Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidulany domu 2+2. Prośba o ewentualne spostrzeżenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trochę dziwna jest strefa wejscia

Jaki jest sens tworzenia tego korytarzyka, zamiast właczyć go w strefę wejscia?

brakuje trochę przejścia z garażu do wiatrołapu i ta kotłownia otwierająca się na salon też nie jest idealnym rozwiązaniem.

Jaką planujecie wysokość parteru?

Bo schodów wrysowanych jest 14 szt. Dla wysokości 2,8 m + grubość stropu ilość stopni to 18 szt. Pytam, aby ostatecznie nie okazało się, że klatka schodowa wychodzi ci na połowę salonu.

Za garażem tworzy się przestrzeń, która jest w sumie zmarnowana - bo jak to zagospodarować. Gdyby za garażem było pom. gospodarcze to jeszcze spełniało by jakieś funkcje techniczne.

Brakuje izolacji dom-garaż

• Like 1

myślałeś nad tym, by zrobić strefę wejścia na poziomie 0, salon na poziomie -0,5 kondygnacji i piętro na poziomie +0,5 kondygnacji? A pod garażem schowek na narzędzia dostępny z ogrodu?

Przy okazji pralnia lepiej tam gdzie sypialnie, zeby nie nosić prania po schodach.

Edytowane przez Elfir

Dziękuje za uwagi. Ten korytarz nam też wydaje się nie wykorzystaną przestrzenią. Zgadzamy się również co do przejścia z garażu do wiatrołapu. Jeżeli chodzi o kotłownie to ona w założeniu ma też pełnić funkcje pralni. Co do okna narożnego w kuchni to po prostu podoba nam się to rozwiązanie pomimo ewentualnych trudności z myciem. Jeżeli chodzi o schody to będę musiał o to dopytać architekta. A o jaką izolację dom-garaż Ci chodzi? Jak ona miałaby wyglądać?

Dziękuje za uwagi. Ten korytarz nam też wydaje się nie wykorzystaną przestrzenią. Zgadzamy się również co do przejścia z garażu do wiatrołapu. Jeżeli chodzi o kotłownie to ona w założeniu ma też pełnić funkcje pralni. Co do okna narożnego w kuchni to po prostu podoba nam się to rozwiązanie pomimo ewentualnych trudności z myciem. Jeżeli chodzi o schody to będę musiał o to dopytać architekta. A o jaką izolację dom-garaż Ci chodzi? Jak ona miałaby wyglądać?

normalnie - styropian między garażem a domem. Garaż chcesz ogrzewać?

Jednorazowe otwarcie bramy garażowej natychmiast wychładza garaż. Poza tym zwykła brama garażowa nie jest ocieplana i szczelna. Więc w garażu jest chłodno.

Dlatego powinna być izolacja termiczna dom-garaż.

Nie wiem czy pamiętasz ale mój pierwszy post dotyczył rozmieszenia domu na działce i wtedy odpowiedziałaś krótko, że lepiej umieścić dom w poprzek działki. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369715-Rozmieszczenie-domu-na-dzia%C5%82ce

nie pamiętałam, myślałam, ze działka ma inny układ - ze spadkiem od frontu ku tyłowi.

Wykusz - teraz znam kontekst działki :) Na pewno doświetli dom, ale też nagrzeje wnętrze. Macie pomysł co zrobić latem?

I koszt - zdajesz sobie sprawy ile kosztuje tak wielkie okno suwane?

Edytowane przez Elfir

normalnie - styropian między garażem a domem. Garaż chcesz ogrzewać?

Jednorazowe otwarcie bramy garażowej natychmiast wychładza garaż. Poza tym zwykła brama garażowa nie jest ocieplana i szczelna. Więc w garażu jest chłodno.

Dlatego powinna być izolacja termiczna dom-garaż.

Konsultowałem tą kwestię z architektem i jak najbardziej będzie taka izolacja, z racji tego, że rysunek był tylko poglądowy nie zaznaczył tam tego. Pytałem też go o schody to powiedział, że wyrobimy się z miejscem. Ewentualnie wspomniał o możliwości umieszczenia stopnia na spoczniku.

nie pamiętałam, myślałam, ze działka ma inny układ - ze spadkiem od frontu ku tyłowi.

Wykusz - teraz znam kontekst działki :) Na pewno doświetli dom, ale też nagrzeje wnętrze. Macie pomysł co zrobić latem?

I koszt - zdajesz sobie sprawy ile kosztuje tak wielkie okno suwane?

Dom w założeniu ma być jak najprostszy w budowie, dach dwuspadowy, konstrukcja z jetkami. To wymusza niestety ograniczona szerokość budynku, na długość ogranicz nas z koleji działka. Stąd pomysł o wykuszu. Chcieliśmy powiększyć przestrzeń w salonie, dodatkowo wyeksponujemy widok jaki rozpościera się z naszej działki. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z kosztów ( choć może nie do końca ) ale coś za coś. W dalszych planach będzie fotowoltanika, więc być może pomyślimy też o klimatyzacji.

Prosimy o ewentualne uwagi i porady. [ATTACH=CONFIG]454134[/ATTACH]

- schody – raczej są „ drabiniaste ” ( ? ) – tym samym niewygodne 14 stopni

- przejście z garażu, przez kotłownie, bezpośrednio w aneks jadalny pokoju dziennego – nie jest właściwe

- pralnia w pomieszczeniu technicznym PARTERU przy pokojach sypialnych i garderobach na PODDASZU – również do przemyślenia ( chyba, że ktoś lubi chodzić z „ ciuchami „ z góry na dół i odwrotnie i non stop )

- spiżarka w kuchni – została usilnie dodana do tego pomieszczenia co widać !

- kuchnia jest nie funkcjonalna i bardzo słabo doświetlona, nie rozwiązana w sposób ergonomiczny

- brakuje rzutu PODDASZA i PRZEKROJU przez budynek