Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła o mocy ok;80 kW dla budynku Wspólnoty

Andrzej5101

Recommended Posts

Witam

Interesuje mnie temat pompy ciepła powietrznej o mocy ok;80 kW, przeznaczonej dla zasilania kamienicy Wspólnoty w mieście Kraków,

Temat narodził się z powodu problemów jaki stwarza EMPEC, przy montażu wymiennika ciepła o zawyżonej mocy,

Jaką macie wiedzę na temat ;

- takiej pompy czy zestawu 2 -wu pomp,

- marki pompy sprawdzonej, polecanej.

Doswiadczenia w pompach nie mam ale zawsze mnie rozpitala sposob sprawiedliwych rozliczen w takich wspolnotach.U mnie po sasiedzku jest taki 6 rodzinny budynek z jednym kotlem na wegiel i jak z poczatku wszystkim pasilo to i tak po jakims czasie pojawiaja sie zgrzyty czy to po pogorszeniu sie sytuacji finansowej ktoregos lokatora czy to po chorobie czy po zmianie lokatora albo ze starosci.Teraz maja tylko klutnie i same zgrzyty a ten ma wiecznie otwarte okna a temu zimno a temu goraco a tamten chce palacza a inny sie nie zgadza bo on moze pelnic dyzury i palic a inny mu za te palenie nie zaplaci i jeszcze tysiace innych problemow.

Przy pompie to dopiero widze pole do problemow ;)

U mnie po sasiedzku jest taki 6 rodzinny budynek z jednym kotlem na wegiel i jak z poczatku wszystkim pasilo to i tak po jakims czasie pojawiaja sie zgrzyty czy to po pogorszeniu sie sytuacji finansowej ktoregos lokatora czy to po chorobie czy po zmianie lokatora albo ze starosci.

W Krakowie całe osiedla z czasów minionych ogrzewane są przez EMPEC;

- rozliczenia są wg; tzw; podzielników i opłaty stałej uzależnionej od powierzchni lokalu i mocy wymiennika,

W przypadku pompy ciepła jest podobnie ;

- opłata stała zależna od powierzchni lub mocy cieplnej lokalu,

- ciepłomierzy na każdy lokal.

Nie mogę do tego teraz dotrzeć ale gdzieś widziałem instalację pompy NeoHeat Heavy, to jakiś brand firmy Iglotech. Dopytaj u nich. Frima siedzi w chłodnictwie już dobre 30 lat prawie, napewno coś doradzą

https://neoheat.pl/oferta/produkt/neoheat-heavy-90

Żadnych konkretnych danych technicznych,

Kup pan-na pewno spełni pana wymagania - odpowiedź specjalisty,

Nawet ceny nie potrafią rzetelnie podać,

Produkt chiński

Żadnych konkretnych danych technicznych,

Kup pan-na pewno spełni pana wymagania - odpowiedź specjalisty,

Nawet ceny nie potrafią rzetelnie podać,

Produkt chiński

Powiedz mi który produkt nie jest chiński i ilu producentów zamieszcza cenniki na stronach. Potrzebujesz przemysłowej instalacji. Masz pełnomocnictwo do reprezentowania wspólnoty to zrob zapytanie o instalację i dobór.

Dlaczego powietrznej?

Dlaczego nie wykorzystać ciepła z EMPEC jako DZ dla PC?

EMPEC - to skamielina, dinozaur czasów minionych ;

- nic tam się nie zmienia w podejściu do klienta,

- na około głośno o energii odnawialnej i ochronie środowiska a ONI zamontowali ;

- wymiennik o 100 % wyższej mocy niż wynika z audytu energetycznego,

- i jak na razie nie ma na nich siły aby to zmienić.

Zobacz na cennik ; jak go zmieniają , nawet 2-razy do roku ;

https://mpec.krakow.pl/news

Edytowane przez Andrzej5101

Dlaczego powietrznej?

Dlaczego nie wykorzystać ciepła z EMPEC jako DZ dla PC?

Czekaj bo sie zgubiłem.Pec to chyba takie cos gdzie za ciepło się płaci czyli zamiast czerpać darmową energię z powietrza z copem np.3 czyli płacisz za jedną kwh a dostajesz 3kwh ,proponujesz pozyskiwać płatne ciepło z rurociągu i jeszcze do tego dokładać swój prąd i cenę urządzenia ?

Jeżeli tego płatnego ciepła będzie 4-5 razy mniej potrzeba to chyba lepiej bo mniej za nie zapłacę.

1kW pobrany = 4 kW ogrzewania a to kosztuje 1kW EE.

Czyli płacę za 1kW ciepła i 1kW EE a dostaję 4kW ciepła.

No a skad pobierzesz te brakujace 2kw ?od sąsiada?

Edytowane przez codix

Witam

Interesuje mnie temat pompy ciepła powietrznej o mocy ok;80 kW, przeznaczonej dla zasilania kamienicy Wspólnoty w mieście Kraków,

Temat narodził się z powodu problemów jaki stwarza EMPEC, przy montażu wymiennika ciepła o zawyżonej mocy,

Jaką macie wiedzę na temat ;

- takiej pompy czy zestawu 2 -wu pomp,

- marki pompy sprawdzonej, polecanej.

1. I tak będziecie potrzebować drugiego źródła ciepła.

2. Na jakich parametrach pracuje instalacja co? Pompa ciepła to niższe parametry, a wyższe przepływy. Może to oznaczać wymianę całej instalacji.