Tomasz Sz 17.03.2021 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Witam , proszę o poradę . Firma która budowała dom popełniła gafę i dociepliła fundament styropianem fasadowym termorganika ,031 grafitowy .Sam styropian jak wiadomo górna półka . Dalsze docieplenie ścian miała wykonać kolejna firma już typowo od dociepleń . Z poprzednią firmą rozliczyłem się i w zasadzie położony styropian mam za darmo . Pytanie czy można taki styropian zostawić i n.p. wysmarować go dodatkowo jakimś materiałem ? Szkoda mi go zrywać a tak naprawdę to na dzień dzisiejszy ze styropianem dzieją się cuda ,albo nie ma ,albo cena z kosmosu . Szukam nawet do docieplenia ścian to albo wstrzymany albo cena o kolejne 30 % do góry . Słyszałem że fasadowy "bardziej pije wodę " choć ja nigdy nie zrozumiem jak styropian może być nasiąkliwy poratujcie muratory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Słyszałem że fasadowy "bardziej pije wodę " choć ja nigdy nie zrozumiem jak styropian może być nasiąkliwy https://www.youtube.com/watch?v=0bCaxhehMFw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Sz 17.03.2021 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 ok ,teraz rozumiem .W takim razie jest jakieś rozwiązanie które mógłbym wdrożyć ? może da radę wysmarować cały styropian czymś do hydroizolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.03.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Jeżeli fundament jest wysoko w suchej strefie w piaszczystym gruncie to można pokusić się o jego zostawienie ale czy potem będziesz spal spokojnie?Zostawiony w suchym piasku nie izolowałbym hydro mając na uwadze to, że gdyby był zawilgocony musi także wyschnąć. Pomysł ocieplenia dodatkowo np 2cm XPS -to dalej brnięcie w koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts