Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie sufitu parteru

Recommended Posts

Potrzebuje dobrej rady. Chcę ocieplić sufit na parterze. Mam tam obecnie tylko pomieszczenia gospodarcze, kotłownie, piwnice i korytarz. Pomieszczenia mają 2,3 - 2,2m. W przyszłości mam w planach, by przerobić je na pomieszczenia mieszkalne. Obecnie nie są ogrzewane i biorę pod uwagę podłogówkę w przyszłości. Ile cm ocieplenia mogę dać i czym ocieplić? Pomysł, by zrobić tam pomieszczenia jest odłożony na dalszy czas, a ocieplić muszę w tym roku. Co do piwnicy i kotłowni, to są one głębsze, więc mogę tam dać grubsze ocieplenie. Czekam na rady.

Wg mnie sufit musisz ocieplić na górze, czyli podłogę nad pomieszczeniami gospodarczymi.

Co tam jest nad tymi pomieszczeniami i co tam będzie? Jaki to strop? Drewniany, betonowy?

Tam mam pokoje i pomieszczenia. Ja chcę ocieplić sufit parteru. Dach będę ocieplał, ale ocieplenie piętra nie wchodzi w grę, bo trzy lata temu były panele kładzione

A dlaczego nie można ocieplić sufitu np. płytą PIR? Tylko co na nią mogę później położyć? Jedynym wyjściem byłoby wtedy tylko podwieszenie sufitu? Czy np. 5 cm płyty PIR coś da?

Edytowane przez pietre

Czekam na rady.

Policz OZC w różnych wariantach i przelicz na złotówki wg Twoich cen kWh ciepła. Porównaj z cenami termoizolacji (aktualnymi w momencie zakupu - bo tu cuda się aktualnie dzieją).

A dlaczego nie można ocieplić sufitu np. płytą PIR?

Można. Ale zimny wtedy strop będzie miał wypuszczone "radiatory" do wypuszczania ciepła i złotówek do atmosfery w postaci cieplutkich ścian. I rezygnujesz z akumulacji stropu.

BTW. Pomieszczenie mieszkalne musi mieć wg Rozporządzenia w sprawie WT minimum 2,5m wysokości - więc formalnie nie przekwalifikujesz.

Edytowane przez Kaizen

Policz OZC w różnych wariantach i przelicz na złotówki wg Twoich cen kWh ciepła. Porównaj z cenami termoizolacji (aktualnymi w momencie zakupu - bo tu cuda się aktualnie dzieją).

Można. Ale zimny wtedy strop będzie miał wypuszczone "radiatory" do wypuszczania ciepła i złotówek do atmosfery w postaci cieplutkich ścian. I rezygnujesz z akumulacji stropu.

BTW. Pomieszczenie mieszkalne musi mieć wg Rozporządzenia w sprawie WT minimum 2,5m wysokości - więc formalnie nie przekwalifikujesz.

A tak na chłopski język poproszę. Co do formalności, to....

A tak na chłopski język poproszę. Co do formalności, to....

1. Otwierasz google

2. Wpisujesz "audyt energetyczny cena

3. Piszesz/dzwonisz/zamawiasz OZC w kilku wariantach, które bierzesz pod uwagę (grubość/rodzaj termoizolacji).

4. Przeliczasz kWh na złotówki/rok

5. Dzwonisz do hurtowni/składu budowlanego i wyceniasz poszczególne rozwiązania.

6. Liczysz, sprawdzasz, które w sumie wyjdzie najtaniej (wykonanie termoizolacji i ogrzewanie) w perspektywie tylu lat, ile zamierzasz sobie tam mieszkać (czy wg uznania) i wybierasz najtańsze rozwiązanie. Jak teraz chcesz/musisz przyoszczędzić, to godzisz się na rozwiązanie tańsze dzisiaj a droższe w przy grzaniu co roku.

1. Otwierasz google

2. Wpisujesz "audyt energetyczny cena

3. Piszesz/dzwonisz/zamawiasz OZC w kilku wariantach, które bierzesz pod uwagę (grubość/rodzaj termoizolacji).

4. Przeliczasz kWh na złotówki/rok

5. Dzwonisz do hurtowni/składu budowlanego i wyceniasz poszczególne rozwiązania.

6. Liczysz, sprawdzasz, które w sumie wyjdzie najtaniej (wykonanie termoizolacji i ogrzewanie) w perspektywie tylu lat, ile zamierzasz sobie tam mieszkać (czy wg uznania) i wybierasz najtańsze rozwiązanie. Jak teraz chcesz/musisz przyoszczędzić, to godzisz się na rozwiązanie tańsze dzisiaj a droższe w przy grzaniu co roku.

Przepraszam, nie doprecyzowałem wypowiedzi. Wiem co to OZC bo wszyscy już na tym forum o tym pi..... Chodziło mi o wyjaśnienie tekstu odnoszącego się do stropu. Zmierzyłem przed chwilą temperatury podłogi na podgrzewanym piętrze i są o 1-1,5 C wyższe niż temperatury ścian zewnętrznych.