Dantex23 12.03.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Witam. Odebralem od architekta projekt i mam nastepujacy uklad. Po jednej stronie korytarza jest lazienka i pomieszczenie techniczne, a po drugiej wc, pralnia, garderoba. W lazience mam zaznaczony komin, a w pomieszczeniu technicznym piec gazowy. Nie chcialem drugiego komina i mam nad wc/pralnia itd wentylacje mechaniczna, czyli rekuperacje. Nie wiem czemu na projekcie zaznaczona jest rekuperacja tylko nad kilkoma pomieszczeniami - mysle ze warto poprowadzic ja do kazdego pomieszczenia i stad pytanie czy potrzebny jest komin w lazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.03.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Dobrze by było zobrazowac to jakimś rzutem, planem, ale stad pytanie czy potrzebny jest komin w lazience? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dantex23 12.03.2021 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 To jest taki uklad jak tutaj https://assets.archon.pl/images/products/mfb4233aa8bd50/rzut-parteru-projekt-dom-w-cieszyniankach-2-50ee0e1666e343bf13f581f9a7d6b323__706.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dantex23 12.03.2021 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 A jest to duza roznica kosztow w zainstalowaniu rekuperacji nad tymi malymi pomieszczeniami (wc/pralnia) a calym domem? Dom ma okolo 130m na parterze + garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 13.03.2021 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Wentylacja mechaniczna nie zawsze równa się rekuperacja, to po pierwsze. Po drugie komin w łazience ma również kanał wyntylacyjny dla łazienki?, czy to komin spalinowy dla kotła w sąsiednim pomieszczeniu? Nie sądzę, by projekt zawierał pomieszanie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną w "jednej połączonej przestrzeni mieszkalnej", bo to poprostu nie będzie działało. Na pytanie natomiast, czy warto poprowadzić kanały wentylacyne (odpowiednio nawwiewne i wywiewne) do kluczowych/wszystkich pomieszczeń "prestrzeni mieszkalnej" - odpowiem, że zdecydowanie warto to zrobić w standardzie wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 To jest taki uklad jak tutaj https://assets.archon.pl/images/products/mfb4233aa8bd50/rzut-parteru-projekt-dom-w-cieszyniankach-2-50ee0e1666e343bf13f581f9a7d6b323__706.gif Wrzuć projekt, nie koncepcję. W projekcie jest zaznaczone, gdzie jest kratka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dantex23 13.03.2021 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Tutaj jest fragment projektu https://imgur.com/dDkLkqA Detal A: https://imgur.com/kl51itbW projekcie mam jeszcze taki opis https://imgur.com/ZhX2cTu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Tutaj jest fragment projektu https://imgur.com/dDkLkqA Detal A: https://imgur.com/kl51itb W projekcie mam jeszcze taki opis https://imgur.com/ZhX2cTu No to nie masz WG w łazience. Masz jeden przewód do wentylacji pomieszczenia technicznego, drugi do rury spalinowo-powietrznej i trzeci rezerwowo, jakbyś chiał mieć osobny komin do kotła, i osobne doprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dantex23 13.03.2021 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) czy w takim projekcie potrzebny jest ten komin i te wszystkie nawiewniki w oknach/drzwiach? Pytam bo to jest pewnie dodatkowy koszt a jak jest zaznaczona wentyalacja mechaniczna to chyba lepiej zrobic ja na calej powierzchni parteru (poddasze jest nieuzytkowe) W opisie mam jednak takie zdanie: "Do wentylacji pomieszczen lazienki, pom.technicznego, garaz, kuchni przyjeto wentylacje wywiewna poprzez sciany zewnetrzne..." Edytowane 13 Marca 2021 przez Dantex23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 czy w takim projekcie potrzebny jest ten komin i te wszystkie nawiewniki w oknach/drzwiach? Pytam bo to jest pewnie dodatkowy koszt a jak jest zaznaczona wentyalacja mechaniczna to chyba lepiej zrobic ja na calej powierzchni parteru (poddasze jest nieuzytkowe) Masz alternatywa - albo te nawiewniki i wywiewniki (przez ścianę to nie ma szans działać - musi być komin generujący ciąg, żeby WG działała), albo rekuperację. Przy rekuperacji nie możesz mieć nawiewników ani wywiewników (przypilnuj, jak będziesz zamawiał okna, żeby nie miały nawiewników i były szczelne). Za wyjątkiem pomieszczeń, gdzie masz WG - tam potrzebny i komin, i nawiew - a drzwi do strefy z rekuperacją musza być szczelne. O wentylacji przy kotle gazowym ostatnio było tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dantex23 13.03.2021 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Niestety nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem. Czy dobrze rozumie, ze piec gazowy wymaga komina i w pomieszczeniu technicznym musi byc WG + szczelne drzwi, a w pozostalych pomieszczeniach rekuperacja? Cos mi sie nie zgadza z tym projektem, bo jest napisane ze w kuchni, lazience, garazu, pom. technicznym WG a kuchnia jest polaczona z salonem. Lazienke tez czesto sie otwiera wiec chyba lepiej zastosowac ten sam system co w salonie/kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.03.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Czy dobrze rozumie, ze piec gazowy wymaga komina i w pomieszczeniu technicznym musi byc WG + szczelne drzwi, a w pozostalych pomieszczeniach rekuperacja? Dokładnie tak ma być jak opisałeś. WG - w technicznym z piecem WM - cała reszta domu. Te dwie strefy oddzielone szczelnie i żadnych dziur w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) Czy dobrze rozumie, ze piec gazowy wymaga komina i w pomieszczeniu technicznym musi byc WG + szczelne drzwi, a w pozostalych pomieszczeniach rekuperacja? Dokładnie. Z opisu, który wrzucałeś czytasz albo o nawiewie i wywiewie, albo w ogóle na to nie patrzysz i czytasz to, co po słowie "wariantowo" - ale rozumiem, że rozpisanego tego wariantu nie masz dokładniej, tylko odesłanie do projektanta WM. Wyjątkiem jest kotłownia (jakkolwiek byś jej nie nazwał) która wymaga WG - ale, jak widać po wątku, który linkowałem, są tacy co twierdzą, że w kotłowni może być rekuperacja. Ja miałem w projekcie kocioł gazowy i osobną WG chociaż w reszcie domu WM. Projektant adaptujący też potwierdził, że w kotłowni tak być musi. Ale zrezygnowałem z gazu i wszędzie mam WM. Edytowane 13 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dantex23 14.03.2021 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Czy jesli zdecyduje sie na ten wariant z rekuperacja to musze wprowadzac jakies poprawki do projektu ? Czy w trakcie budowy moge powiedziec ze nie chce tych wszystkich kratek pod sufitem oraz w drzwiach/oknach, a zamiast tego bedzie rekuperacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Czy jesli zdecyduje sie na ten wariant z rekuperacja to musze wprowadzac jakies poprawki do projektu ? Powinien to przyklepać i udokumentować projektant (niezależnie od etapu, na którym jesteś). Powinien też przeliczyć PChE bo rekuperacja znacząco na nią wpływa. Pewnie najekonomiczniej będzie zamówić projekt w firmie, której zamierzasz zlecić instalację a jak chcesz zrobić to sam, to np. na pe-flex czy gdzie indziej i projektant niech to umieści w projekcie wykreślając kominy i kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 zmiana z grawitacyjnej na mechaniczną nie wymaga zmian w papierologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 zmiana z grawitacyjnej na mechaniczną nie wymaga zmian w papierologii. Brałeś udział w tej dyskusji: Po uzyskaniu pozwolenia a jeszcze przed budową zdecydowałem się na mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuparacja). Przygotowałem dziury w stropach itp. Uważałem że żadnych zmian to nie wymaga. Komina wentylacyjnego tez nie wybudowałem. Jednak... patrząc na ustawę i przepisy w prawie budowlanym instalacja wentylacji mechanicznej nie jest wymieniona jako ta która nie wymaga pozwolenia. Innymi słowy moje starostwo takiej zmiany nie przepuści i muszę teraz składać wniosek o zmianę pozwolenia na budowę i projekt wentylacji. Co ciekawe sąsiednie starostwo nie przywiązuje do tego żadnej wagi i nie uważa tego za istotną zmianę. To jest samowolna interpretacja przepisów przez każdego urzędnika z osobna :/. Niestety. Wszytko to wszyło od mojego kierownika budowy (jednocześnie projektant mojego domu). On mi zwrócił uwagę na ten aspekt i wyjaśnił dlaczego co i jak. Wymaga też choćby dlatego, że znacząco zmienia parametry energetyczne. A czy to zmiana istotna czy nie decyduje projektant - Prawo Budowlane: Art. 36a [...] 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) u mnie kierownik nic nie zrobił a projektant tylko machnął ręką. na budowie jest dosyć spraw niż spowiadanie się urzędowi że mam wentylator zamiast kratki. a czy tak znacząco zmienia parametry energetyczne to bym też dyskutował , wiem, wyskoczysz zaraz z tabelkami, ale prawda jest taka że rekuperacja i ten cały odzysk niewiele daje oszczędności na ogrzewaniu jeśli wogóle, nie po to ją się robi. Edytowane 14 Marca 2021 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 u mnie kierownik nic nie zrobił a projektant tylko machnął ręką. na budowie jest dosyć spraw niż spowiadanie się urzędowi że mam wentylator zamiast kratki. Machnie albo nie machnie. Największy kłopot się zrobi, jak przyjdzie kominiarz i powie "Tu nie ma WG, to nie ma protokołu odbioru kominiarskiego - nie mam uprawnień do wentylacji mechanicznej". A braku protokołu od kominiarza to żaden inspektor w PINBie nie przepuści na trzeźwo. A jak przyniesiesz od specy od WM to powie, że w projekcie jest WG, więc poproszę protokół od kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Machnie albo nie machnie. Największy kłopot się zrobi, jak przyjdzie kominiarz i powie "Tu nie ma WG, to nie ma protokołu odbioru kominiarskiego - nie mam uprawnień do wentylacji mechanicznej". A braku protokołu od kominiarza to żaden inspektor w PINBie nie przepuści na trzeźwo. A jak przyniesiesz od specy od WM to powie, że w projekcie jest WG, więc poproszę protokół od kominiarza. to bierzesz innego kominiarza a nie takiego co będzie projekt analizował. u mnie kominiarz sprawdził cug wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu kotła gazowego , spojrzał na rekuperator i dał papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts