Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja z klimatyzacją - jaka centrala/rekuperator

Recommended Posts

i co mam 7-8 splitów zamontować, nie czuje żeby był to fantastyczny pomysł

No, nie. Chociaż z pewnością to lepsza opcja, niż klimy przenośne.

Klikałeś w linki, które wrzuciłem?

ps.

Dom wedle charakterystyki jest prawie pasywny

I jakie ma to znaczenie do chłodzenia? Różnica temperatur w upały jest ile? 5*? To tyle co nic. To, co domy przegrzewa to zyski słoneczne i bytowe - w zasadzie jak to eksmitujesz klimą osuszając przy okazji powietrze, to będzie całkiem przyjemnie.

Kilka słów do teoretyków i tym co się wydaje.

Stosuję kanały wentylacji do chłodzenia poprzez klimatyzator przenośny o mocy 4kW i przepływie chyba 500m3/h. To działa, ale ...!

Tak jak radzą inni proponuję zastosować oddzielne kanały do klimy. Dmuchanie z prędkością jaką podałem to jest u mnie na "styk" czyli ogólnie rzecz biorąc zdecydowanie za mało. Jak wymienię klimę przenośną na chłodnicę kanałową zasilaną z 7kW pompy ciepła, do tego zwiększę przepływ do ok 800-900m3/h to napiszę cos więcej.

Budujesz się, daj oddzielne kanały na klimę. Klima połączona z reku to średni pomysł. Stawiam teraz drugi budynek i oddzielne kanały do klimy kanałowej.

najlepiej mieć osobne kanały do klimatyzacji i zastosować nawiewniki liniowe - kratki wentylacyjne. Wtedy zamawiasz skrzynkę rozprężną dzieloną jedna cześć nawiewnika do rekuperacji a druga do klimatyzacji. :)

Taki dowcip. Aby nie było nasrane kratek na suficie.

A jeśli jesteś na etapie budowy to możesz zainstalować pompę ciepła połączoną z klimatyzacją na jednym agregacie. Mniej pudełek przed domem.

Tutaj możesz o tym poczytać :

http://samsungehs.pl

lub

https://rotenso.pl/produkt/aquami-split/

Pozdrawiam

Pytasz o to "Jedna klima split na cały dom?" Jakies nieporozumienie chwalisz sie tym ze klimatyzator schodził dom o 1 stopien w ciagu 2 godzin to ma byc rozwiazanie ?

Eureka ze potrafi dotrzec do najdalszych zakątków domu? To rozumiem sa te argumenty

Nie dom, a najdalsze pomieszczenie. Najchłodniejsze zresztą.

Drugi link kliknąłeś?

Oczywiście że tak ale to mnie nie przekonuje bo jak pisałem chcę strefy z oczywistych powodów.

Aktualnie pomysł z 6-7 splitami nie jest taki zły bo dostałem wycenę na taki zestaw z jedną jednostką zew. Wiec pojawia się światełko

Ale wolał bym klimakonwektory które tak naprawdę "niczym" się nie różnią od splitów i chciałbym przygotowywać wodę lodową do zasilania ich, było by to rozwiązanie dla mnie idealne.

Zastanawiam się czy to naprawdę wielki problem założyć do jednostki zew wymiennik aby jednak żadnego z czynników R??? nie wpuszczać do domu.

Oczywiście że tak ale to mnie nie przekonuje bo jak pisałem chcę strefy z oczywistych powodów.

Nie pisałeś o żadnych strefach. Co masz na myśli i co to za oczywiste oczywistości?

Ale wolał bym klimakonwektory które tak naprawdę "niczym" się nie różnią od splitów

Różnią się zasadniczo. Przede wszystkim temperaturą wymiennika a tym samym zdolnością osuszania powietrza.

Różnią się też trudnością w wykonaniu instalacji tak, żeby wilgoć nie skraplała się na rurach i na zasobniku z wodą lodową.

Zastanawiam się czy to naprawdę wielki problem założyć do jednostki zew wymiennik aby jednak żadnego z czynników R??? nie wpuszczać do domu.

Czemu? Ja mam w domu butlę turystyczną i dwie "butle" gazu do zapalniczek. To ze 3x więcej R niż w klimie. Rodzice całe życie ciągną na 11kg butlach

Agregat wody lodowej, bufor wody lodowej i klimakonwektory czemu nie. To też nie jest komplikacja.

Przy multisplicie dopytaj ile jednostek wewnętrznych musi działać i jaki ma zakres modulacji.

masz jakiś orginalny pomysł lub coś sprawdzonego ? chętnie poczytam o tym

nie wiem jak się odnieść do twoich wypowiedzi

ale spróbuję ..

Nie pisałeś o żadnych strefach. Co masz na myśli i co to za oczywiste oczywistości?

1.to oczywiste ze jak masz duży dom to nie chcesz lub może nie być potrzeby chłodzić całości

2. może ktoś z domowników woli inna temperaturę w swoim kątku

Różnią się zasadniczo. Przede wszystkim temperaturą wymiennika a tym samym zdolnością osuszania powietrza.

Różnią się też trudnością w wykonaniu instalacji tak, żeby wilgoć nie skraplała się na rurach i na zasobniku z wodą lodową.

1. zasadniczo jak ściągniesz obudowę i potrafisz rozpoznać jak to pisałeś "zasadniczo" co jest splitem a co klimakonwektorem to jesteś mistrz

2 czy klima czy split wanienka do skroplin jest, czy rury z woda czy z gazem problem ten sam a nawet z gazem wiekszy

3. instalacja wodna to żadna trudność w porównaniu z gazowa

dodam jeszcze ze zasadnicza bydowa urzadzeń to

wymiennik wentylator i to praktycznie dwa główne i potrzebne elementy reszta to kosmetyka

Czemu? Ja mam w domu butlę turystyczną i dwie "butle" gazu do zapalniczek. To ze 3x więcej R niż w klimie. Rodzice całe życie ciągną na 11kg butlach

a tu wybacz nie zrozumiałem przesłania

Edytowane przez Heng