Kaizen 14.03.2021 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 u mnie kominiarz sprawdził cug wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu kotła gazowego , spojrzał na rekuperator i dał papier. A jak ktoś nie ma komina ani gazu? To ma ZONKa. I udowadniasz nie to, że nie trzeba papierologii - a to, że można czasami ukryć zmianę. Zabawa w berka z inspektorem może źle się skończyć. I w imię czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 15.03.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wcale przy kotle gazowym w "kotłowni" a raczej wtedy w pomieszczeniu technicznym nie musi być WG może być WM i to najlepiej tzw zrównoważona czyli i nawiew i wywiew choć może być tez sam wywiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wcale przy kotle gazowym w "kotłowni" a raczej wtedy w pomieszczeniu technicznym nie musi być WG może być WM i to najlepiej tzw zrównoważona czyli i nawiew i wywiew choć może być tez sam wywiew A jaki przepis zezwala na wentylację mechaniczną w pomieszczeniu niemieszkalnym, w którym jest zainstalowany kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) A jaki przepis zezwala na wentylację mechaniczną w pomieszczeniu niemieszkalnym, w którym jest zainstalowany kocioł gazowy? Oczywiście cała polska budowlanka (indywidualna, deweloperska, czy spółdzielcza) się myli, nie montując kotłów na gaz w salonie Tudzież w sypialniach:) Edytowane 15 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Oczywiście. To poproszę ten przepis. A cała Polska to wszędzie ma WG, więc nie ma co się na to powoływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Wyedytowałem poprzedni post, bo nie o taki przekaz mi chodziło Natomiast brzmi przepis brzmi: Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, Widzisz gdzieś wyszczególnienie WM, czy WG ? Znowu szukasz dziury w całym, tworzysz problem w tematyce, która Ciebie nie dotyczy i na której najwyraźniej się nie znasz. Czysty trolling... Już przynajmniej raz pisałem - wykaż choć jeden przypadek, kiedy miał kłopot spowodowany tym, że zamontował kocioł w pomieszczeniu technicznym, łazience, zamiast w salonie, czy w sypialni . Edytowane 15 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wyedytowałem poprzedni post, bo był niezrozumiale. Natomiast brzmi przepis brzmi: Widzisz gdzieś wyszczególnienie WM, czy WG ? Pytałem o pomiesczenie NIEMIESZKALNE. Nawet to wytłuściłem. Pomieszczenie techniczne, kotłownia, składzik, kanciapa, zakątek, zakamarek czy jakkolwiek nie nazwiesz takiego pomieszczenia - nie stanie się przez takie chrzciny pomieszczeniem mieszkalnym. Jak nie wiesz co to pomieszczenie mieszkalne, to zajrzyj do Ustawy Prawo Budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Jeszcze raz, tym razem przeczytaj powoli, ja wytłuszczę, żeby pomóc: Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacj Rozumiesz różnicę między "mogą", a "muszą" ? Jak nie wiesz co to pomieszczenie mieszkalne, to zajrzyj do Ustawy Prawo Budowlane. Doskonale wiem, wiem też że jak ostatnio na ten temat rozmawialiśmy, to zaliczyłeś do nich łazienkę, uważając, że tam montaż kotła jest OK I the clou programu: wykaż choć jeden przypadek, kiedy miał kłopot spowodowany tym, że zamontował kocioł w pomieszczeniu technicznym, łazience, zamiast w salonie, czy w sypialni . Edytowane 15 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Jeszcze raz, tym razem przeczytaj powoli, ja wytłuszczę, żeby pomóc: Rozumiesz różnicę między "mogą", a "muszą" ? Oczywiście, ze nie muszą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych. Ale tylko w pomieszczeniach mieszkalnych rodzaj wentylacji może być dowolny gdy instalujesz kocioł. Czy ktoś mial problem? Tak. Cytowałem na poprzedniej stronie. Edytowane 15 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) Zlituj się i nie mecz nas więcej bo coś ci bije, ale nie wiesz gdzie.Ten zapis wprowadzono, gdyż poprzednia wersje kotłów (otwarta komora) NIE mogły być montowane w pomieszczeniach służących do stałego przebywania, ludzi.Pojawiły się nowe urządzenia, pojawił się zapis, że MOGĄ być tam montowane.Nadal MOGÀ być też montowane w łazience, przedpokoju, pomieszczeniu technicznym. Miałeś znaleźć przypadek, że komuś zakwestionowali taki wybór w domu z WM, że NAKAZALI przemontować kocioł do salonu/sypialni.Nie znalazłeś - i ja się nie dziwię, bo aż tak głupich urzędników w naszym kraju nie ma.Aleksandra Ty nadal latasz po wątkach i dezinfornujesz. Instalatorzy się myla, Nadzór Budowlany się myli, kominiarze się mylą, tylko Ty potrafiłeś właściwie zinterpretować prawo. Edytowane 16 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.03.2021 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Miałeś znaleźć przypadek, że komuś zakwestionowali taki wybór w domu z WM, że NAKAZALI przemontować kocioł do salonu/sypialni. Nie znalazłeś - i ja się nie dziwię, bo aż tak głupich urzędników w naszym kraju nie ma. Pisałem Ci, że cytowałem na poprzedniej stronie opis takiej sytuacji - klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.03.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Kaizen, co chcesz udowadniać ? bo sie pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.03.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Kaizen, co chcesz udowadniać ? bo sie pogubiłem To nie na to pytanie masz odpowiedź w linku w poście, pod którym zapytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.03.2021 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 chyba wszystko sprowadza sie do tego że to projektant decyduje czy zmiana grawitacyjnej na mechaniczną jest istotna czy nie. a z tymi pomieszczeniami niemieszkalnymi to sam się zakręciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Pisałem Ci, że cytowałem na poprzedniej stronie opis takiej sytuacji - klik Nie, to nie był cytat takiej sytuacji. Nie widzę, żeby ktoś dostał propozycję montażu kotła w salonie/sypialni. Widzę tam urząd, która wymaga złożenia pozwolenia na budowę, aby można była WG zamieniać na WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts