marcskier 19.03.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Witam,planuję dom:- 120 m2, parter i poddasze użytkowe typu stodoła, - technologia tradycyjna cegła 1-warstwa i ocieplenie styropianem, bez rekuperacji, - 2 łazienki, obie z wc i umywalkami, jedna z wanną, druga prysznic,- 4 osoby w domu. Obecne założenia:- jak najmniej wydatków na początku, może później fotowoltaika lub pompa powietrzna,- nie będzie absolutnie gazu - za drogie przyłącze,- ogrzewanie - kable elektryczne w wylewce (mam wycenę - jest ok), w łazienkach grzejniki elektryczne, koza w salonie 25 m2 raczej mało pomoże (nie chcę rekuperacji),- cwu - poradzono mi bardziej ogrzewacz wody 200 l niż zasobnik CWU do łazienek, do kuchni (po drugiej stronie domu niż łazienki) mały ogrzewacz wody 15 l, wszystko elektryczne. Chcę sprawdzić, ile to wyjdzie, może wytrzyma mój portfel. W segmencie płaciłem 600 zl miesięcznie za gaz, wodę i prąd, łazienki podobne, ogrzewanie podłogowe dół i łazienka, reszta grzejniki na wodne. Mam nadzieję, że nie będzie dużo więcej, chociaż to dom. Proszę o ocenę tych planów przy tych założeniach, może coś można zrobić lepiej nie ponosząc na starcie większych wydatków... Edytowane 19 Marca 2021 przez marcskier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Proszę o ocenę tych planów przy tych założeniach (tylko prąd, żadnej rekuperacji) , może coś można zrobić lepiej nie ponosząc na starcie większych wydatków... Bez rekuperacji musisz grzać biomasą, żeby zmieścić się w limicie EP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.03.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Żeś się uparł na brak wentylacji, totalnie bez sensu. To jest jedna rzecz której nikt z budujących nie żałuje i bardzo chwali.Nie ma przesłanek aby tego nie robić. A do grzania kup pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 20.03.2021 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Dzięki za uwagi. @Keizen - poczytałem Twoje posty, szacunek za wyliczenia, kawał roboty, i trochę się przekonałem do PC, ale polecasz jakieś tańsze egzemplarze? @Janekk1234 - jeśli masz na myśli rekuperację, to chodzi o alergię jestem uprzedzony i niestety mam dylemat budowlanego laika, który sam nie może za wiele zrobić, a musi budować oszczędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.03.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Dzięki za uwagi. @Janekk1234 - jeśli masz na myśli rekuperację, to chodzi o alergię jestem uprzedzony i niestety mam dylemat budowlanego laika, który sam nie może za wiele zrobić, a musi budować oszczędnie Prędzej alergia da się we znaki przy wentylacji grawitacyjnej niż przy mechanicznej. Wcale nie musi być to droga inwestycja, jak chcesz po taniości to Luna wydajnościowo wystarczy i zamkniesz się w kwocie 4tys.zl. Przy takim domu zapotrzebowanie na energię to jakieś 5000-6000kWh na c.o a cwu zależy od ilości zużytej wody, jeśli głównie wanna to na 4 osoby jakieś 4000-5000kWh ,jeśli krotki prysznic to połowę z tego. Domyślnie zakladam, że będziesz wykorzystywał tańszą taryfę czyli te 10000kWh z wanną dadzą Ci jakieś 3500-4000zl rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts