virtual 19.03.2021 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Mam dwa drzewka - chyba ze zgorzelą kory. 1. Czereśnia 2. Jabłoń (dwa zdjęcia) Pytania: 1. Czy to jest zgorzel? 2. Czy w przypadku czereśni, ze względu na centralne umiejscowienie zgorzeli całe drzewko jest do wycięcia? 3. W przypadku jabłoni - przyciąć ten przewodnik i ratować drzewko? 4. Jak uniknąć zgorzeli? To już drugie i trzecie drzewko, które tak załatwiam. Dwa z nich to czereśnie, którym usunąłem przewodnik, bo chciałem nadać im taki rozległy kształt i w miejscu usunięcia przewodnika powstała zgorzel. Smaruję zawsze po cięciu zwykłą maścią ogrodniczą. Czy powinienem smarować czymś innym? Czy powinienem to smarowanie powtarzać? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 oprysk miedzianem po cieciu to podstawa.I dezynfekcja sekatora kiedy zmieniasz cięte drzewko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts