Owczar 18.03.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Pasywny, ale ma okna? Więc właśnie...To może oo prostu klimatyzacja kanałowa? Najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 i co mam 7-8 splitów zamontować, nie czuje żeby był to fantastyczny pomysł No, nie. Chociaż z pewnością to lepsza opcja, niż klimy przenośne. Klikałeś w linki, które wrzuciłem? ps. Dom wedle charakterystyki jest prawie pasywny I jakie ma to znaczenie do chłodzenia? Różnica temperatur w upały jest ile? 5*? To tyle co nic. To, co domy przegrzewa to zyski słoneczne i bytowe - w zasadzie jak to eksmitujesz klimą osuszając przy okazji powietrze, to będzie całkiem przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heng 19.03.2021 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Pytasz o to "Jedna klima split na cały dom?" Jakies nieporozumienie chwalisz sie tym ze klimatyzator schodził dom o 1 stopien w ciagu 2 godzin to ma byc rozwiazanie ?Eureka ze potrafi dotrzec do najdalszych zakątków domu? To rozumiem sa te argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 19.03.2021 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Czy jest możliwość wykorzystania kanałów DGP do podłączenia klimatyzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 19.03.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Kilka słów do teoretyków i tym co się wydaje. Stosuję kanały wentylacji do chłodzenia poprzez klimatyzator przenośny o mocy 4kW i przepływie chyba 500m3/h. To działa, ale ...! Tak jak radzą inni proponuję zastosować oddzielne kanały do klimy. Dmuchanie z prędkością jaką podałem to jest u mnie na "styk" czyli ogólnie rzecz biorąc zdecydowanie za mało. Jak wymienię klimę przenośną na chłodnicę kanałową zasilaną z 7kW pompy ciepła, do tego zwiększę przepływ do ok 800-900m3/h to napiszę cos więcej. Budujesz się, daj oddzielne kanały na klimę. Klima połączona z reku to średni pomysł. Stawiam teraz drugi budynek i oddzielne kanały do klimy kanałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 19.03.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 najlepiej mieć osobne kanały do klimatyzacji i zastosować nawiewniki liniowe - kratki wentylacyjne. Wtedy zamawiasz skrzynkę rozprężną dzieloną jedna cześć nawiewnika do rekuperacji a druga do klimatyzacji. Taki dowcip. Aby nie było nasrane kratek na suficie. A jeśli jesteś na etapie budowy to możesz zainstalować pompę ciepła połączoną z klimatyzacją na jednym agregacie. Mniej pudełek przed domem. Tutaj możesz o tym poczytać : http://samsungehs.pl lub https://rotenso.pl/produkt/aquami-split/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Pytasz o to "Jedna klima split na cały dom?" Jakies nieporozumienie chwalisz sie tym ze klimatyzator schodził dom o 1 stopien w ciagu 2 godzin to ma byc rozwiazanie ? Eureka ze potrafi dotrzec do najdalszych zakątków domu? To rozumiem sa te argumenty Nie dom, a najdalsze pomieszczenie. Najchłodniejsze zresztą. Drugi link kliknąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heng 22.03.2021 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Oczywiście że tak ale to mnie nie przekonuje bo jak pisałem chcę strefy z oczywistych powodów.Aktualnie pomysł z 6-7 splitami nie jest taki zły bo dostałem wycenę na taki zestaw z jedną jednostką zew. Wiec pojawia się światełkoAle wolał bym klimakonwektory które tak naprawdę "niczym" się nie różnią od splitów i chciałbym przygotowywać wodę lodową do zasilania ich, było by to rozwiązanie dla mnie idealne. Zastanawiam się czy to naprawdę wielki problem założyć do jednostki zew wymiennik aby jednak żadnego z czynników R??? nie wpuszczać do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.03.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Agregat wody lodowej, bufor wody lodowej i klimakonwektory czemu nie. To też nie jest komplikacja. Przy multisplicie dopytaj ile jednostek wewnętrznych musi działać i jaki ma zakres modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Oczywiście że tak ale to mnie nie przekonuje bo jak pisałem chcę strefy z oczywistych powodów. Nie pisałeś o żadnych strefach. Co masz na myśli i co to za oczywiste oczywistości? Ale wolał bym klimakonwektory które tak naprawdę "niczym" się nie różnią od splitów Różnią się zasadniczo. Przede wszystkim temperaturą wymiennika a tym samym zdolnością osuszania powietrza. Różnią się też trudnością w wykonaniu instalacji tak, żeby wilgoć nie skraplała się na rurach i na zasobniku z wodą lodową. Zastanawiam się czy to naprawdę wielki problem założyć do jednostki zew wymiennik aby jednak żadnego z czynników R??? nie wpuszczać do domu. Czemu? Ja mam w domu butlę turystyczną i dwie "butle" gazu do zapalniczek. To ze 3x więcej R niż w klimie. Rodzice całe życie ciągną na 11kg butlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heng 23.03.2021 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Agregat wody lodowej, bufor wody lodowej i klimakonwektory czemu nie. To też nie jest komplikacja. Przy multisplicie dopytaj ile jednostek wewnętrznych musi działać i jaki ma zakres modulacji. masz jakiś orginalny pomysł lub coś sprawdzonego ? chętnie poczytam o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heng 23.03.2021 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) nie wiem jak się odnieść do twoich wypowiedzi ale spróbuję .. Nie pisałeś o żadnych strefach. Co masz na myśli i co to za oczywiste oczywistości? 1.to oczywiste ze jak masz duży dom to nie chcesz lub może nie być potrzeby chłodzić całości 2. może ktoś z domowników woli inna temperaturę w swoim kątku Różnią się zasadniczo. Przede wszystkim temperaturą wymiennika a tym samym zdolnością osuszania powietrza. Różnią się też trudnością w wykonaniu instalacji tak, żeby wilgoć nie skraplała się na rurach i na zasobniku z wodą lodową. 1. zasadniczo jak ściągniesz obudowę i potrafisz rozpoznać jak to pisałeś "zasadniczo" co jest splitem a co klimakonwektorem to jesteś mistrz 2 czy klima czy split wanienka do skroplin jest, czy rury z woda czy z gazem problem ten sam a nawet z gazem wiekszy 3. instalacja wodna to żadna trudność w porównaniu z gazowa dodam jeszcze ze zasadnicza bydowa urzadzeń to wymiennik wentylator i to praktycznie dwa główne i potrzebne elementy reszta to kosmetyka Czemu? Ja mam w domu butlę turystyczną i dwie "butle" gazu do zapalniczek. To ze 3x więcej R niż w klimie. Rodzice całe życie ciągną na 11kg butlach a tu wybacz nie zrozumiałem przesłania Edytowane 23 Marca 2021 przez Heng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts