yami 15.03.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Dzień dobry, jestem właścicielem działki, na rogu której znajduję się skrzynka elektryczna.Środek skrzynki stoi na linii dzielącej dwie działki. Od elektrowni uzyskaliśmy informacje, że, aby się podłączyć poprzedni właściciel musi dostarczyć dwa dokumenty:1. Oświadczenie elektryka (nie za bardzo wiem o co chodzi)2. Dokument PD - świadczący, że jest opłacona instalacja. Teraz poprzedni właściciel pierwszy raz żąda od nas pieniędzy za skrzynkę na pół z sąsiadem (4500/2).Tylko, że my w akcie notarialnym nie mamy żadnej płatności za te skrzynkę i na nic takiego się nie umawialiśmy, a działkę kupiliśmy ze skrzynką już na niej. Jak to z tym jest? Uderzać do urzędu żeby nas i tak podłączył z aktem notarialnym? Chciałem nowego sąsiada poinformować o tej płatności (że na nic takiego się nie umawiałem, bo podobno sąsiad tak), ale stary właściciel (starszy Pan) podał mi raczej zły numer. Dodam, że sprzedawca to raczej cwaniak, który często szuka okazji żeby jak najwięcej zarobić. Edytowane 15 Marca 2021 przez yami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 15.03.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Skoro ZE żąda oświadczenia od elektryka to pewnie nawet nie ma tam licznika. Z kolei ja u siebie nic nie miałem dzielonego na raty. Była opłata za przyłącze i później oświadczenie od elektryka i licznik. Zapytaj dokładnie an jakim etapie jest to przyłącze. Swoją drogą 4500 nawet na pół to i tak trochę dużo za przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2021 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Ex właścicielowi powiedz, żeby zabierał swoje zabawki, jak to jego. Jak nie jego, to za co chce kasę? ZE i tak będziesz musiał zapłacić za przyłącze - 80-90zł/kW mocy przy ryczałcie do 200m.\A jak częściowo skrzynka stoi na Twojej działce, to masz to wpisane jako służebność w KW? Jak nie, to sam możesz od ZE zażądać kasy za korzystanie z Twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.03.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 ..jestem właścicielem działki, na rogu której znajduję się skrzynka elektryczna. Środek skrzynki stoi na linii dzielącej dwie działki. Wystąpić do rejonu o warunki przyłączenia do sieci elektroenergetycznej. Dosłownie w takie j kolejności - nic na tel nic na słowa - wszystko się okaże po wydaniu warunków: https://energa-operator.pl/uslugi/przylaczenie-do-sieci/odbiorcy-1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yami 15.03.2021 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Wystąpić do rejonu o warunki przyłączenia do sieci elektroenergetycznej. Dosłownie w takie j kolejności - nic na tel nic na słowa - wszystko się okaże po wydaniu warunków: https://energa-operator.pl/uslugi/przylaczenie-do-sieci/odbiorcy-1 Dziękuję Wszystkim za komentarze. Dzwoniliśmy do PGE (google zwróciło te firmę na zapytanie o elektrownie w gminie, być może coś lepszego jest do wyboru?), czyli rozumiem analogicznie mogę złożyć wniosek w oparciu o stronę: https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia Działka moja i sąsiada jest pusta (więc pewnie nie ma licznika), czyli rozumiem żeby starać się o odpowiednią taryfę G we wniosku. Pewnie dodam we wniosku, że niedługo przyczepka kempingowa zawita na działce (bo tak będzie). Uzupełnię wpis po uzyskaniu odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yami 07.04.2021 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Hej, uzyskałem taką korespondencje od elektrowni:https://imgur.com/a/jia5Uhn Wnioskowałem o prąd docelowy i taki otrzymałem. W umowie nie ma jasno podanej taryfy - przynajmniej ja nie widziałem żadnego zapisu mówiącego G11/C11 czy czegoś podobnego. Ale w sumie widziałem zapis, że V grupa, a nie VI grupa. Co do terminu to jest dość odległy październik 2022, biorąc pod uwagę, że skrzynka znajduję się na działce. Mi osobiście to bardzo nie przeszkadza, bo prąd na budowę będę miał za darmo od sąsiada i nie mam dużo pieniędzy żeby skończyć budowę pod klucz "szybko" mimo, że zaczynam budowę w tym roku. Zastanawia mnie punktu 3 umowy: "Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie o wykonaniu instalacji odbiorczej zgodnie z obowiązującymi przepisami, podpisane przez wykonawcę instalacji i Podmiot Przyłączany" Czy nie chodzi o oświadczenie elektryka, o którym była mowa w pierwszej wiadomości. Czy też o instalację domową - skrzynkę elektryczną w domu? Natomiast punkt 8 umowy: "dostarczenia do PGE Dystrybucja S.A. prawomocnej decyzji pozwolenia na budowę obiektu (...)" Rozumiem, że trzeba dostarczyć ważne pozwolenie na budowę, którego jeszcze nie mam, ale będę posiadał niedługo. Co do kwoty, to jak widać, jest to kwota około 1200 złotych (tytułem wyłącznie "opłaty za przyłączenie", nie ma opłaty za odległość). Czytam, że: "W umowie znajdzie się zapis na temat maksymalnego terminu wykonania przyłącza. Zakłady Energetyczne z reguły wpisują tam daty zawyżone, a realny termin wykonania przyłącza może być znacznie krótszy." Ale czytając umowę, mam wrażenie, że nie jest tak jak czytałem na FM, że można nie mieć domu żeby mieć prąd docelowy, prawda? A dokładniej nie mieć tej skrzynki w domu, bo rozumiem, że punkt 3. umowy odwołuję się do niej. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez yami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts