Andrzej5101 17.03.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Witam Interesuje mnie temat pompy ciepła powietrznej o mocy ok;80 kW, przeznaczonej dla zasilania kamienicy Wspólnoty w mieście Kraków,Temat narodził się z powodu problemów jaki stwarza EMPEC, przy montażu wymiennika ciepła o zawyżonej mocy,Jaką macie wiedzę na temat ; - takiej pompy czy zestawu 2 -wu pomp, - marki pompy sprawdzonej, polecanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Doswiadczenia w pompach nie mam ale zawsze mnie rozpitala sposob sprawiedliwych rozliczen w takich wspolnotach.U mnie po sasiedzku jest taki 6 rodzinny budynek z jednym kotlem na wegiel i jak z poczatku wszystkim pasilo to i tak po jakims czasie pojawiaja sie zgrzyty czy to po pogorszeniu sie sytuacji finansowej ktoregos lokatora czy to po chorobie czy po zmianie lokatora albo ze starosci.Teraz maja tylko klutnie i same zgrzyty a ten ma wiecznie otwarte okna a temu zimno a temu goraco a tamten chce palacza a inny sie nie zgadza bo on moze pelnic dyzury i palic a inny mu za te palenie nie zaplaci i jeszcze tysiace innych problemow. Przy pompie to dopiero widze pole do problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 17.03.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Nie mogę do tego teraz dotrzeć ale gdzieś widziałem instalację pompy NeoHeat Heavy, to jakiś brand firmy Iglotech. Dopytaj u nich. Frima siedzi w chłodnictwie już dobre 30 lat prawie, napewno coś doradząhttps://neoheat.pl/oferta/produkt/neoheat-heavy-90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.03.2021 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 U mnie po sasiedzku jest taki 6 rodzinny budynek z jednym kotlem na wegiel i jak z poczatku wszystkim pasilo to i tak po jakims czasie pojawiaja sie zgrzyty czy to po pogorszeniu sie sytuacji finansowej ktoregos lokatora czy to po chorobie czy po zmianie lokatora albo ze starosci. W Krakowie całe osiedla z czasów minionych ogrzewane są przez EMPEC; - rozliczenia są wg; tzw; podzielników i opłaty stałej uzależnionej od powierzchni lokalu i mocy wymiennika, W przypadku pompy ciepła jest podobnie ; - opłata stała zależna od powierzchni lub mocy cieplnej lokalu, - ciepłomierzy na każdy lokal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.03.2021 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Nie mogę do tego teraz dotrzeć ale gdzieś widziałem instalację pompy NeoHeat Heavy, to jakiś brand firmy Iglotech. Dopytaj u nich. Frima siedzi w chłodnictwie już dobre 30 lat prawie, napewno coś doradzą https://neoheat.pl/oferta/produkt/neoheat-heavy-90 Żadnych konkretnych danych technicznych, Kup pan-na pewno spełni pana wymagania - odpowiedź specjalisty, Nawet ceny nie potrafią rzetelnie podać, Produkt chiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 17.03.2021 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Żadnych konkretnych danych technicznych, Kup pan-na pewno spełni pana wymagania - odpowiedź specjalisty, Nawet ceny nie potrafią rzetelnie podać, Produkt chiński Powiedz mi który produkt nie jest chiński i ilu producentów zamieszcza cenniki na stronach. Potrzebujesz przemysłowej instalacji. Masz pełnomocnictwo do reprezentowania wspólnoty to zrob zapytanie o instalację i dobór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.03.2021 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.03.2021 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Dlaczego powietrznej? Dlaczego nie wykorzystać ciepła z EMPEC jako DZ dla PC? EMPEC - to skamielina, dinozaur czasów minionych ; - nic tam się nie zmienia w podejściu do klienta, - na około głośno o energii odnawialnej i ochronie środowiska a ONI zamontowali ; - wymiennik o 100 % wyższej mocy niż wynika z audytu energetycznego, - i jak na razie nie ma na nich siły aby to zmienić. Zobacz na cennik ; jak go zmieniają , nawet 2-razy do roku ; https://mpec.krakow.pl/news Edytowane 17 Marca 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.03.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Dlaczego powietrznej? Dlaczego nie wykorzystać ciepła z EMPEC jako DZ dla PC? Czekaj bo sie zgubiłem.Pec to chyba takie cos gdzie za ciepło się płaci czyli zamiast czerpać darmową energię z powietrza z copem np.3 czyli płacisz za jedną kwh a dostajesz 3kwh ,proponujesz pozyskiwać płatne ciepło z rurociągu i jeszcze do tego dokładać swój prąd i cenę urządzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.03.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Ciekawostką jest to że ten nowy regulamin wprowadził nowy niemiecki właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.03.2021 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Jeżeli tego płatnego ciepła będzie 4-5 razy mniej potrzeba to chyba lepiej bo mniej za nie zapłacę. 1kW pobrany = 4 kW ogrzewania a to kosztuje 1kW EE. Czyli płacę za 1kW ciepła i 1kW EE a dostaję 4kW ciepła. No a skad pobierzesz te brakujace 2kw ?od sąsiada? Edytowane 17 Marca 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.03.2021 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 17.03.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Witam Interesuje mnie temat pompy ciepła powietrznej o mocy ok;80 kW, przeznaczonej dla zasilania kamienicy Wspólnoty w mieście Kraków, Temat narodził się z powodu problemów jaki stwarza EMPEC, przy montażu wymiennika ciepła o zawyżonej mocy, Jaką macie wiedzę na temat ; - takiej pompy czy zestawu 2 -wu pomp, - marki pompy sprawdzonej, polecanej. 1. I tak będziecie potrzebować drugiego źródła ciepła. 2. Na jakich parametrach pracuje instalacja co? Pompa ciepła to niższe parametry, a wyższe przepływy. Może to oznaczać wymianę całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts