malwinkakubus 23.03.2021 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Dzięki wszystkim za pomoc. Przyczyna znaleziona - wypięty czujnik powrotu wody z grzejników. Leżał sobie luzem. cały czas wskazywał temp ok 29 stopni. W skrzynce 7 mieszkań i wszystkie wypięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Szkoda, że nie czujnik temperatury zasilania nie byłoby opłat. Jestem ciekaw kto to pokryje - te czujniki powinny być oplombowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 24.03.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzięki wszystkim za pomoc. Przyczyna znaleziona - wypięty czujnik powrotu wody z grzejników. Leżał sobie luzem. cały czas wskazywał temp ok 29 stopni. W skrzynce 7 mieszkań i wszystkie wypięte Powołać z grona mieszkańców jak również z udziałem Zarządcy komisję, która stwierdzi że nie wykonano podłączeń "zgodnie ze sztuką". Udokumentować wszystko by Zarządca nie obciążył kosztami wg wskazań ciepłomierza. Jeśli budynek jest podłączony do zewnętrznej ciepłowni to może jest ciepłomierz główny. Wtedy pewnie rozliczą wszystkich "po równo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 24.03.2021 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Szkoda, że nie czujnik temperatury zasilania nie byłoby opłat. Jestem ciekaw kto to pokryje - te czujniki powinny być oplombowane. Oczywiście, że plombowane - i to kilka plomb. Jedna plomba na czujniku w ciepłomierzu, druga przy czujniku (u Kolegi @malwinka&kubus na powrocie) oraz zaplombowany sam ciepłomierz po to by nikt w środku nie grzebał. Zastanawia mnie, czy nie odwalono fuszerki. Czujnik na powrocie nie powinien być "przyklejony", ale wmontowany w rurę z wodą przy pomocy specjalnego trójnika, np takiego: https://allegro.pl/oferta/trojnik-do-cieplomierza-powogaz-1-2-9185299035 Jeśli się "przyklei" z pastą przewodzącą to jego odczyt ma prawo być zafałszowany. Jeśli w instalacji wstawiono trójnik do włożenia sondy to pewnie jest zaślepiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.03.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Powołać z grona mieszkańców jak również z udziałem Zarządcy komisję, która stwierdzi że nie wykonano podłączeń "zgodnie ze sztuką". Udokumentować wszystko by Zarządca nie obciążył kosztami wg wskazań ciepłomierza. Jeśli budynek jest podłączony do zewnętrznej ciepłowni to może jest ciepłomierz główny. Wtedy pewnie rozliczą wszystkich "po równo". Tu się z Tobą zgodzę - mało tego zrobić dokumentację fotograficzną, i to jak najdokładniej z datą. To są pieniądze i zapewne nie małe - trudno będzie je odzyskać tym bardziej, że zapłacić trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2021 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Dzięki wszystkim za pomoc. Przyczyna znaleziona - wypięty czujnik powrotu wody z grzejników. Leżał sobie luzem. cały czas wskazywał temp ok 29 stopni. W skrzynce 7 mieszkań i wszystkie wypięte Co to za model ciepłomierza, że czujnik może być luzem? Jak powinien być zamontowany zgodnie z instrukcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.03.2021 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Co to za model ciepłomierza, że czujnik może być luzem? Jak powinien być zamontowany zgodnie z instrukcją? Nia ma takich ciepłomierzy, czujniki/czujnik zawsze musi byc zainstalowany w kapilarze/pochwie, w zaleznosci od od sposobu montazu (na zasilaniu czy powrocie) te czujniki tez powninny byc na zasilaniu gdy ciepłomierz jest na powrocie lub na powrocie gdy ciepłomierz jest na zasilaniu. Zwykle jest to jeden czujnik, drugi jest w obudowie ciepłomierza. W tym przypadku montaż był niestaranny, bez prawidłowego odbioru. Ewidentna wina instalatora bo zle zamontował i wina odbierajacych bo nie sprawdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.03.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Co to za model ciepłomierza, że czujnik może być luzem? Jak powinien być zamontowany zgodnie z instrukcją? No właśnie: powinien mierzyć przepływ i to bardzo dokładnie. Przecież chodzi o precyzyjny pomiar, czyli tak na prawdę o właściwe rozliczenie z dostawcą energii. Urządzenia mają legalizację na 5 lat. Mój ciepłomierz legalizowany zakupiony w lutym ma legalizację do stycznia 2026 roku. Dokupiłem drugi "za śmieszne pieniądze" w którym legalizacja wyszła w grudniu 2020 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.03.2021 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ciepłomierz Hydrocal M3.Moja wiedza na temat ciepłomierzy przed tym zdarzeniem była żadna. Nie wiedziałem jak działa jak oblicza ciepło bo nigdy nie miałem z tym styczności. Już wskazania powrotu cały czas nie dawały mi spokoju ale nie byłem na miejscu i dopiero we wtorek udało się to znaleźć.W naszej szafce jest 7 ciepłomierzy od 7 mieszkań. Wszystkie czujniki powrotów były wypięte, owinięte wokół licznika a na dobrą sprawę nikt o tym nie wiedział. Ciepłomierz jest podłączony na zasilaniu i w korpusie ma 1 czujnik (zasilanie) wkręcony a drugi powinien być wpięty w powrót -nie był. I teraz wszystko zależało od szczęścia gdzie sam czujnik był. Mój był daleko od rurki więc pokazywał niska temp. Ale ktoś obok miał czujnik na rurce zasilania luzem i temp była już inna. Zarządca obiecał że zlicza nas ryczałtowo nie wiem jaka jest norma ale chyba 2-3 GJ /mies ale z drugiej strony deweloper powiedział że podczas oddawania mieszkań czujniki były wpięte. Miał mi wysłać dowody w postaci zdjęć - nie dosłał jak narazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.03.2021 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.03.2021 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.03.2021 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.03.2021 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Na pierwszym zdjęciu widać owinięty kabel i czujnik z boku. Na drugim zdjęciu widać gdzie ten czujnik powinien być wpiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.03.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Na drugim zdjęciu widać że w miejscu gdzie powinien być wpięty czujnik jest wkręcona śruba (prawdopodobnie o gwincie 10x1mm, bo takie gwinty posiada obudowa czujnika. Widać też że jest miejsce na założenie plomby. Trochę mi to nie pasuje gdyż długość czujnika jest raczej mniejsza w stosunku do odgałęzienia w trójniku co może powodować zakłócenie pomiaru temperatury (trójnik trochę przypomina zawór z odpowietrznikiem - ale może się mylę). Jeśli to zawór z odpowietrznikiem to wylot na trójniku ma gwint 1/4 cala, a więc jest inny niż przy czujniku. Wystarczy wstępnie sprawdzić jaka jest długość czujnika, przyłożyć do trójnika - jeśli czujnik nie będzie w strumieniu przepływu to zażądać wstawienia właściwego, podobnego do tego który wskazałem (jeśli to właściwy trójnik).Jest tego na rynku więcej: https://allegro.pl/oferta/trojnik-pod-czujnik-temperatury-cieplomierza-3-4-9655658759 Ale ten jest trochę droższy, więc pewnie wykonawca wolał odwalić fuszerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.03.2021 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Może dlatego nie był wpięty od samego początku mieli to zmienić i zapomnieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts