marcintomczyk 19.03.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Witam, Otrzymałem ofertę zakupu domu z poniższymi parametrami :Czy budowa takiego domu w 6mc do stanu deweloperskiego nie będzie miała późniejszych problemów ze źle wyschniętymi tynkami ? lub innymi ? W chwili obecnej wylane są fundamenty i już zaczynają stawiać mury więc do sierpnia/września chcą skończyć całość. Czy mógłbym prosić o opinie osoby, które znają się w temacie ? Fundamentpłyta fundamentowa gr 22cm- izolacja pionowa płyty fundamentowej wykonana z XPS 120 cm )- folia kubełkowaChudziak 19,5m3 beton B15Ściany zewnętrzne,wewnętrzne-pustak ceramiczny PORIZO CP 25 P+W-ocieplenie styropianem grafitowym 15cm KNAUF Therm EXPERT Fasada XTherm λ 32-tynki zewnętrzne silikonowe CERESIT-tynki wewnętrzne gipsowe DOLINA NIDYStropstrop filigranowy -ocieplenie stropu wełna 20 cm ROCKWOOL SUPERROCK λ 35 Dach-dachówka cementowa firmy Braas celtycka grafitowaOkna-okna energooszczędne perfektherm trzyszybowe jednostronnie oklejane kolor orzech-brama garażowa segmentowa orzech automatyczna 260x220 wiśniowski z napędem łańcuchowym-drzwi wejścioweBUDOWA: • skrzydło z blachy stalowej z czterostronną przylgą • ościeżnica z blachy stalowej z wypełnieniem drewnianym • zamek główny 3-bolcowy • zamek dodatkowy 3-bolcowy • ramiak drewniany na całym obwodzie skrzydła •wypełnienie pianą poliuretanową • 3zawiasy 3D • 3 bolceantywyważeniowe • próg ALU/PCV Ogrzewanie domu-ogrzewanie podłogowe + kaloryfery-piec gazowy kondensacyjny VIESSMANN VITODENS 200-W 19 KW z aplikacją na smartfona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.03.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Mało izolacji,niepotrzebna komplikacja systemu grzewczego, jak już to podłogówka po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.03.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Mi sprzedawca odradził tego producenta okien przy dużych przeszkleniach, jeśli same małe okna to ostatecznie mogą być (wątpię żebyś nie miał chociaż jednego dużego przeszklenia). Wiec wełny w stropie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 - izolacja pionowa płyty fundamentowej wykonana z XPS 120 cm ) Robi wrażenie. A jaka izolacja pozioma? Na, pod czy tu i tu? Jakie wylewki? 20cm wełny zdecydowanie za mało. Nie mieszaj grzejników z podlogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcintomczyk 19.03.2021 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi , bede sprawdzał z wykonawcą wasze sugestie. Natomiast jak wg Was wyglada postawienie budynku do stanu deweloperskiego w 6mc w powyzszej konfiguracji z plyta fundamentowa czy wszystko wyschnie i nie bedzie np grzyba w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Natomiast jak wg Was wyglada postawienie budynku do stanu deweloperskiego w 6mc w powyzszej konfiguracji z plyta fundamentowa czy wszystko wyschnie i nie bedzie np grzyba w domu ? Jak będzie sprawna wentylacja, skuteczna hydroizolacja i znikome mostki termiczne, to grzyba nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcintomczyk 19.03.2021 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 ok dziękuje Kaizen za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 19.03.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Ta dachówka betonowa to słaby pomysł. Dopłać 10.000 do ceramicznej albo blachę połóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.03.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Ta dachówka betonowa to słaby pomysł. Dopłać 10.000 do ceramicznej albo blachę połóż Dopłać 10 koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.03.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Grunt to umieć wyrwać pół zdania z kontekstuAlbo połóż blachę i zaoszczędź 10 koła. Widziałeś kiedyś na własne oczy 10 letnią dachówkę betonową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.03.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Grunt to umieć wyrwać pół zdania z kontekstu Albo połóż blachę i zaoszczędź 10 koła. Widziałeś kiedyś na własne oczy 10 letnią dachówkę betonową? Na własne oczy widziałem dachówke betonową mająca nie tylko 10 lat ale prawie 80 lat,na domu dziadków Uznaje się, że pierwsza dachówka betonowa powstała w 1842 roku i wyszła spod ręki budowlańca, Adolfa Krohera Ale żeby komuś proponować blachodachowke zamiast dachówki betonowej to dla mnie szczyt bezczelności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 21.03.2021 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Nie pytam się o dachówkę 70 letnią tylko 10 letnią. Inna technologia i jakość wykonania.Szczytem bezczelności jest wciskanie blachodachówki betonowej. Dachówka betonowa to gów...o!. Za 10 lat część się odbarwi o ton, może dwa i dach będzie w łatki. Nowa jest dobra, bo "pseudodachówka" w cenie dobrej blachy. A za parę lat smutek i żal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 21.03.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Mało izolacji na każdej przegrodzie... 12 cm w pionie płyty to mostek, to samo z dachem. I te kaloryfery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 21.03.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Myślę że marcintomczyk pyta też o 6 miesięcy w kontekście przerw technologicznych i czy to przypadkiem nie jest zbyt szybko. Ja ekspertem nie jestem, a doświadczeń z budowania na ten moment niewiele...ale wypowiem się, a co wydaje mi się to trochę za szybko. Ktoś tu wrzucił kiedyś tzw. "trójkąt budowlańca" - bardzo mi się to spodobało i w prosty sposób obrazuje temat laikom. Wyglądał on mniej więcej tak: tanio-szybko-solidnie - z tej trójki możesz wybrać 2 cechy a trzecią odrzucasz. Obstawiam że na twój potencjalny dom przyda tanio-szybko. Nie da się mieć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts