzrósł do 1050l. Wychodzi na to, że sam Fernox działa i wymiennik robi się czysty. Woda kotłowa zmieniła lekko zabarwienie na żółtawe bez widocznych frakcji stałych. Wychodzi na to, że preparat rozpuszcza syf. Póki co w rurach ogrzewania tak spektakularnego efektu nie widać, są przeźroczyste i te które pracowały jako ogrzewanie w tym sezonie są wyraźnie bardziej rdzawe niż te które służą tylko do chłodzenia. Jutro postaram się wymieszać bardziej układ CO i CWU i zobaczymy. Na koniec płukanie w druga stronę i zalanie od nowa całego układu. Separator po kilku godzinach z F3 nadal czysty. Najwyraźniej cząsteczki są zbyt małe by zostały wyłapane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.03.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Dzięki za info.Wydaje mi się, że separator magnetyczny powinien wszelkie częsteczki wyłapywać.Ja dołożyłbym gdziekolwiek filtr sedymentacyjny 1 mikron w szklanej obudowie alby obserwować kolor wody i zabrudzenie filtra.Można go wsadzić w obieg zamiast jakiegoś grzejnika albo jakikolwiek na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.03.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 (edytowane) Pewnie, tak ale z drugiej strony tych cząsteczek magnetycznych w układzie pewnie nie ma (ale kiedyś mogą się pojawić). To co jest to muł kotłowy, który osiadł. Chemia go podniosła i woda lekko zmieniła kolor. Według przedstawiciela fernoxu, ten inhibitor ma działać tak, że filtr magnetyczny będzie wyłapywał takie zanieczyszczenia z większą skutecznością. Ile w tym prawdy, zobaczymy. Separator oczywiście pozostanie. Plus taki, że w porę zauwayłem problem. Inhibitor o odpowiednim stężeniu powinien zapobiec podobnej sytacji w przyszłości. Tak czy inaczej, nauczka na przyszłość... Filtra nie mam za bardzo gdzie już dać. Mam dość skomplikowany układ i niestety ledwo wcisnąłem ten separator - dosłownie na mm. Po prostu co jakiś czas spuszczę wodę z separatora Edytowane 18 Marca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.03.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Filtra sedymentacyjnego 10" 1 mikron nie dawaj szeregowo w instalację kotła bo stawia zbyt duże opory. Daj go gdziekolwiek byle woda w przez niego płynęła, np w garażu zamiast grzejnika albo w łazience szeregowo z grzejnikiem. Swoja robotę z czasem będzie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 20.03.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) A widziałeś budowę separatora? Jaki jest przepływ wody? Przez trójnik wpinany na rurę jest przepływ na wprost, a tylko przy ściance jest coś w rodzaju lejka, który kieruje wodę do komory osadowej z magnesem. Typowo przez separator przepływa może 1/3 wody, pozostałe 2/3 wody przepływa na wprost. Prawdopodobnie taka konstrukcja jest konieczna by nie dusić obiegu, ale nie od razu syf wyłapie. Edytowane 20 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.03.2021 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Widziałem. Mam wersję xstream. W trybie eco bardzo mało łapie, ale mam ustawiony tryb max, w którym cały przepływ idzie przez separator. Spadek ciśnienia bardzo mały. Przy ok 1000l/h przepływ spada o jakieś 20l, czyli tyle co nic. Dzisiaj wymieniałem wodę. W CO zeszła naprawdę ruda. Ze zbiornika CWU w miarę klarowna. Podejrzewam, że przy płukaniu w CO były odrywane osady z racji wysokiej prędkości przepływu. W pętli, która nie pracowała (tylko do chłodzenia) woda była zdecydowanei czystsza, choć od 2 dni ta sama woda krążyła w całym obiegu. Drożność wróciła do tej styczniowej. Przy otwartym separatorze nawet więcej. Teraz zalewam zbiornik CWU, inhibitor i trzymam kciuki bym nie musiał tego robić kolejny raz. Rotametry wyczyszczone, znowu są przejrzyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts