Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu w 6mc do stanu deweloperskiego

Recommended Posts

Witam,

Otrzymałem ofertę zakupu domu z poniższymi parametrami :

Czy budowa takiego domu w 6mc do stanu deweloperskiego nie będzie miała późniejszych problemów ze źle wyschniętymi tynkami ? lub innymi ?

W chwili obecnej wylane są fundamenty i już zaczynają stawiać mury więc do sierpnia/września chcą skończyć całość. Czy mógłbym prosić o opinie osoby, które znają się w temacie ?

Fundament

płyta fundamentowa gr 22cm

- izolacja pionowa płyty fundamentowej wykonana z XPS 120 cm )

- folia kubełkowa

Chudziak 19,5m3 beton B15

Ściany zewnętrzne,wewnętrzne

-pustak ceramiczny PORIZO CP 25 P+W

-ocieplenie styropianem grafitowym 15cm KNAUF Therm EXPERT Fasada XTherm λ 32

-tynki zewnętrzne silikonowe CERESIT

-tynki wewnętrzne gipsowe DOLINA NIDY

Strop

strop filigranowy

-ocieplenie stropu wełna 20 cm ROCKWOOL SUPERROCK λ 35

Dach

-dachówka cementowa firmy Braas celtycka grafitowa

Okna

-okna energooszczędne perfektherm trzyszybowe jednostronnie oklejane kolor orzech

-brama garażowa segmentowa orzech automatyczna 260x220 wiśniowski z napędem łańcuchowym

-drzwi wejściowe

BUDOWA: • skrzydło z blachy stalowej z czterostronną przylgą • ościeżnica z blachy stalowej z wypełnieniem drewnianym • zamek główny 3-bolcowy • zamek dodatkowy 3-bolcowy • ramiak drewniany na całym obwodzie skrzydła •wypełnienie pianą poliuretanową • 3zawiasy 3D • 3 bolceantywyważeniowe • próg ALU/PCV

Ogrzewanie domu

-ogrzewanie podłogowe + kaloryfery

-piec gazowy kondensacyjny VIESSMANN VITODENS 200-W 19 KW z aplikacją na smartfona

Natomiast jak wg Was wyglada postawienie budynku do stanu deweloperskiego w 6mc w powyzszej konfiguracji z plyta fundamentowa czy wszystko wyschnie i nie bedzie np grzyba w domu ?

Jak będzie sprawna wentylacja, skuteczna hydroizolacja i znikome mostki termiczne, to grzyba nie będzie.

Grunt to umieć wyrwać pół zdania z kontekstu

Albo połóż blachę i zaoszczędź 10 koła.

Widziałeś kiedyś na własne oczy 10 letnią dachówkę betonową?

Na własne oczy widziałem dachówke betonową mająca nie tylko 10 lat ale prawie 80 lat,na domu dziadków ;)

Uznaje się, że pierwsza dachówka betonowa powstała w 1842 roku i wyszła spod ręki budowlańca, Adolfa Krohera

Ale żeby komuś proponować blachodachowke zamiast dachówki betonowej to dla mnie szczyt bezczelności ;)

Nie pytam się o dachówkę 70 letnią tylko 10 letnią. Inna technologia i jakość wykonania.

Szczytem bezczelności jest wciskanie blachodachówki betonowej.

Dachówka betonowa to gów...o!. Za 10 lat część się odbarwi o ton, może dwa i dach będzie w łatki. Nowa jest dobra, bo "pseudodachówka" w cenie dobrej blachy.

A za parę lat smutek i żal...

Myślę że marcintomczyk pyta też o 6 miesięcy w kontekście przerw technologicznych i czy to przypadkiem nie jest zbyt szybko. Ja ekspertem nie jestem, a doświadczeń z budowania na ten moment niewiele...ale wypowiem się, a co :p wydaje mi się to trochę za szybko.

Ktoś tu wrzucił kiedyś tzw. "trójkąt budowlańca" - bardzo mi się to spodobało i w prosty sposób obrazuje temat laikom. Wyglądał on mniej więcej tak:

tanio-szybko-solidnie - z tej trójki możesz wybrać 2 cechy a trzecią odrzucasz.

Obstawiam że na twój potencjalny dom przyda tanio-szybko. Nie da się mieć wszystkiego.