pietre 17.03.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Potrzebuje dobrej rady. Chcę ocieplić sufit na parterze. Mam tam obecnie tylko pomieszczenia gospodarcze, kotłownie, piwnice i korytarz. Pomieszczenia mają 2,3 - 2,2m. W przyszłości mam w planach, by przerobić je na pomieszczenia mieszkalne. Obecnie nie są ogrzewane i biorę pod uwagę podłogówkę w przyszłości. Ile cm ocieplenia mogę dać i czym ocieplić? Pomysł, by zrobić tam pomieszczenia jest odłożony na dalszy czas, a ocieplić muszę w tym roku. Co do piwnicy i kotłowni, to są one głębsze, więc mogę tam dać grubsze ocieplenie. Czekam na rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 17.03.2021 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Wg mnie sufit musisz ocieplić na górze, czyli podłogę nad pomieszczeniami gospodarczymi.Co tam jest nad tymi pomieszczeniami i co tam będzie? Jaki to strop? Drewniany, betonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Wg mnie sufit musisz ocieplić na górze, czyli podłogę nad pomieszczeniami gospodarczymi. Co tam jest nad tymi pomieszczeniami i co tam będzie? Jaki to strop? Drewniany, betonowy? Tam mam pokoje i pomieszczenia. Ja chcę ocieplić sufit parteru. Dach będę ocieplał, ale ocieplenie piętra nie wchodzi w grę, bo trzy lata temu były panele kładzione A dlaczego nie można ocieplić sufitu np. płytą PIR? Tylko co na nią mogę później położyć? Jedynym wyjściem byłoby wtedy tylko podwieszenie sufitu? Czy np. 5 cm płyty PIR coś da? Edytowane 17 Marca 2021 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Czekam na rady. Policz OZC w różnych wariantach i przelicz na złotówki wg Twoich cen kWh ciepła. Porównaj z cenami termoizolacji (aktualnymi w momencie zakupu - bo tu cuda się aktualnie dzieją). A dlaczego nie można ocieplić sufitu np. płytą PIR? Można. Ale zimny wtedy strop będzie miał wypuszczone "radiatory" do wypuszczania ciepła i złotówek do atmosfery w postaci cieplutkich ścian. I rezygnujesz z akumulacji stropu. BTW. Pomieszczenie mieszkalne musi mieć wg Rozporządzenia w sprawie WT minimum 2,5m wysokości - więc formalnie nie przekwalifikujesz. Edytowane 17 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Policz OZC w różnych wariantach i przelicz na złotówki wg Twoich cen kWh ciepła. Porównaj z cenami termoizolacji (aktualnymi w momencie zakupu - bo tu cuda się aktualnie dzieją). Można. Ale zimny wtedy strop będzie miał wypuszczone "radiatory" do wypuszczania ciepła i złotówek do atmosfery w postaci cieplutkich ścian. I rezygnujesz z akumulacji stropu. BTW. Pomieszczenie mieszkalne musi mieć wg Rozporządzenia w sprawie WT minimum 2,5m wysokości - więc formalnie nie przekwalifikujesz. A tak na chłopski język poproszę. Co do formalności, to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 A tak na chłopski język poproszę. Co do formalności, to.... 1. Otwierasz google 2. Wpisujesz "audyt energetyczny cena 3. Piszesz/dzwonisz/zamawiasz OZC w kilku wariantach, które bierzesz pod uwagę (grubość/rodzaj termoizolacji). 4. Przeliczasz kWh na złotówki/rok 5. Dzwonisz do hurtowni/składu budowlanego i wyceniasz poszczególne rozwiązania. 6. Liczysz, sprawdzasz, które w sumie wyjdzie najtaniej (wykonanie termoizolacji i ogrzewanie) w perspektywie tylu lat, ile zamierzasz sobie tam mieszkać (czy wg uznania) i wybierasz najtańsze rozwiązanie. Jak teraz chcesz/musisz przyoszczędzić, to godzisz się na rozwiązanie tańsze dzisiaj a droższe w przy grzaniu co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 1. Otwierasz google 2. Wpisujesz "audyt energetyczny cena 3. Piszesz/dzwonisz/zamawiasz OZC w kilku wariantach, które bierzesz pod uwagę (grubość/rodzaj termoizolacji). 4. Przeliczasz kWh na złotówki/rok 5. Dzwonisz do hurtowni/składu budowlanego i wyceniasz poszczególne rozwiązania. 6. Liczysz, sprawdzasz, które w sumie wyjdzie najtaniej (wykonanie termoizolacji i ogrzewanie) w perspektywie tylu lat, ile zamierzasz sobie tam mieszkać (czy wg uznania) i wybierasz najtańsze rozwiązanie. Jak teraz chcesz/musisz przyoszczędzić, to godzisz się na rozwiązanie tańsze dzisiaj a droższe w przy grzaniu co roku. Przepraszam, nie doprecyzowałem wypowiedzi. Wiem co to OZC bo wszyscy już na tym forum o tym pi..... Chodziło mi o wyjaśnienie tekstu odnoszącego się do stropu. Zmierzyłem przed chwilą temperatury podłogi na podgrzewanym piętrze i są o 1-1,5 C wyższe niż temperatury ścian zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 23.03.2021 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Jestem po audycie i audytor zalecił ocieplenie sufitów parteru płytą PIR 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts