Krzychu89 12.03.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Witamz tego powodu że zbliża się sezon basenowy to zastanawiam się nad ogrzewaniem basenu. na chwilę obecna posiadam basen 23m3odległość basenu od pompy ciepła (jednostki wewnętrznej 25 - 25m.pompa ciepła zubadan 14kw. chciałbym zapytać czy ktoś z Was ma w użytku basen oraz podpięcie do pompy ciepła. wiem że musi być wymiennik ciepła - pytanie jak duży, czy tak jak w przypadku zbiornika c.w.u z powierzchnią wymiany powyżej 4m2 czy może być mniejszynp. http://promagsklep.pl/198-wymiennik-ciep%C5%82a-basenowy-120kw-b400-400-kbtuh.htmlczy pompa będzie "taktować" w takim wypadku? ogółem jakieś opinie na ten temat? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.03.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) A masz bufor/sprzęgiełko ?Bez tego będzie ciężko, trzeba patrzeć na charakterystyki hydrauliczne wymienników i coś dobraćBasenowego, kupować nie musisz bo to są wymienniki dedykowane do profesjonalnych zastosowań w basenach gdzie są duże stężenia chloru.Zwykły używany wymiennik lutowany przetrwa, im większą powierzchnię będzie miał tym lepiej/szybciej nagrzejesz basen Można też:Rozłożyć styropian/styrodurNa styropianie ułożyć spiralę z rury pex - najlepiej 2 obiegi (mniejsze opory)Spiralkę zasypać minimalnie piaskiem na równo i rozłożyć na tym basenGrzejesz basen "podłogowo" Nie potrzebny jest wtedy wymiennik, bo woda basenowa nie krąży w układzie PCPrzy czym, grzanie od dołu będzie się zachowywać tak samo jak podłogówkaPracować powoli z małą mocąTrzeba się nastawić na pracę ciągłąTaki ogrzewanie się nie sprawdzi, kiedy chcemy szybko podgrzać wodę w basenie, bo akurat dzieciaki wymyśliły sobie kąpiel. Podgrzewając basen, warto zastosować pokrywę izolacyjnąNp folię bąbelkową, która ograniczy straty ciepła i parowanie wody Edytowane 12 Marca 2021 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.03.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Atlantic oferuje do swoich pomp fabryczny zestaw do ogrzewania basenu. Sama pompa ma też odpowiednie opcje w menu.Pewnie dałoby się go podłączyć do zabudana. Nie wiem tylko jak ze sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 13.03.2021 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) Mam basen ogrodowy 15m3, grzeję pompą z wykorzystaniem dodatkowego wymiennika płytowego. Wymiennik kupiłem używany, katalogowo 100kW, 50 płyt, przyłącza 1" po stronie PC i 5/4" po stronie basenu. Wymiennik musi mieć duży przepływ i taki też przepływ musi zapewnić pompa obiegowa żeby nie było taktowania i żeby grzanie było szybkie i w miarę ekonomiczne. Ja wpiąłem wymiennik w obieg pompy filtrującej, za zbiornikiem z kulkami, pompę filtrującą (piaskowa z kulkami) mam 700W z teoretycznym przepływem 12m3/h. Wszystko połączone rurami niebieskimi 32mm, z tym że odległość basenu od domu to ok. 15m. To działa Edytowane 13 Marca 2021 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 15.03.2021 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 dziękuję za posty.na chwilę obecną mam za jednostką wewnetrzną bufor 300l.co do podłączenia - zastanawiam się czy można zubadana ustawić jako praca dla 2 buforów c.w.u wtedy bym mógł nastawić basen jako 2 zbiornik i wybrać temperaturę która chcę. co do przyłączenia, pomysł jest aby wkopać w ziemię rury pe z otuliną.co do wymiennika, myślałem o jad 6,5 - duża powierzchnia wymiany, mały opór itd. samo ogrzewanie basenu "podłogówka" odpada. Chcę podpiąć bezpośrednio w obieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerek20 15.03.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Ja mam wymiennik ciepła firmy Poolnario. Świetnie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.03.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 dziękuję za posty. na chwilę obecną mam za jednostką wewnetrzną bufor 300l. co do podłączenia - zastanawiam się czy można zubadana ustawić jako praca dla 2 buforów c.w.u wtedy bym mógł nastawić basen jako 2 zbiornik i wybrać temperaturę która chcę. co do przyłączenia, pomysł jest aby wkopać w ziemię rury pe z otuliną. co do wymiennika, myślałem o jad 6,5 - duża powierzchnia wymiany, mały opór itd. samo ogrzewanie basenu "podłogówka" odpada. Chcę podpiąć bezpośrednio w obieg Wymiennik będzie niezbędny - JAD jest jak najbardziej OK. 2 zbiornika do CWU zrobić się nie uda, ale można inaczej: Podłącz się bezpośrednio za pompą zasilającą instalację grzewczą w domu - instalację domową odetnij ręcznie zaworem (tylko zasilanie, powroty zostawiasz otwarte) - wpiąć się trzeba za czujnikami, z których pompa bierze informacje o temperaturze. Od teraz pompa obiegowa instalacji domowej będzie zasilać wymiennik basenowy (JAD) Do poprawnej pracy pompy, jedynie przestawisz ją z trybu "heating curve temp lub auto" na tryb "heating flow temp" Na pompie ustawisz konkretną temperaturę jaką ma osiągnąć na powrocie z wymiennika basenowego i będzie wszystko szło w automacie. Pompę obiegową basenu możesz sobie załączać ręcznie w zależności, czy aktualnie potrzebujesz grzania, czy nie. Lub puścić ją razem z pompą obiegową instalacji (sterowaną z pompy ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wsowa 17.03.2021 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Witam, Rozważam to zagadnienie w kontekście projektowanego domu - budowę zaczynam w tym roku i mam następujący pomysł jak zrobić instalację grzania basenu niskokosztowo. Powiedzcie mi czy to się kupy trzyma. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła PW - CO + CWU 400L (tak, wiem, duży, taki ma być) umieszczoną w kotłowni na poddaszu, odległość od basenu w ogrodzie do "kotłowni" to ok 30m, może trochę więcej. Basen planuję 10-15m3 stelażowy rozkładany sezonowo na lato. Pomysł jest taki- W kotłowni zasobnik CWU z nierdzewki z dwiema wężownicami- Jedna wężownica standardowo do ogrzewania CWU z pompy- Druga wężownica pełni rolę wymiennika - krąży w niej woda basenowa i odbiera ciepło z CWU- Z drugiej wężownicy pociągnięte rury na zewnątrz budynku pod tarasem z dostępnymi końcówkami gwintowanymi na węże basenowe 38mm- Pompa obiegowa przy filtrze basenowym pcha wodę rurami do wężownicy w kotłowni, woda nagrzewa się w wężownicy i wraca do basenu- Pompa ciepła będzie odczytywała sytuację jak zużycie CWU więc będzie grzać CWU normalnie- Poza sezonem woda z obwodu basenowego oczywiście będzie spuszczana spuszczona Wątpliwości- Czy sądzicie, że wężownica z nierdzewki nie zdechnie od wody z basenu?- Czy wystarczy mocy tej wężownicy?- Czy zwykłe rury do instalacji wodnej będą ok na odcinku wężownica - końcówki basenowe? Czy nie zaczną mi przeciekać pod posadzką od chloru po kilku latach?- Czy pompa basenowa przepcha wodę przez obieg 60 m (2x30) w tym pod górę (kotłownia na poddaszu)?- Czy to się opłaci?- I na koniec wisienka: czy gra jest warta świeczki skoro za niecałe 2000 można kupić małą dedykowaną pompę ciepła basenową: https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-eco-hydro-pro-4-2kw-plug-play-5-16m3-10464655255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.03.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Koncepcja dobra, bo nie wymaga żadnej ingerenci w układ PC (nawet nastawy zostają te same) ale: Z racji niewielkiej różnicy temperatur (basen/CWU) i niewielkiej powierzchni wymiany samej wężownicy - aby podgrzewanie było szybkie (efektywne) trzeba zadbać o duży przepływy wody.A to z racji otwartego układu będzie wymagać mocnej solidnej pompy obiegowej (ta basenowa na pewno będzie miała za małą wysokość podnoszenia)Rury PEX wydają drogo, bo przy takiej odległości to będzie trzeba zrobić na 28 mm lub 32 mm - w dodatku każda kształtka to duże opory miejscoweRaczej zwykła rura do wody PE32 Rury nierdzewne czy plastikowe będą ok - w basenie domowym lepiej dać dobry filtr piaskowy niż traktować wodę przesadną ilością chemiiTo samo wężownica nierdzewna, da radę - tej najbardziej będzie szkodzić wysokie stężenie chlorków (nie chloru) a to można zmierzyć w lokalnym zakładzie uzdatniania Czy gra jest warta świeczki?- trzeba policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.03.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Trochę szkoda wody z CWU, która grzana jest do wyższych temperatur, osobiście poszedłbym w osobny wymiennik i zawór trójdrożny na wyjściu CO. W takim basenie wystarczy Ci temperatura wody 26-27 stopni, przy dobrym wymienniku wystarczy jak na pompie będziesz miał wyjście mniej niż 30 stopni. 30, a 50 stopni dla pompy ciepła to przepaść. Tak jak napisał John, rury PE będą chyba najlepsze. Myślę, że pompka 25/60 grundfosa wystarczy - tylko czy sobie poradzi z wodą basenową. Zawór trójdrożny wystarczy nawet ręczny bo latem nie grzejesz w domu. Ale w tym rozwiązaniu musisz oszukać pompę żeby grzała, czyli nastawić wyższą temp w domu. Ale tak kalkulując koszty - pompa obiegowa, rury, wymiennik czy wężownica, zawory, robocizna, może się okazać, że dedykowana pompa to lepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.03.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Z własną robocizną i kupując używany wymiennik całość kosztów nie przekroczy 6-7 stów. U mnie za pompę obiegową po stronie basenowej robi pompa filtrująca, która i tak musi chodzić i to z całkiem sporym przepływem żeby filtrowanie działało, a zwłaszcza żeby działał odkurzacz basenowy intexa PC domowa daje jeszcze jedna przewagę, mianowicie moc rzędu kilkunastu kW, a to przekłada się na czas podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wsowa 19.03.2021 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Ok. Wygląda na to, że się to spina finansowo. Projekt by wyglądał jak na schemacie poniżej: Pompa basenowa byłaby podpięta do bieda-sprzęgła hydraulicznego zrobionego z dwóch trójników PE połączonych rurką PE z zaworem. Normalnie zawór będzie otwarty więc pompa basenowa może sobie pompować swobodnie wodę i filtrować przez mały obieg w ogrodzie. Pompa obiegowa w kotłowni będzie włączana jak temp wody w basenie spadnie i zacznie "wciągać wodę ze sprzęgła przez co (mam nadzieję) większość wody z baseny zacznie płynąć dużym obiegiem przez wymiennik. Sprzęgło ma zawór, którego zamknięcie powoduje, że woda płynie w całości przez wymiennik - używany w czasie rozgrzewania basenu do wstępnych 20 stopni. Co myślicie? Będzie działać? - pompa obiegowa 25-60 da radę "pociągnąć" wodę pod górkę? - jaka będzie proporcja między wodą płynącą małym i dużym obiegiem? - mogę zawór w sprzęgle lekko przymknąć, żeby wymusić większy przepływ przez obieg z wymiennikiem? Koszty: - Dopłata do zbiornika CWU z 2 zamiast 1 wężownicy to 300zł dla zbiornika Joule 400L nierdzewka. Wężownica 3.2m2 do PC i 1.2m2 do basenu do: link - Pompa obiegowa 25-60 to 80zł: link - Gniazdko WiFi do włączania/wyłączania pompy zdalnie to 40zł: link - Rura PE: 2x30m x 3zł = 200zł - bezprzewodowy termometrd do basenu - sam sobie zrobie, poniżej 50zł. - trójniki, zawory: 50zł W sumie wychodzi ok 700zł więc się spina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 22.03.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Zastanów się jeszcze raz, czy na pewno chcesz wykorzystać zbiornik CWU jako wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.03.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 To zdecydowanie słaby pomysł. Wodę CWU podgrzewasz do 50 stopni z dużo niższym COP aniżeli woda potrzebna do grzania basenu. Jeśli nie przeszkadza Ci ten fakt, to spoko, można działać. Ewentualnie inna opcja to sprzęgnięcie grzania basenu na początku grzania CWU - przykładowo grzanie basenu załącza się gdy pompa zaczyna grzać CWU i ma wtedy np temperaturę 40 stopni. Idąc w wymiennik ciepła mógłbyś grzać basen o jakieś 1/4 taniej. Aczkolwiek nie są to astronomiczne różnice biorąc pod uwagę, że powietrzna pompa latem ma wysokie temperatury GZ. Inny minus to częste takowanie po histerezie CWU. Chyba, że zapniesz do tego automatyke i sensownie zaprogramujesz, dając większy przepływ przez wężownicę basenową powinieneś być w stanie na bieżąco wyciągać ciepło ze zbiornika pozwalajac pompie na pracę ciągłą. Przykładowo włączać grzanie wody w basenie od 1 w nocy do 5 rano. Wtedy basen wyciągnie ciepło ze zbiornika w dość krótkim czasie, pompa będzie próbowała podbić temperaturę CWU, ale ta energia będzie odbierana na bieżąco. Wtedy pompa będzie pracowała na niższej temperaturze, a jak tylko grzanie basenu się skończy zagrzeje CWU do wyższej. Wtedy miałoby to sens - dodatkowy plus grzanie wody w taniej taryfie, a ciepło w basenie masz akurat na cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.03.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) To zdecydowanie słaby pomysł. Wodę CWU podgrzewasz do 50 stopni z dużo niższym COP aniżeli woda potrzebna do grzania basenu. Jeśli nie przeszkadza Ci ten fakt, to spoko, można działać. Latem? dla t otoczenia 20 st.C? COP dla tej pompy w powyższych warunkach między 55 st.C a 30 st.C będzie w zakresie 4 a 5. Zubadan 14 kW to kawał mocnej pompy. Podgrzanie 100 litrów z 15 do 55 st. to dla niej 20 min roboty Nie sądzę, by do utrzymania temperatury w basenie (uzupełnianie strat) Potrzebne było więcej jak taki 20 minutowy cykl pracy Jak się zadba o dobrą izolację basenu (styrodur od dołu) i folia bąbelkowa od góry, to ta pompa nawet nie odczuje dodatkowego rozbioru CWU. Ja bym brał ciepło CWU, zwłaszcza że jedyny ponoszony na początku dodatkowy koszt to dopłata do 2 wężownicy w zasobniku. Edytowane 22 Marca 2021 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.03.2021 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Pytanie jak duże będą to straty.Mamy tutaj 15tys litrów. Podgrzanie o 2 stopnie to jakieś 35kWh więc te 20 min chyba będzie jednak mało. Choć faktycznie pracować będzie w wysokich temperaturach.Tak czy inaczej rzeczywiście nie ma co komplikować układu i zbiornik cwu plus odpowiedni harmonogram i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts