edarek 17.03.2021 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Witam.Posiadam kociołek 24 kW do ogrzewania domu ok. 140 mkw i zasobnik CWU 120 litrów wpięty w układ CO. Niestety woda podgrzewa się długo i na niewiele starcza. Chciałbym zamiast zasobnika, bądź równolegle zamontować wymiennik płytowy 65 kW (60 płyt), żeby podgrzewać bieżącą wodę przepływowo tylko w sezonie grzewczym. Poza sezonem grzeję wodę kotłem gazowym. Wymiennik zasilany byłby osobną pompą, włączaną czujnikiem przepływu/ciśnienia. Obieg pierwotny zasilany średnicą 3/4" (miedź 28 mm), a wtórny 15 mm. Kocioł węglowy pracuje na temp. 50°C, wiem, że to mało, ale ktoś taki zamontował i skoro jeszcze działa, to nie będę wymieniał.I tu moje pytanie - czy taki wymiennik podgrzeje bieżącą wodę do temperatury umożliwiającej kąpiel, czyli powiedzmy 40°C, jeśli kocioł na wyjściu ma powiedzmy 50°C? Czy wyłączenie pompy obiegu CO w czasie podgrzewania wody coś zmieni? Woda wtedy krążyłaby po krótkim obiegu kocioł -> wymiennik -> kocioł. Edytowane 17 Marca 2021 przez edarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 23.03.2021 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Może podgrzać tylko do 35 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edarek 24.03.2021 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dziękuję. A ile może wzrosnąć temperatura w z obiegu wtórnego, jeśli na kotle podniósł bym ją do 55°C? Podejrzewam, że do 40°C nie wzrośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.03.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Może podgrzać tylko do 35 stopni wow.jak to wyliczyłeś przeciez nie wiesz jaki przeplyw a to chyba najważniejszy parametr.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edarek 26.03.2021 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 wow.jak to wyliczyłeś przeciez nie wiesz jaki przeplyw a to chyba najważniejszy parametr.? Istotnie, to ważne, dlatego planuję mimo tak małej średnicy rurki, zamontować też reduktor ciśnienia, żeby ten przepływ ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Istotnie, to ważne, dlatego planuję mimo tak małej średnicy rurki, zamontować też reduktor ciśnienia, żeby ten przepływ ograniczyć. Reduktor zasadniczo nie ogranicza przepływu. Co na nim nie ustawiasz to jak jest przepływ, to ciśnienie i tak spada poniżej ustawionego więc nic nie ogranicza, tylko puszcza na maksa. U mnie jak podlewanie się odpali to z ustawionych 3,5 bar ciśnienie spada w okolice 1,5 - ale wodomierz kręci się jak dziki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edarek 28.03.2021 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Reduktor zasadniczo nie ogranicza przepływu. Co na nim nie ustawiasz to jak jest przepływ, to ciśnienie i tak spada poniżej ustawionego więc nic nie ogranicza, tylko puszcza na maksa. U mnie jak podlewanie się odpali to z ustawionych 3,5 bar ciśnienie spada w okolice 1,5 - ale wodomierz kręci się jak dziki. Jak zwał, tak zwał. Może być ogranicznik przepływu, czy tam co innego, żeby wodę przyhamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Jak zwał, tak zwał. Może być ogranicznik przepływu, czy tam co innego, żeby wodę przyhamować. Wrzucisz linka do czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edarek 29.03.2021 03:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Wrzucisz linka do czegoś takiego? Takim ogranicznikiem może być każdy zawór, kryza jakaś, tylko akurat kryza nie daje możliwości regulacji. Ja rozważam coś takiego, akurat jest 1/2": https://allegro.pl/oferta/dlawik-zawor-precyzyjny-1-2-cala-regulator-przeply-6726205160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts