Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiennik płytowy do CWU

edarek

Recommended Posts

Witam.

Posiadam kociołek 24 kW do ogrzewania domu ok. 140 mkw i zasobnik CWU 120 litrów wpięty w układ CO. Niestety woda podgrzewa się długo i na niewiele starcza. Chciałbym zamiast zasobnika, bądź równolegle zamontować wymiennik płytowy 65 kW (60 płyt), żeby podgrzewać bieżącą wodę przepływowo tylko w sezonie grzewczym. Poza sezonem grzeję wodę kotłem gazowym. Wymiennik zasilany byłby osobną pompą, włączaną czujnikiem przepływu/ciśnienia. Obieg pierwotny zasilany średnicą 3/4" (miedź 28 mm), a wtórny 15 mm. Kocioł węglowy pracuje na temp. 50°C, wiem, że to mało, ale ktoś taki zamontował i skoro jeszcze działa, to nie będę wymieniał.

I tu moje pytanie - czy taki wymiennik podgrzeje bieżącą wodę do temperatury umożliwiającej kąpiel, czyli powiedzmy 40°C, jeśli kocioł na wyjściu ma powiedzmy 50°C? Czy wyłączenie pompy obiegu CO w czasie podgrzewania wody coś zmieni? Woda wtedy krążyłaby po krótkim obiegu kocioł -> wymiennik -> kocioł.

Edytowane przez edarek

Istotnie, to ważne, dlatego planuję mimo tak małej średnicy rurki, zamontować też reduktor ciśnienia, żeby ten przepływ ograniczyć.

Reduktor zasadniczo nie ogranicza przepływu.

Co na nim nie ustawiasz to jak jest przepływ, to ciśnienie i tak spada poniżej ustawionego więc nic nie ogranicza, tylko puszcza na maksa. U mnie jak podlewanie się odpali to z ustawionych 3,5 bar ciśnienie spada w okolice 1,5 - ale wodomierz kręci się jak dziki.

Reduktor zasadniczo nie ogranicza przepływu.

Co na nim nie ustawiasz to jak jest przepływ, to ciśnienie i tak spada poniżej ustawionego więc nic nie ogranicza, tylko puszcza na maksa. U mnie jak podlewanie się odpali to z ustawionych 3,5 bar ciśnienie spada w okolice 1,5 - ale wodomierz kręci się jak dziki.

Jak zwał, tak zwał. Może być ogranicznik przepływu, czy tam co innego, żeby wodę przyhamować.