bnkone 16.03.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Witam mam problem. Stara instalacja grawitacyjna że zbiornikiem na strychu przestała grzać grzejniki. Piec natomiast jest gorący bardzo szybko się nagrzewa. Są stare grzejniki żeliwne które próbowałem odpowietrzyć bezskutecznie woda doszła do grzejników lecz nie grzeją. Tak jakby nie było ciśnienia. Jestem zielony w temacie. Proszę o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.03.2021 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Grawitacyjne - to nie ciśnienie (gdy pompa) , lecz przerwany obieg czyli brak krążenia wody. Przypuszczalnie gdzieś zarosła rura. Doświadczony (siwy) hydraulik od CO, obstuka rury i po odgłosie wytypuje zarośniętą/zakamienioną. Najbardziej podejrzany to jakiś cienki (o mniejszej średnicy) odcinek rury w pionie. Jeszcze pytanie czy to układ z rozdziałem górnym (pion to jedna rura przez parter na piętro) czy z rozdziałem dolnym (pion to dwie rury na piętro), oczywiście zawsze jeszcze przelewowa i sygnalizacyjna. Trochę teorii trzeba poznać a w zasadzie podstawy hydrauliki. Napalić delikatnie w piecu na 40-50* i badać dokąd dopływa ciepła woda. Osobna sprawa że gdy "gorący " pion jest zatkany, to gorąca woda może się cofać rurą powrotu (tzw. zimną). Może wyglądac na cuda. Grawitacyjną instalację z rozdziałem dolnym eksploatowałem przez prawie 50 lat, tylko piec raz wymieniałem a reszta funkcjonowała dobrze, z pieca wychodziły rury 2'', na piętro 3/4''. Przy rozbiórce z rur zeszło dużo czarnego szlamu , lecz kamienia było dużo mniej niż w rurach wodociągowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bnkone 17.03.2021 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Dziękuję za odpowiedź. Chyba ma Pan rację że któraś z rur się przytkała. Zaczęło się od tego, że w piecu się zagotowała woda- grzejniki zimne. Po jakiś pół godziny woda przeszła i doszła do grzejników- zrobiły się ciepłe. Ma Pan jakąś radę jak to udrożnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.03.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Woda zagotowała się, gdyż było ostro napalone a przez zwężenie rury i słaby przepływ, grzejniki nie mogły szybko odebrać wytworzonego ciepła.W Google wpisz >>Odkamieniacz do centralnego ogrzewania<< Nie stosowałem, bo nie było potrzeby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bnkone 17.03.2021 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Zrobię jak Pan radzi, może się uda udrożnić. Mam jeszcze 2 pytania, jak napełniać taki układ?Czy w tym zbiorniku ma być widoczny poziom wody? Z tego co widziałem przy odkręceniu sruby grzejnika w ogóle nie leciała woda, możliwe żeby tyle wody wyparowało? Jeszcze jakiś czas temu gdy to się samo odetkało grzejniki zrobiły się ciepłe. Ta rura dochodząca do bojlera była gorąca lecz ciepłej wody nie było. Bojler na prądzie grzeje ok. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.03.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Hydraulik musi obejrzeć instalację, w ciemno nic nie powiem. Widziałem takie wynalazki, że choć nie jestem hydraulikiem to budziły przerażenie. Np. zawory na rurach CO wychodzących z pieca:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 18.03.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 A masz odpowietrzona instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.03.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Po napełnieniu zimna woda powinna być na dnie naczynia / w rurze sygnalizacyjnej , po rozgrzaniu wypełnia naczynie . Jeśli na zimno wypełnisz naczynie aż do przelewu, to po nagrzaniu nadmiar wyleje sie przelewem do kotłowni. Po odpowietrzeniu grzejnika woda powinna się pokazać, chyba że gałązki (od pionu do grzejnika ) są pod górę to chwilę dłużej (bo zebrało się dużo powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bnkone 19.03.2021 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Próbowałem odpowietrzyć grzejniki odkręcając śruby przy grzejnikach, udało się w 3 z 5. Dolałem wody do naczynia i w końcu uszlo powietrze zaczęła lecieć woda.Pozniej napalilem w piecu i ta rura dochodząca do grzejnika zrobiła się ciepła ale grzejnik zimny Te 3 grzejniki są najbliżej pieca, wiem że powinno się odpowietrzac od najdalszych. Tak jak wcześniej pisałem jest to stara instalacja, kupę lat nie było odkręcane. Dwóch śrub nie mogę odkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.03.2021 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Spróbuj narysować instalację - coś jak rzut poziomy. Ile jest grzejników? Te które grzeją to najwyżej, najniżej? Czy woda była całkiem spuszczona z obiegu? Z pieca też? Wodę należy dolewać powoli, mogą być zapowietrzone rury , szczególnie jeśli są długie odcinki "poziome" i odpowietrzenie grzejników to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bnkone 21.03.2021 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Problem w miare rozwiazany. Okazało sie, ze ta cienka rura ktora idzie w dol od zbiornika na strychu nie byla drozna przez skorodowany w srodku zbiornik. Postanowilem go odkrecic i wyczyscilem rurke z tych kawalkow metalu ktore odpadly. Dolewalem wody- od razu zaczela lepiej schodzic. Napalilem w piecu i grzejniki zaczely grzac. Na pewno jescze syf tam zostal no ale juz przynajmniej jest przeplyw i cieplo w domu. Dzieki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts