Leju88 19.03.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Witam, otrzymaliśmy wstępny projekt od projektanta. Jesteśmy na etapie projektowania parteru budynku. W założeniu budynek będzie z poddaszem użytkowym. Prosimy o ewentualne uwagi i porady. Jeżeli chodzi o kierunki to wejście do domu jest od strony zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Ewidentnie z bliźniaka to przerobiłeś? Taki projekt ma sporo ograniczeń. Jeśli to jest projekt indywidualny to lepiej zmień architekta lub kup gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 trochę dziwna jest strefa wejsciaJaki jest sens tworzenia tego korytarzyka, zamiast właczyć go w strefę wejscia? brakuje trochę przejścia z garażu do wiatrołapu i ta kotłownia otwierająca się na salon też nie jest idealnym rozwiązaniem. Jaką planujecie wysokość parteru?Bo schodów wrysowanych jest 14 szt. Dla wysokości 2,8 m + grubość stropu ilość stopni to 18 szt. Pytam, aby ostatecznie nie okazało się, że klatka schodowa wychodzi ci na połowę salonu. Za garażem tworzy się przestrzeń, która jest w sumie zmarnowana - bo jak to zagospodarować. Gdyby za garażem było pom. gospodarcze to jeszcze spełniało by jakieś funkcje techniczne. Brakuje izolacji dom-garaż 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 może w tym kierunku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 i narożne okno w kuchni - niewygodnie się myje, bo trudny dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 19.03.2021 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Nie inspirowaliśmy się bliźniakiem i mamy nadzieje, że nasz architekt też nie. Projekt chcieliśmy indywidualny ze względu na specyfikę działki. Ma dość duży spad, droga jest od strony zachodniej. Jest położona na stoku południowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) myślałeś nad tym, by zrobić strefę wejścia na poziomie 0, salon na poziomie -0,5 kondygnacji i piętro na poziomie +0,5 kondygnacji? A pod garażem schowek na narzędzia dostępny z ogrodu? Przy okazji pralnia lepiej tam gdzie sypialnie, zeby nie nosić prania po schodach. Edytowane 19 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 19.03.2021 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Dziękuje za uwagi. Ten korytarz nam też wydaje się nie wykorzystaną przestrzenią. Zgadzamy się również co do przejścia z garażu do wiatrołapu. Jeżeli chodzi o kotłownie to ona w założeniu ma też pełnić funkcje pralni. Co do okna narożnego w kuchni to po prostu podoba nam się to rozwiązanie pomimo ewentualnych trudności z myciem. Jeżeli chodzi o schody to będę musiał o to dopytać architekta. A o jaką izolację dom-garaż Ci chodzi? Jak ona miałaby wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Czyli jednak stoi na moim, skoro architekt wrysował 14 schodów. Spoko, na etapie wykonawczym zrobi sie schody zabiegowe.... I jeszcze jedno bo trochę pracowałem w firmie projektowej. Który projektant pokazuje jedynie parter domu? Gdzie elewacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 19.03.2021 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Nie wiem czy pamiętasz ale mój pierwszy post dotyczył rozmieszenia domu na działce i wtedy odpowiedziałaś krótko, że lepiej umieścić dom w poprzek działki. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369715-Rozmieszczenie-domu-na-dzia%C5%82ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 19.03.2021 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Jesteśmy na początku etapu projektowania. Dostaliśmy też zdjęcia brył ale nie umieszczałem ich tutaj. Na ten moment zależy nam na jak najbardziej funkcjonalnym rozmieszczeniu pomieszczeń na parterze. Z górą myślę, że będzie zdecydowanie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 19.03.2021 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 A co sądzicie o rozwiązaniu z wykuszem, bo do nas póki co też to średnio przemawia? Jeżeli chodzi o architekta to po waszych wpisach żona jest już lekko podłamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Dziękuje za uwagi. Ten korytarz nam też wydaje się nie wykorzystaną przestrzenią. Zgadzamy się również co do przejścia z garażu do wiatrołapu. Jeżeli chodzi o kotłownie to ona w założeniu ma też pełnić funkcje pralni. Co do okna narożnego w kuchni to po prostu podoba nam się to rozwiązanie pomimo ewentualnych trudności z myciem. Jeżeli chodzi o schody to będę musiał o to dopytać architekta. A o jaką izolację dom-garaż Ci chodzi? Jak ona miałaby wyglądać? normalnie - styropian między garażem a domem. Garaż chcesz ogrzewać? Jednorazowe otwarcie bramy garażowej natychmiast wychładza garaż. Poza tym zwykła brama garażowa nie jest ocieplana i szczelna. Więc w garażu jest chłodno. Dlatego powinna być izolacja termiczna dom-garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Nie wiem czy pamiętasz ale mój pierwszy post dotyczył rozmieszenia domu na działce i wtedy odpowiedziałaś krótko, że lepiej umieścić dom w poprzek działki. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369715-Rozmieszczenie-domu-na-dzia%C5%82ce nie pamiętałam, myślałam, ze działka ma inny układ - ze spadkiem od frontu ku tyłowi. Wykusz - teraz znam kontekst działki Na pewno doświetli dom, ale też nagrzeje wnętrze. Macie pomysł co zrobić latem? I koszt - zdajesz sobie sprawy ile kosztuje tak wielkie okno suwane? Edytowane 19 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 20.03.2021 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 normalnie - styropian między garażem a domem. Garaż chcesz ogrzewać? Jednorazowe otwarcie bramy garażowej natychmiast wychładza garaż. Poza tym zwykła brama garażowa nie jest ocieplana i szczelna. Więc w garażu jest chłodno. Dlatego powinna być izolacja termiczna dom-garaż. Konsultowałem tą kwestię z architektem i jak najbardziej będzie taka izolacja, z racji tego, że rysunek był tylko poglądowy nie zaznaczył tam tego. Pytałem też go o schody to powiedział, że wyrobimy się z miejscem. Ewentualnie wspomniał o możliwości umieszczenia stopnia na spoczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 20.03.2021 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 nie pamiętałam, myślałam, ze działka ma inny układ - ze spadkiem od frontu ku tyłowi. Wykusz - teraz znam kontekst działki Na pewno doświetli dom, ale też nagrzeje wnętrze. Macie pomysł co zrobić latem? I koszt - zdajesz sobie sprawy ile kosztuje tak wielkie okno suwane? Dom w założeniu ma być jak najprostszy w budowie, dach dwuspadowy, konstrukcja z jetkami. To wymusza niestety ograniczona szerokość budynku, na długość ogranicz nas z koleji działka. Stąd pomysł o wykuszu. Chcieliśmy powiększyć przestrzeń w salonie, dodatkowo wyeksponujemy widok jaki rozpościera się z naszej działki. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z kosztów ( choć może nie do końca ) ale coś za coś. W dalszych planach będzie fotowoltanika, więc być może pomyślimy też o klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 zrób słupki w narożnikach ryzalitu (bo to poprawna nazwa). To znacząco obniży koszt okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.03.2021 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Prosimy o ewentualne uwagi i porady. [ATTACH=CONFIG]454134[/ATTACH] - schody – raczej są „ drabiniaste ” ( ? ) – tym samym niewygodne 14 stopni - przejście z garażu, przez kotłownie, bezpośrednio w aneks jadalny pokoju dziennego – nie jest właściwe - pralnia w pomieszczeniu technicznym PARTERU przy pokojach sypialnych i garderobach na PODDASZU – również do przemyślenia ( chyba, że ktoś lubi chodzić z „ ciuchami „ z góry na dół i odwrotnie i non stop ) - spiżarka w kuchni – została usilnie dodana do tego pomieszczenia co widać ! - kuchnia jest nie funkcjonalna i bardzo słabo doświetlona, nie rozwiązana w sposób ergonomiczny - brakuje rzutu PODDASZA i PRZEKROJU przez budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leju88 20.03.2021 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 zrób słupki w narożnikach ryzalitu (bo to poprawna nazwa). To znacząco obniży koszt okna. dzięki za radę, słupki są już nawet umieszczone na planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts