Handyman80 14.03.2021 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Kompletny kocioł na pellet, wraz z instalacją to koszt rzędu 15-18k, a sama pompa ciepła, z tego co się orientuję to 30k+? Pompa wcale nie musi kosztować ponad 30k. Powielasz brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 jak masz smykałkę to wystarczy poczytać i samemu można to zrobić w cenie paru tysięcy za rury wentylacyjne plus rekuperator. Cytując przedmówcę: Rekuperacja wcale nie kosztuje parę tysięcy. Powielasz brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Cytując przedmówcę: instalacja to rury i troche kształtek. ile to wg ciebie musi kosztować... no i rekuperator . tu też ceny od 3 tysięcy sie zaczynają wiec o co ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 14.03.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Instalację pod reku warto zrobić bo to dobra inwestycja a koszt ok 2-3tys zł samemu. problemem moga być wyliczenia, ale jak rozdzialcze będą na wieerzchu to i poprawić potem można.Pompa ciepła kosztem pelleta -też do rozważenia.Kucie chudziaka dla kilku cm -chyba zła decyzja. Ciekawe ile kosztuje frezowanie, ale pewnie też nieopłacalne, np w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) instalacja to rury i troche kształtek. ile to wg ciebie musi kosztować... no i rekuperator . tu też ceny od 3 tysięcy sie zaczynają Czerpnie, redukcja, rura 130,89 Mufa do dolotu powietrza do kominka 18,90 Włóknina G4 filtr 10m2 71,00 Materiały na wentylację (pe-flex, skrzynki rozdzielcze, rozprężne itd) 3 084,90 Puszka piany Polynor do obsadzenia anemostatów 65,84 Akcesoria do wentylacji 116,67 Trójnik 200/150 i 1,5m rury sztywnej 150 57,99 Rekuperator iZZifast 300 5 990,00 Dwa kolana fi 150, dwie mufy i 10m elastycznej rury 160mm 113,00 Do tego 350zł wyrzutnia dachowa i drugie tyle jej montaż (jakbym sam zamontował to straciłbym gwarancję na dach). Razem - 10349,19 zł - tylko wyrzutnia z montażem, reszta własnymi rękami*. A domek mały, parterowy bez poddasza użytkowego, tylko dwie skrzynki rozdzielcze i kanały puściłem najkrótszą droga po stropie (poza zawijasami przy najkrótszych kanałach) nie przejmując się przecinaniem, bo przykrywałem wełną z rolki. Zdecydowanie polecam rekuperator z odzyskiem wilgoci - a Izzi to najtańszy niecelulozowy. Więc taniej się nie da bez znaczącego obniżenia komfortu - wiem, bo wcześniej kupiłem i przez sezon używałem Itho bez odzysku wilgoci którego w tej wycenie nie uwzględniłem. Poddasze czy piętro już podnosi koszty materiałów o kilka tysięcy (nawet spore kilka, jak trzeba kombinować z rozwiązaniami do zmieszczenia przecięcia kanałów w cienkim styropianie pod wylewką i/lub jechać naokoło unikając przecięć). A jak wydajność Izzi jest za mała - to mocniejsze reku z ERV są kolejne kilka tysięcy droższe - i robi się wtedy 15K zł + za sam materiał do domu z poddaszem użytkowym o powierzchni >130 czy 140m2. *Warto pamiętać, że jakbym zakupił z montażem, to sam materiał dzięki różnicy w VAT byłby o 1262 zł tańszy. Ale ceny usług w tej branży są zaporowe - więcej chcieli ode mnie za samo podłączenie rekuperatora do przygotowanych rur. Za całość robocizny trzeba przewidzieć przynajmniej tyle, co za materiał (przy łatwej robocie, bez kucia - u mnie wszystkie przepusty przygotowane były). Edytowane 14 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 instalacja to rury i troche kształtek. ile to wg ciebie musi kosztować... no i rekuperator . tu też ceny od 3 tysięcy sie zaczynają wiec o co ci chodzi Wiesz ile to "para" ? dwa. Jakbyś napisał kilkanaście nawet bym nie napisał. Sam robiłem od początku nawet po rekuperator pojechałem do Szwecji. Koszt 10 lat temu wyszedł mnie ponad 12tyś więc jak ktoś pisze "parę" to oszukuje przyszłych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Wiesz ile to "para" ? dwa. Jakbyś napisał kilkanaście nawet bym nie napisał. Sam robiłem od początku nawet po rekuperator pojechałem do Szwecji. Koszt 10 lat temu wyszedł mnie ponad 12tyś więc jak ktoś pisze "parę" to oszukuje przyszłych inwestorów. parę tysięcy to nie oznacza w języku polskim dwa tysięce tylko kilka tysięcy. i dokładnie tyle kosztuje instalacja wentylacji. plus rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 parę tysięcy to nie oznacza w języku polskim dwa tysięce tylko kilka tysięcy. i dokładnie tyle kosztuje instalacja wentylacji. plus rekuperator Od kiedy to tyle oznacza? ......ale ...może dla Ciebie, chociaż dalej sam sobie przeczysz. Kilka tysięcy czyli 13-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Od kiedy to tyle oznacza? ......ale ...może dla Ciebie, chociaż dalej sam sobie przeczysz. Kilka tysięcy czyli 13-15. zerknij do słownika ile to jest parę godzin, parę złotych itd. jest tak jak pisałem i Kaizen też wrzucił swoje kosztorysy, kilka tys na instalacje i kilka na rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 zerknij do słownika ile to jest parę godzin, parę złotych itd. jest tak jak pisałem i Kaizen też wrzucił swoje kosztorysy, kilka tys na instalacje i kilka na rekuperator Co ty chcesz tłumaczyć? Chyba tylko siebie. Dla ciebie 15 tyś to nadal parę tyś? Sprawdź ten swój słownik..."Parę..liczebnik nieokreślony potocznie niewiele więcej od dwóch" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Co ty chcesz tłumaczyć? Chyba tylko siebie. Dla ciebie 15 tyś to nadal parę tyś? Sprawdź ten swój słownik..."Parę..liczebnik nieokreślony potocznie niewiele więcej od dwóch" jakie 15 ? kaizenowi wyszlo 10 tys i w tym ma reku za 6 i jakiś skomplikowany wywiew dachowy za 1 moja reku kosztowała podpobnie choć szczególowo tego nie sumowałem. rury i kształtki okolo 5, do tego rekuperator za 3 razem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.03.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Co ty chcesz tłumaczyć? Chyba tylko siebie. Dla ciebie 15 tyś to nadal parę tyś? Sprawdź ten swój słownik..."Parę..liczebnik nieokreślony potocznie niewiele więcej od dwóch" Nie orientuje się w dzisiejszych cenach ale nie sądzę żeby to aż tak poszło do góry. Ja robiłem sam wentylację na termofleksach 125mm 8 lat temu, dwie skrzynki rozdzielcze 125×6, dwa Y,9 anemostatow ,reku za 4tys.zl i całość wyniosła 5,7tys.zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 15.03.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wniosek jest taki, że cena anemostatów nie ma większego wpływu wpływu na grubość styropianu pod podlogowkę chyba że termofleksy stoją koło rekuperatora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.03.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Jeśli to byłby mój dom, to z wiatrołapu na resztę domu zrobiłbym mały schodek.Wiem, że to nie jest estetyczne, ani praktyczne.Za to okno tarasowe bym wywalił i zamówił nowe..Sztuka kompromisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 15.03.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To chyba jednak pir wyjdzie taniej, szybciej i bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.03.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To chyba jednak pir wyjdzie taniej, szybciej i bez większych problemów. 8cm pir to i tak za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.03.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 8cm pir to i tak za mało Jak nie ma możliwości na więcej to dobre i to. Straty do gruntu nie są stosunkowo duże, tam nie panuje -20st.C jak za ścianami w zimie, ba,tam nigdy nie będzie ujemnych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Jak nie ma możliwości na więcej to dobre i to. Straty do gruntu nie są stosunkowo duże, tam nie panuje -20st.C jak za ścianami w zimie, ba,tam nigdy nie będzie ujemnych temperatur. Masz całkiem podobną temperaturę średnią w sezonie grzewczym za oknem, co pod domem. Za to przy podłogówce masz wyższą temperaturę na styku wylewki grzewczej ze styropianem. Do tego w podłodze całą robotę musi wykonać termoizolacja, bo reszta materiałów ma nędzną lambdę - a przy ścianie zewnętrznej większość materiałów "konstrukcyjnych" też sensownie izoluje termicznie. Dlatego przy podłogówce izolacja do gruntu powinna być lepsza, niż ścian zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.03.2021 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Masz całkiem podobną temperaturę średnią w sezonie grzewczym za oknem, co pod domem. Jaja se robisz ?? Mam GWC rurowy pod płytą(pod domem), przy -20st.C zaraz za wejściem GWC do domu dmucha mi z niego ok.6st.C a to znaczy, że sama temperatura gruntu musi być znacznie wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Jaja se robisz ?? Mam GWC rurowy pod płytą(pod domem), przy -20st.C zaraz za wejściem GWC do domu dmucha mi z niego ok.6st.C a to znaczy, że sama temperatura gruntu musi być znacznie wyższa. A jaką masz średnią temperaturę powietrza w sezonie grzewczym? Taki przykład: A jeszcze dodajmy, że temperatura elewacji czy dachu często w sezonie jest wyższa, niż temperatura powietrza jak słoneczko przygrzewa. Grunt zacieniony domem nie dostaje takiego bonusa. Edytowane 15 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts