aggamarr 19.03.2021 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Witam. Od 10 lat korzystam z zestawu VITODENS 100+VITOCELL100, a pół roku temu zamontowałam panele słoneczne ok.5,5kW Ponieważ spodziewam się nadwyżki produkcji prądu, to chciałabym nim grzać wodę użytkową. Czy w przypadku mojego kotła jest możliwy montaż grzałki? Jeśli tak, to jaką grzałkę wybrać? Jestem w tym względzie laikiem i będę wdzięczna za szczegółowość informacji oraz wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.03.2021 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 w przypadku 10 letnich zasobników raczej nie mam możliowści zamontowania grzalki ale aby to potwierdzić musiałbym mieć podany dokładny typ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggamarr 24.03.2021 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 w przypadku 10 letnich zasobników raczej nie mam możliowści zamontowania grzalki ale aby to potwierdzić musiałbym mieć podany dokładny typ. Udało mi się odnaleźć dokumenty. Jest to VITODENS 100-W Typ WB1B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.03.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Vitodens 100-W WB1B to kocioł aby określić możliowść zasotosowania grzałki potrzebuję typ zasobnika (tabliczka na zbiorniku z nazwą Vitocell 100 ......) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggamarr 26.03.2021 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Niestety na zasobniku nie ma żadnej tabliczki. Jest wyłącznie napis VITOCELL 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.03.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 to bez wizyty przy zasobniku sie nie obędzie, proszę spytac serwisanta podczas wykonywania corocznego przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggamarr 30.03.2021 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Rozumiem. Bardzo dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.03.2021 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 W razie dalszych pytań, pozostaję do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliver001 26.11.2021 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 W razie dalszych pytań, pozostaję do dyspozycji Witam. A czy do Vitocell 100-W CUGA-A jest możliwość instalacji grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 28.11.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Witam. A czy do Vitocell 100-W CUGA-A jest możliwość instalacji grzałki? a czy tak trudno zobaczyć w instrukcji https://vibooks.viessmann.com/pl/pl 10 s i bys wiedzial że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.11.2021 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Witam. A czy do Vitocell 100-W CUGA-A jest możliwość instalacji grzałki? zasobniki Vitocell 100-W typu CUGA, CUGA-A nie mają miejsca do umieszczenia grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.02.2022 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 W razie dalszych pytań, pozostaję do dyspozycji Witam ponownie. To i ja zapytam. Vitocell 100-B/W z 2 wężownicami. W górnej kominek z wodą i to się sprawdza natomiast w dolnej kolektory słoneczne 200T które się nie sprawdzają bo nigdy nie nagrzeją zbiornika 400 litrowego dlatego grzeją tylko CWU w 343F. Ale do rzeczy. są 2 miejsca w które teoretycznie można wpiąć grzałkę pośrodku i dół czyli otwór rewizyjny. Mam instrukcję do tego zasobnika i widzę czasy nagrzewania od 10 do 60 oC poszczególnych grzałek 2,4,6 kW więc to dla mnie jasne. Pytanie jaka jest opcja umieszczenia i czy w ogóle jest opcja umieszczenia grzałki na dole w otworze rewizyjnym ? nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat Luty w tym roku jest specyficzny i jeszcze się nie skończył , oddałem do sieci 157 kWh duzo czy mało nie wiem ale mogło to wejsc w bufor zamiast pozbywać się 20 % przy odbiorze za rok. Dziękuję za odpowiedz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliver001 18.02.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 zasobniki Vitocell 100-W typu CUGA, CUGA-A nie mają miejsca do umieszczenia grzałki W takim razie będę musiał wymienić zasobnik. Proszę o propozycję innego zasobnika o podobnej pojemności (120-140L) z możliwością podgrzewania z wykorzystaniem energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.02.2022 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Witam ponownie. To i ja zapytam. Vitocell 100-B/W z 2 wężownicami. W górnej kominek z wodą i to się sprawdza natomiast w dolnej kolektory słoneczne 200T które się nie sprawdzają bo nigdy nie nagrzeją zbiornika 400 litrowego dlatego grzeją tylko CWU w 343F. Ale do rzeczy. są 2 miejsca w które teoretycznie można wpiąć grzałkę pośrodku i dół czyli otwór rewizyjny. Mam instrukcję do tego zasobnika i widzę czasy nagrzewania od 10 do 60 oC poszczególnych grzałek 2,4,6 kW więc to dla mnie jasne. Pytanie jaka jest opcja umieszczenia i czy w ogóle jest opcja umieszczenia grzałki na dole w otworze rewizyjnym ? nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat Luty w tym roku jest specyficzny i jeszcze się nie skończył , oddałem do sieci 157 kWh duzo czy mało nie wiem ale mogło to wejsc w bufor zamiast pozbywać się 20 % przy odbiorze za rok. Dziękuję za odpowiedz pozdrawiam. Umieszczenie grzałki w dolnej części zasobnika solarnego spowoduje, że kolektory nigdy nie będą pracowały poprawnie. Zależy nam by w dolnej części była jak najniższa temperatura by kolektory mogły podjąć prace jak najwcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.02.2022 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 W takim razie będę musiał wymienić zasobnik. Proszę o propozycję innego zasobnika o podobnej pojemności (120-140L) z możliwością podgrzewania z wykorzystaniem energii elektrycznej. Zasobniki z opcje zamontowania grzałki mamy dopiero od pojemności 300l. Mamy wprawdzie w swojej ofercie także zasobnik 140l który ma mijejsce na grzałke ale jest on sprzedawany tylko i wyłącznie w pakiecie z kotłem Vitodens 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.02.2022 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Umieszczenie grzałki w dolnej części zasobnika solarnego spowoduje, że kolektory nigdy nie będą pracowały poprawnie. Zależy nam by w dolnej części była jak najniższa temperatura by kolektory mogły podjąć prace jak najwcześniej. Konsultancie dziękuję za odpowiedz jednak ja prędzej czy pozniej będę probował włączyć grzałkę w ten zasobnik a w pozniejszym czasie w dolną węzownicę gdzie teraz jest wpięty koletor 200T będę próbował wpiąc pompę. Solary zasilają u mnie głownie Vitodens 343F i w połączeniu z zasobnikiem 220 litrow działaja okej jednak z zasobnikiem CO czyli Vitocell 100 się nie sprawdzają dlatego raz jeszcze pytam czy istanieją grzałki ktore mogę wpiąc w ten sasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LubLT 25.02.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Dołączam się z pytaniem @Konsultant i @f.5 w zasobniku kotła 343-F jest kołnierz rewizyjny podobny jak vitosoll. Czy kołnierz o montażu grzałki do Vitocell pasuje do 343-F ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.02.2022 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 do kotłów kompaktowych (222,242,333, 343) nie przewidujemy montażu grzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xathrin 28.03.2022 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Witam,Dołącze się do pytania. Vitocell W 100 CUG 100L Czy do tego zasobnika da się grzałkę podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.03.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 do zamontowania grzałki przystosowany jest zasobnik Vitocel 200-V o pojemności 140l oraz zasobniki od 300l pojemności w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts