Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO i CWU w domu 120 m2

marcskier

Recommended Posts

Witam,

planuję dom:

- 120 m2, parter i poddasze użytkowe typu stodoła,

- technologia tradycyjna cegła 1-warstwa i ocieplenie styropianem, bez rekuperacji,

- 2 łazienki, obie z wc i umywalkami, jedna z wanną, druga prysznic,

- 4 osoby w domu.

Obecne założenia:

- jak najmniej wydatków na początku, może później fotowoltaika lub pompa powietrzna,

- nie będzie absolutnie gazu - za drogie przyłącze,

- ogrzewanie - kable elektryczne w wylewce (mam wycenę - jest ok), w łazienkach grzejniki elektryczne, koza w salonie 25 m2 raczej mało pomoże (nie chcę rekuperacji),

- cwu - poradzono mi bardziej ogrzewacz wody 200 l niż zasobnik CWU do łazienek, do kuchni (po drugiej stronie domu niż łazienki) mały ogrzewacz wody 15 l, wszystko elektryczne.

Chcę sprawdzić, ile to wyjdzie, może wytrzyma mój portfel. W segmencie płaciłem 600 zl miesięcznie za gaz, wodę i prąd, łazienki podobne, ogrzewanie podłogowe dół i łazienka, reszta grzejniki na wodne. Mam nadzieję, że nie będzie dużo więcej, chociaż to dom.

Proszę o ocenę tych planów przy tych założeniach, może coś można zrobić lepiej nie ponosząc na starcie większych wydatków...

Edytowane przez marcskier

Dzięki za uwagi.

@Keizen - poczytałem Twoje posty, szacunek za wyliczenia, kawał roboty, i trochę się przekonałem do PC, ale polecasz jakieś tańsze egzemplarze?

@Janekk1234 - jeśli masz na myśli rekuperację, to chodzi o alergię jestem uprzedzony i niestety mam dylemat budowlanego laika, który sam nie może za wiele zrobić, a musi budować oszczędnie :(

Dzięki za uwagi.

@Janekk1234 - jeśli masz na myśli rekuperację, to chodzi o alergię jestem uprzedzony i niestety mam dylemat budowlanego laika, który sam nie może za wiele zrobić, a musi budować oszczędnie :(

Prędzej alergia da się we znaki przy wentylacji grawitacyjnej niż przy mechanicznej.

Wcale nie musi być to droga inwestycja, jak chcesz po taniości to Luna wydajnościowo wystarczy i zamkniesz się w kwocie 4tys.zl.

Przy takim domu zapotrzebowanie na energię to jakieś 5000-6000kWh na c.o a cwu zależy od ilości zużytej wody, jeśli głównie wanna to na 4 osoby jakieś 4000-5000kWh ,jeśli krotki prysznic to połowę z tego.

Domyślnie zakladam, że będziesz wykorzystywał tańszą taryfę czyli te 10000kWh z wanną dadzą Ci jakieś 3500-4000zl rocznie.