Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja a komin

Recommended Posts

Witam. Odebralem od architekta projekt i mam nastepujacy uklad. Po jednej stronie korytarza jest lazienka i pomieszczenie techniczne, a po drugiej wc, pralnia, garderoba. W lazience mam zaznaczony komin, a w pomieszczeniu technicznym piec gazowy. Nie chcialem drugiego komina i mam nad wc/pralnia itd wentylacje mechaniczna, czyli rekuperacje. Nie wiem czemu na projekcie zaznaczona jest rekuperacja tylko nad kilkoma pomieszczeniami - mysle ze warto poprowadzic ja do kazdego pomieszczenia i stad pytanie czy potrzebny jest komin w lazience?

Wentylacja mechaniczna nie zawsze równa się rekuperacja, to po pierwsze. Po drugie komin w łazience ma również kanał wyntylacyjny dla łazienki?, czy to komin spalinowy dla kotła w sąsiednim pomieszczeniu?

Nie sądzę, by projekt zawierał pomieszanie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną w "jednej połączonej przestrzeni mieszkalnej", bo to poprostu nie będzie działało.

Na pytanie natomiast, czy warto poprowadzić kanały wentylacyne (odpowiednio nawwiewne i wywiewne) do kluczowych/wszystkich pomieszczeń "prestrzeni mieszkalnej" - odpowiem, że zdecydowanie warto to zrobić w standardzie wentylacji mechanicznej z rekuperacją.

Tutaj jest fragment projektu https://imgur.com/dDkLkqA

Detal A: https://imgur.com/kl51itb

W projekcie mam jeszcze taki opis https://imgur.com/ZhX2cTu

No to nie masz WG w łazience. Masz jeden przewód do wentylacji pomieszczenia technicznego, drugi do rury spalinowo-powietrznej i trzeci rezerwowo, jakbyś chiał mieć osobny komin do kotła, i osobne doprowadzenie.

czy w takim projekcie potrzebny jest ten komin i te wszystkie nawiewniki w oknach/drzwiach? Pytam bo to jest pewnie dodatkowy koszt a jak jest zaznaczona wentyalacja mechaniczna to chyba lepiej zrobic ja na calej powierzchni parteru (poddasze jest nieuzytkowe)

W opisie mam jednak takie zdanie: "Do wentylacji pomieszczen lazienki, pom.technicznego, garaz, kuchni przyjeto wentylacje wywiewna poprzez sciany zewnetrzne..."

Edytowane przez Dantex23

czy w takim projekcie potrzebny jest ten komin i te wszystkie nawiewniki w oknach/drzwiach? Pytam bo to jest pewnie dodatkowy koszt a jak jest zaznaczona wentyalacja mechaniczna to chyba lepiej zrobic ja na calej powierzchni parteru (poddasze jest nieuzytkowe)

Masz alternatywa - albo te nawiewniki i wywiewniki (przez ścianę to nie ma szans działać - musi być komin generujący ciąg, żeby WG działała), albo rekuperację. Przy rekuperacji nie możesz mieć nawiewników ani wywiewników (przypilnuj, jak będziesz zamawiał okna, żeby nie miały nawiewników i były szczelne). Za wyjątkiem pomieszczeń, gdzie masz WG - tam potrzebny i komin, i nawiew - a drzwi do strefy z rekuperacją musza być szczelne. O wentylacji przy kotle gazowym ostatnio było tutaj

Niestety nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem. Czy dobrze rozumie, ze piec gazowy wymaga komina i w pomieszczeniu technicznym musi byc WG + szczelne drzwi, a w pozostalych pomieszczeniach rekuperacja? Cos mi sie nie zgadza z tym projektem, bo jest napisane ze w kuchni, lazience, garazu, pom. technicznym WG a kuchnia jest polaczona z salonem. Lazienke tez czesto sie otwiera wiec chyba lepiej zastosowac ten sam system co w salonie/kuchni

Czy dobrze rozumie, ze piec gazowy wymaga komina i w pomieszczeniu technicznym musi byc WG + szczelne drzwi, a w pozostalych pomieszczeniach rekuperacja?

Dokładnie tak ma być jak opisałeś.

WG - w technicznym z piecem

WM - cała reszta domu.

Te dwie strefy oddzielone szczelnie i żadnych dziur w oknach.

Czy dobrze rozumie, ze piec gazowy wymaga komina i w pomieszczeniu technicznym musi byc WG + szczelne drzwi, a w pozostalych pomieszczeniach rekuperacja?

Dokładnie. Z opisu, który wrzucałeś czytasz albo o nawiewie i wywiewie, albo w ogóle na to nie patrzysz i czytasz to, co po słowie "wariantowo" - ale rozumiem, że rozpisanego tego wariantu nie masz dokładniej, tylko odesłanie do projektanta WM.

Wyjątkiem jest kotłownia (jakkolwiek byś jej nie nazwał) która wymaga WG - ale, jak widać po wątku, który linkowałem, są tacy co twierdzą, że w kotłowni może być rekuperacja. Ja miałem w projekcie kocioł gazowy i osobną WG chociaż w reszcie domu WM. Projektant adaptujący też potwierdził, że w kotłowni tak być musi. Ale zrezygnowałem z gazu i wszędzie mam WM.

Edytowane przez Kaizen

Czy jesli zdecyduje sie na ten wariant z rekuperacja to musze wprowadzac jakies poprawki do projektu ?

Powinien to przyklepać i udokumentować projektant (niezależnie od etapu, na którym jesteś). Powinien też przeliczyć PChE bo rekuperacja znacząco na nią wpływa.

Pewnie najekonomiczniej będzie zamówić projekt w firmie, której zamierzasz zlecić instalację a jak chcesz zrobić to sam, to np. na pe-flex czy gdzie indziej i projektant niech to umieści w projekcie wykreślając kominy i kratki.

zmiana z grawitacyjnej na mechaniczną nie wymaga zmian w papierologii.

Brałeś udział w tej dyskusji:

Po uzyskaniu pozwolenia a jeszcze przed budową zdecydowałem się na mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuparacja). Przygotowałem dziury w stropach itp. Uważałem że żadnych zmian to nie wymaga. Komina wentylacyjnego tez nie wybudowałem. Jednak... patrząc na ustawę i przepisy w prawie budowlanym instalacja wentylacji mechanicznej nie jest wymieniona jako ta która nie wymaga pozwolenia. Innymi słowy moje starostwo takiej zmiany nie przepuści i muszę teraz składać wniosek o zmianę pozwolenia na budowę i projekt wentylacji. Co ciekawe sąsiednie starostwo nie przywiązuje do tego żadnej wagi i nie uważa tego za istotną zmianę. To jest samowolna interpretacja przepisów przez każdego urzędnika z osobna :/. Niestety.

Wszytko to wszyło od mojego kierownika budowy (jednocześnie projektant mojego domu). On mi zwrócił uwagę na ten aspekt i wyjaśnił dlaczego co i jak.

Wymaga też choćby dlatego, że znacząco zmienia parametry energetyczne. A czy to zmiana istotna czy nie decyduje projektant - Prawo Budowlane:

Art. 36a

[...]

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia.

u mnie kierownik nic nie zrobił a projektant tylko machnął ręką. na budowie jest dosyć spraw niż spowiadanie się urzędowi że mam wentylator zamiast kratki.

a czy tak znacząco zmienia parametry energetyczne to bym też dyskutował , wiem, wyskoczysz zaraz z tabelkami, ale prawda jest taka że rekuperacja i ten cały odzysk niewiele daje oszczędności na ogrzewaniu jeśli wogóle, nie po to ją się robi.

Edytowane przez Janekk1234

u mnie kierownik nic nie zrobił a projektant tylko machnął ręką. na budowie jest dosyć spraw niż spowiadanie się urzędowi że mam wentylator zamiast kratki.

Machnie albo nie machnie. Największy kłopot się zrobi, jak przyjdzie kominiarz i powie "Tu nie ma WG, to nie ma protokołu odbioru kominiarskiego - nie mam uprawnień do wentylacji mechanicznej". A braku protokołu od kominiarza to żaden inspektor w PINBie nie przepuści na trzeźwo. A jak przyniesiesz od specy od WM to powie, że w projekcie jest WG, więc poproszę protokół od kominiarza.

Machnie albo nie machnie. Największy kłopot się zrobi, jak przyjdzie kominiarz i powie "Tu nie ma WG, to nie ma protokołu odbioru kominiarskiego - nie mam uprawnień do wentylacji mechanicznej". A braku protokołu od kominiarza to żaden inspektor w PINBie nie przepuści na trzeźwo. A jak przyniesiesz od specy od WM to powie, że w projekcie jest WG, więc poproszę protokół od kominiarza.

to bierzesz innego kominiarza a nie takiego co będzie projekt analizował.

u mnie kominiarz sprawdził cug wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu kotła gazowego , spojrzał na rekuperator i dał papier.