salmon2000 15.03.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Witajcie, Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Sąsiad będzie instalował kocioł gazowy kondensacyjny zasilany gazem LPG z butli. Planuje zainstalować przewód powietrzno-spalinowy w ścianie na wysokości ok 2m skierowany w stronę mojego tarasu. Odległość budynków to ok 10m. Mam obawę, że spaliny będą dla mnie uciążliwe zwłaszcza, że wiatry zazwyczaj wieją z jego kierunku. Jakie macie doświadczenia? Czy spaliny z takiego komina mogą być uciążliwe (zapach) /szkodliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.03.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Jak to jest 10 metrów to wytrzymasz. Największe zużycie gazu będzie w okresie grzewczym, a wtedy raczej nie będziesz zbyt często przebywał na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2021 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 z gazu powstaje głownie dwutlenek węgla. Tlenek siarki czy azotu jest w bardzo małych ilościach bardziej szkodliwe by było jakby palił w piecu węglem, nawet jakby miał komin na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.03.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Przepisy regulują odległość wylotu komina od okna /własnego/ na 0,5 m.Nie masz się czego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon2000 16.03.2021 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Czytałem, że produkty spalania gazu nie powinny generować problemu. Zależy mi na informacji jak to jest w rzeczywistości. Może jest na forum osoba mieszkająca w pobliżu takiej instalacji lub posiadająca własną i może powiedzieć jak to wyglada w realu. Jeżeli generuje nieprzyjemny zapach to będę namawiał sąsiada do instalacji komina na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrstefanski222 03.12.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 wyrzut przez ścianę tylko dla kotła do 20 KW a nie ma tu żadnego zapachu itp ale rura musi byc od ogrodzenia odpowiednio oddalona i uwzględniona w papierach odbioru nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts