Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Od 10 lat korzystam z zestawu VITODENS 100+VITOCELL100, a pół roku temu zamontowałam panele słoneczne ok.5,5kW Ponieważ spodziewam się nadwyżki produkcji prądu, to chciałabym nim grzać wodę użytkową. Czy w przypadku mojego kotła jest możliwy montaż grzałki? Jeśli tak, to jaką grzałkę wybrać? Jestem w tym względzie laikiem i będę wdzięczna za szczegółowość informacji oraz wyrozumiałość :D

• 7 months później...
  • 2 months później...
W razie dalszych pytań, pozostaję do dyspozycji

Witam ponownie.

To i ja zapytam.

Vitocell 100-B/W z 2 wężownicami.

W górnej kominek z wodą i to się sprawdza natomiast w dolnej kolektory słoneczne 200T które się nie sprawdzają

bo nigdy nie nagrzeją zbiornika 400 litrowego dlatego grzeją tylko CWU w 343F.

Ale do rzeczy.

są 2 miejsca w które teoretycznie można wpiąć grzałkę pośrodku i dół czyli otwór rewizyjny.

Mam instrukcję do tego zasobnika i widzę czasy nagrzewania od 10 do 60 oC poszczególnych grzałek 2,4,6 kW więc to dla mnie jasne.

Pytanie jaka jest opcja umieszczenia i czy w ogóle jest opcja umieszczenia grzałki na dole w otworze rewizyjnym ?

nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat

Luty w tym roku jest specyficzny i jeszcze się nie skończył , oddałem do sieci 157 kWh

duzo czy mało nie wiem ale mogło to wejsc w bufor zamiast pozbywać się 20 % przy odbiorze za rok.

Dziękuję za odpowiedz pozdrawiam.

4a425b2284d6cb3f.jpg

Witam ponownie.

To i ja zapytam.

Vitocell 100-B/W z 2 wężownicami.

W górnej kominek z wodą i to się sprawdza natomiast w dolnej kolektory słoneczne 200T które się nie sprawdzają

bo nigdy nie nagrzeją zbiornika 400 litrowego dlatego grzeją tylko CWU w 343F.

Ale do rzeczy.

są 2 miejsca w które teoretycznie można wpiąć grzałkę pośrodku i dół czyli otwór rewizyjny.

Mam instrukcję do tego zasobnika i widzę czasy nagrzewania od 10 do 60 oC poszczególnych grzałek 2,4,6 kW więc to dla mnie jasne.

Pytanie jaka jest opcja umieszczenia i czy w ogóle jest opcja umieszczenia grzałki na dole w otworze rewizyjnym ?

nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat

Luty w tym roku jest specyficzny i jeszcze się nie skończył , oddałem do sieci 157 kWh

duzo czy mało nie wiem ale mogło to wejsc w bufor zamiast pozbywać się 20 % przy odbiorze za rok.

Dziękuję za odpowiedz pozdrawiam.

4a425b2284d6cb3f.jpg

Umieszczenie grzałki w dolnej części zasobnika solarnego spowoduje, że kolektory nigdy nie będą pracowały poprawnie. Zależy nam by w dolnej części była jak najniższa temperatura by kolektory mogły podjąć prace jak najwcześniej.

W takim razie będę musiał wymienić zasobnik. Proszę o propozycję innego zasobnika o podobnej pojemności (120-140L) z możliwością podgrzewania z wykorzystaniem energii elektrycznej.

Zasobniki z opcje zamontowania grzałki mamy dopiero od pojemności 300l.

Mamy wprawdzie w swojej ofercie także zasobnik 140l który ma mijejsce na grzałke ale jest on sprzedawany tylko i wyłącznie w pakiecie z kotłem Vitodens 200.

Umieszczenie grzałki w dolnej części zasobnika solarnego spowoduje, że kolektory nigdy nie będą pracowały poprawnie. Zależy nam by w dolnej części była jak najniższa temperatura by kolektory mogły podjąć prace jak najwcześniej.

Konsultancie dziękuję za odpowiedz jednak ja prędzej czy pozniej będę probował włączyć grzałkę w ten zasobnik a w pozniejszym czasie w dolną węzownicę gdzie teraz jest wpięty koletor 200T będę próbował wpiąc pompę. Solary zasilają u mnie głownie Vitodens 343F i w połączeniu z zasobnikiem 220 litrow działaja okej jednak z zasobnikiem CO czyli Vitocell 100 się nie sprawdzają dlatego raz jeszcze pytam czy istanieją grzałki ktore mogę wpiąc w ten sasobnik.

79adb9e59a848283med.jpg

f703dab748ffcb49med.jpg

• 1 month później...