Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras z pergolą

kaeres

Recommended Posts

Cześć.

Poszukuję wykonawców/firm, które mi zrobią taras z pergolą.

Na co zwracać uwagę przy wyborze firm. Czy warto aby jedna firma zrobiła usługę kompleksową (taras wraz z pergolą i zadaszeniem) czy jednak każda firma powinna się skupić na tym co potrafi najlepiej ?

Jeżeli wyceny zaczną być zabójcze to może coś wykonam sam.

Mam kilka pytań

1. Jakich materiałów unikać ? (drewna, kompozytu, profili aluminiowych).

2. Czy poliwęglan komorowy zdaje egzamin jako zadaszenie (czy nie robi sauny na tarasie albo nie zaciemnia wnętrza salonu z którego wychodzi się na ogród) ?

3. Czy łatwo samemu zrobić taras jak się nie ma w ogóle narzędzi czy lepiej zapłacić firmie ? (koszta wypożyczenia narzędzi, czas, itp.)

Pozdrawiam.

1. Każdy ma wady i zalety. Kwestia indywidualna.

2. Od południa robi saunę i trzeszczy.

3. łatwo nie, ale budować dom też nie jest łatwo a ludzie sami budują, po wyedukowaniu się.

Oczywiście musisz kupić albo wynająć narzędzia

Cześć.

Poszukuję wykonawców/firm, które mi zrobią taras z pergolą.

Na co zwracać uwagę przy wyborze firm. Czy warto aby jedna firma zrobiła usługę kompleksową (taras wraz z pergolą i zadaszeniem) czy jednak każda firma powinna się skupić na tym co potrafi najlepiej ?

Jeżeli wyceny zaczną być zabójcze to może coś wykonam sam.

Mam kilka pytań

1. Jakich materiałów unikać ? (drewna, kompozytu, profili aluminiowych).

2. Czy poliwęglan komorowy zdaje egzamin jako zadaszenie (czy nie robi sauny na tarasie albo nie zaciemnia wnętrza salonu z którego wychodzi się na ogród) ?

3. Czy łatwo samemu zrobić taras jak się nie ma w ogóle narzędzi czy lepiej zapłacić firmie ? (koszta wypożyczenia narzędzi, czas, itp.)

Pozdrawiam.

Jasne ze łatwo, jeśli wie co się robi. Także powodzenia, zawsze możesz korzystać z narzędzi ręcznych, są tańsze niż elektronarzędzia. Jednym słowem powodzenia i cierpliwości.

Pooglądałem kilka filmów instruktażowych na yt i ... daje sobie spokój.

Niby wszystko jasne i bym zrobił ale zeszło by mi z pół roku. Poza tym aby się opłacało to musiałbym z tartaku wziąć dechy i je podsuszyć bo inaczej są drogie jak cholera.

Powiedzcie mi jakie są realne ceny firm za 1m2 samego tarasu z drewna oraz z kompozytu ... z robocizną ?

Edytowane przez kaeres