Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepłomierz duży odczyt

malwinkakubus

Recommended Posts

Witam

Posiadam mieszkanie 42 m. Parter. 2 pokoje i łazienka. Ostatnio sprawdziłem stan licznika i tutaj od listopada 2019 nabiło mi ok 160 GJ. Zacząłem szukać w opcjach cieplomierza czym to może być spowodowane i wychodzi na to że jest bardzo duzy przepływ wody u nas. Ponad 3 krotnie większy niż u sąsiadów...

Grzejniki zasilane od dołu. Założone termostaty i mam pytanie czy gdzieś ten przepływ można ustawić czy coś nie tak z licznikiem może byc

Widocznie lubicie ciepło - albo coś jest nie tak z Waszym mieszkaniem - może garaż pod spodem, jakieś narożne, zimne - fakt dużo tego ciepła, ale mam wrażenie ,że trochę się spóźniliście - dwa sezony grzewcze a dopiero teraz widzicie że coś jest nie tak?

Jaka była sytuacja w ubiegłym sezonie? czy zapłaciliście proporcjonalnie dużo czy tylko teraz taki odczyt? Bo tak statystycznie powinniście zapłacić /zużyć ok 70 GJ czyli o 90 mniej niż obecnie(a może nawet jeszcze mniej).

Przepływ ustawia się na grzejnikach i regulują to zawory na nich. Licznik odczytuje dane z rozdzielacza są to trzy wielkości - przepływ , temperatura zasilania i temperatura powrotu.

To jest ponad 44 tysiące kWh.

Dużo, dużo za dużo! Tak lekko licząc jak by sezon grzewczy był w zimie i lecie to Twoje zużycie wynosi około 1600 kWh na miesiąc.

Tyle ja zużyłem od 19 lutego do dzisiaj na ogrzanie 130 m2 domu plus c.w.u.

Pewnie uszkodzony jest ciepłomierz i nieprawidłowo odczytuje ilość przepływającej wody (zawyża).

Ciepłomierz ma możliwość odczytu temperatury na zasilaniu i powrocie, więc w sposób przybliżony da się przy pomocy 2 termometrów "przyklejonych" do rur porównać ze wskazaniami ciepłomierza.

Co do przepływu - Najprościej wstawić w szereg któregoś grzejnika wodomierz, pozostałe zakręcić i porównać, czy wskazania ciepłomierza i licznika wody są zbliżone.

To tak "na szybko", albo od razu reklamować...

Pod mieszkaniem garaż podziemny.

To nie jest narożne mieszkanie

Mieszkanie z 2019 roku i dopiero teraz dostałem pierwsze rozliczenie za ten rok. I zobaczyłem że coś jest nie tak. Wynajmuje mieszkanie i odrazu kazałem sprawdzić najemcom jak to wygląda i akuku....

Zarządca przez 3 tyg nic nie zrobił zgłaszałem problem.

Fakt że zawsze było ciepło w mieszkaniu ale żeby tak przekuła jest to możliwe ?

Fakt że zawsze było ciepło w mieszkaniu ale żeby tak przekuła jest to możliwe ?

Licznik musi mieć legalizację i wskazania będą trudne do podważenia.

Nowe mieszkanie bierze więcej. Wiesz, jakie było zużycie 2019/20 a jakie 20/21?

Ale i tak jest dużo. Szukałbym źródeł utraty ciepła - niewyregulowane okna, uchylanie okna zamiast przykręcenie ogrzewania, mostki, wysoka temperatura, niedoróbki w termoizolacji (termowizja by się przydała).

Licznik musi mieć legalizację i wskazania będą trudne do podważenia.

Nowe mieszkanie bierze więcej. Wiesz, jakie było zużycie 2019/20 a jakie 20/21?

.....

Nie przesadzaj to tylko 42 m2 w nowym budownictwie, ktore musi spełniac WT2017, na dodatek mieszkanie nie narozne. Tylko i wyłacznie bład ciepłomierza. 44400 kWh mozliwe w domu nieocieplonym o powierzchni powyzej 300 m2 (około). Garaz podziemny moze zwiekszyc zapotrzebowanie ale watpie aby strop nie był ocieplony od dołu, a nawet jakby nie był to i tak nie ma zadnych szans na takie zuzycie.

Każde urządzenie może ulec awarii, ciepłomierz też. Kolega sygnalizuje, że przepływ jest znacznie wyższy niż u innych mieszkańców. Więc skoro Zarządca nie kwapi się ze sprawdzeniem czy nie padł ciepłomierz to albo trzeba słono płacić za ogrzewanie, albo jak najszybciej znaleźć przyczynę błędnych odczytów biorąc sprawy w swoje ręce...

Nie sądzę by ktoś na etapie budowy coś "pokopał" w rurach z c.o. i część ciepła idzie do kogoś innego. Ale wszystko jest możliwe.

Problem w tym że mieszkanie było oddane do użytku w 2019 roku. W styczniu 2020 roku dopiero ktoś tam zamieszkał. Teraz dopiero dali nam pierwsze rozliczenie deweloperskie za 19 rok i tam zauważyłem ogrzewanie trochę dużo bo tam nikogo nie było z początku... Dlatego kazałem lokatorom na własną rękę zobaczyć co teraz wskazuje ciepłomierz. Rozliczenia z spółdzielni jeszcze nie ma za 2020.

Jak na mnie to wydaje mi się że nie są tam za duże grzejniki ale przepływ jest otwarty na full wszędzie. Nie wiem jak mają porobione przepływy w innych mieszkaniach gdzie mają dużo niższe rachunki

Każde urządzenie może ulec awarii, ciepłomierz też. Kolega sygnalizuje, że przepływ jest znacznie wyższy niż u innych mieszkańców. Więc skoro Zarządca nie kwapi się ze sprawdzeniem czy nie padł ciepłomierz to albo trzeba słono płacić za ogrzewanie, albo jak najszybciej znaleźć przyczynę błędnych odczytów biorąc sprawy w swoje ręce...

Nie sądzę by ktoś na etapie budowy coś "pokopał" w rurach z c.o. i część ciepła idzie do kogoś innego. Ale wszystko jest możliwe.

Jezeli przepływ jest trzykrotnie wiekszy to musi byc mniejsza dT, ilosc ciepła bedzie ta sama. Jaki by nie był powód to te 44400 kWh jest wieksze co najmniej 10 jak nie 12 13 razy

wieksze niz takie mieszkanie moze potrzebowac. Sprawa do wyjasnienia, nie wiadomo jaki był odczyt przy odbiorze mieszkania, moze ciepłomierz nie miał zerowego stanu początkowego.

Nie przesadzaj to tylko 42 m2 w nowym budownictwie, ktore musi spełniac WT2017, na dodatek mieszkanie nie narozne.

Skąd wiesz, że musi spełniać WT2017? Sam co chwilę najeżdżasz na kreatywne PCHE projektantów, a tu twierdzisz, że na pewno spełnia i nie wiedzieć czemu WT2017?

Wystarczy, że ktoś uchylił okno i zostawił w mrozy - np. do czasu wprowadzenia pierwszego mieszkańca. Przyczyn zresztą może być wiele.

Problem w tym że mieszkanie było oddane do użytku w 2019 roku. W styczniu 2020 roku dopiero ktoś tam zamieszkał. Teraz dopiero dali nam pierwsze rozliczenie deweloperskie za 19 rok i tam zauważyłem ogrzewanie trochę dużo bo tam nikogo nie było z początku...

To nie spisujesz regularnie ciepłomierza? W protokole odbioru od dewelopera było zero? Nie masz stanu z momentu zamieszkania kogoś?

Skąd wiesz, że musi spełniać WT2017? Sam co chwilę najeżdżasz na kreatywne PCHE projektantów, a tu twierdzisz, że na pewno spełnia i nie wiedzieć czemu WT2017?

Wystarczy, że ktoś uchylił okno i zostawił w mrozy - np. do czasu wprowadzenia pierwszego mieszkańca. Przyczyn zresztą może być wiele.

.

Nawet jak by w rzeczywistosci nie spełniał to 44400 kWh jest niemozliwe. Róznica pomiedzy WT2014 a WT2017 nie usprawiedliwia tak duzego zuzycia.

Blok był oddany do uzytku w 2019 i nawet jakby był nieocieplony co jest niemozliwe to tego zuzycia nie powinno byc.

Co do okien to najlepiej załozyc ze ich nie było albo wszystkie były otworzone i to cała zimę.

Blok był oddany do uzytku w 2019 i nawet jakby był nieocieplony co jest niemozliwe to tego zuzycia nie powinno byc.

Co do okien to najlepiej załozyc ze ich nie było albo wszystkie były otworzone i to cała zimę.

Którą zimę? 2018/19? Możliwe. Jak nie znamy dat montażu ciepłomierza, odpalenia ogrzewania i znamy tylko jeden stan ciepłomierza - wszystko jest możliwe. Akurat zawyżanie przepływów IMO jest najmniej prawdopodobne - co innego, jakby stał czy wolniej się kręcił. Ale wtedy zaniżałby.

Którą zimę? 2018/19? Możliwe. Jak nie znamy dat montażu ciepłomierza, odpalenia ogrzewania i znamy tylko jeden stan ciepłomierza - wszystko jest możliwe. Akurat zawyżanie przepływów IMO jest najmniej prawdopodobne - co innego, jakby stał czy wolniej się kręcił. Ale wtedy zaniżałby.

Jaki by nie był powód to takie zuzycie jest niemozliwe. Ten przypadek wymaga dokladnego sprawdzenia. Dyskusja na forum nic nie wniesie

Jezeli przepływ jest trzykrotnie wiekszy to musi byc mniejsza dT, ilosc ciepła bedzie ta sama. Jaki by nie był powód to te 44400 kWh jest wieksze co najmniej 10 jak nie 12 13 razy

wieksze niz takie mieszkanie moze potrzebowac. Sprawa do wyjasnienia, nie wiadomo jaki był odczyt przy odbiorze mieszkania, moze ciepłomierz nie miał zerowego stanu początkowego.

To jest oczywiste co piszesz przy założeniu że ciepłomierz jest sprawny. Ale jeśli jest uszkodzony?

Wystarczy że nastąpiło uszkodzenie pomiaru temperatury na zasilaniu. W takim ciepłomierzu Kamstrup Multical 402 jeśli nastąpi przerwa w czujniku pomiaru na zasilaniu to odczytuje temperaturę 165 st.C.

Pisałem o sprawdzeniu temperatur na zasilaniu i powrocie oraz porównanie ze wskazaniami ciepłomierza. Nawet jeśli to będą najprostsze termometry przylgowe to można coś wywnioskować, o pomiarze przepływu też pisałem.

Sierpień 2019 odbiór mieszkania 70 GJ

Do początek listopada + 12 Gj

No i do lutego 2020 ok 250 + Gj

Sprawdzałem to czy czasami ciepło gdzieś nie ucieka na bok ale po zakręceniu grzejników licznik stoi.

Nie spisaliśmy liczników przy przekazaniu kluczy bo też nikt tam nie mieszkał od listopada oprócz mnie kiedy to umeblowaniem pokoje 1 tydzien. Nawet prawdę mówiąc zapomnieliśmy a później stwierdziłem że policzę tak żeby nie mieli szkody. Jak tam nikogo nie było zakręcone były grzejniki.

Zostały do zrobienia testy ale to nie tylko ode mnie zależy bo lokatorzy muszą mieć czas na to też...

Zasilanie pokazuje 60 stopni więc tu raczej błędu nie ma. We wtorek pojadę z termometrami i licznikiem i sprawdzę przepływ gdyż wydaje mi się że ewentualnie tylko tu może być jakiś blad

Czyli tak na prawdę do chwili obecnej dobiło na ciepłomierzu aż 168 GJ.

To jest bardzo dużo. Nawet jeśli termometry i licznik nie dadzą precyzyjnych pomiarów, przyjmując błąd ze 20 % przepływu w stosunku do ciepłomierza będzie można ocenić, czy ciepłomierz nie "zawyża".

Jeśli faktycznie zawyża to "w te pędy" reklamować do Zarządcy... Najlepiej na piśmie, z potwierdzeniem odbioru.

Kazałem Najemcy otworzyć 1 kaloryfer full temp i full przepływ.

Kaloryfer gorący że dotknąć nie idzie. 3 metry za mieszkaniem jest licznik. Zasilanie 60 stopni powrót 29... O.o

29C to nic niezwykłego.

Jeżeli nie podasz kompletu danych czy przepływ+ temp to ciężko Ci coś więcej napisać.

Ewentualnie inne droga:

Czy kupując mieszkanie dostałeś charakterystykę energetyczna budynku? Tam jest podana energia użytkowa z m2. Z tym można uderzyć do zarządcy/dewelopera, że mieszkanie miało zużywać X kWh a zużywa 10X kWh.

Nie jestem ciepłownikiem ani hydraulikiem i trudno mi ocenić czy delta 31 stopni między zasilaniem i powrotem w tych warunkach jest zgodna ze stanem faktycznym - czy kaloryfer tak mocno się wychładza. Tak "na oko" na powrocie przy 29 st. przy chwyceniu za rurę nie powinna ona parzyć. Jeśli jest gorąca - ma 50 lub więcej stopni to nie da jej się utrzymać w dłoni.

Przy mojej pompie ciepła delta dochodzi do około 5 stopni między zasilaniem i powrotem, a przepływ mam prawie 1000 litrów na godzinę. Defrosty powodują, że delta "skacze" nawet do wartości ujemnych. Moc dochodzi do 5,5 kW, potem spada, a średnia dobowa zależy od pogody - ostatnio wyniosła około 3,3 kW.

Przed Tobą pomiary - życzę powodzenia!