Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Traktorek ogrodowy rider AL-KO

Recommended Posts

Przymierzam się do zakupu nowej kosiarki bo moje 12 letnie Solo się już wysłużyło chociaż jeszcze działa. Mam działkę 750 m2 i na niej posadzone drzewa i krzewy. Powiem szczerze, że nie chce już mi się chodzić i pchać kosiarkę a oprócz tego mam problem ze stawami. W związku z tym zastanawiam się nad zakupem kosiarki na której mogę siedzieć. Chciałbym mieć sprzęt z silnikiem Hondy lub B&S. Zwróciłem uwagę na Ridery a dokładnie na taki model:

https://www.alko.sklep.pl/ridery/2635-traktor-ogrodowy-solo-by-al-ko-r-7-65_8-hd.html

Moje pytania są następujące:

1. Czy silnik, który ma tylko 5,6 KM da radę ciąć i wozić 90 kg osobę? Czy nie jest za słaby?

2. Czy na działce 750 m2 wywijając miedzy drzewami i krzewami nie zniszczę kołami i tak już kiepskiej trawy?

Chodzi mi o urządzenie głównie do koszenia trawy i nie takie duże bo ma mało miejsca w garażu. Fajnie by było zaczepić pług do odśnieżania ale typowy traktorek kosiarka jest zbyt duży i nie tak zwrotny jak raider. Robot jest ciekawym rozwiązaniem ale mam dużego psa biegającego po ogrodzie i nie wiem co z tego robota poruszającego się po trawniku by zostało lub też wywrócony robot mógłby zrobić krzywdę psu.

Robot jest ciekawym rozwiązaniem ale mam dużego psa biegającego po ogrodzie i nie wiem co z tego robota poruszającego się po trawniku by zostało lub też wywrócony robot mógłby zrobić krzywdę psu.

Wywrócony robot zatrzymuje się. Ale nie tak łatwo go wywrócić. Ugryźć też większość trudno - obłe krawędzie i koła schowane w nadkolach. Mój berneńczyk nie ma z robotem zwady - grzecznie się usuwa jak jedzie w jego kierunku (ale jakby się nie ruszył, to by się robot od niego odbił).

Przy psie to szybciej problemem będą kupy. Ale za to jak obsikuje trawnik i nierówno rośnie, to robot ogarnia to, bo często kosi.

• 1 month później...