grosik22 19.03.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Od kilku tygodni poszukuję właściwego rozwiązania dla C.O. i C.W.U. dla budowanego przeze mnie domu. Przeszukałem wiele tematów, ale widze nikt nie miał identycznej sytuacji, albo nie mogę tego znaleźć. Proszę podpowiedzcie mi co będzie najwłaściwsze. Poniżej założenia: Paliwo: Prąd, źródło prądu taryfa G12 + PV ok. 8.8 kWp Powierzchnia domu ok. 140m2 użytkowej, po posadzce ok. 180m2 Ogrzewanie: wodne, podłogowe. I teraz mętlik w mojej głowie powstał przy technologii kotłowni:1. Planowałem kocioł elektryczny + bufor z zasobnikiem CWU. Jednak po co mi kocioł, skoro mogę zamontować grzałki w buforze, a to przecież to samo. 2. Jeśli bufor nagrzewam na maksa, np 85 stopni, to jak to wpuścić w podłogówkę, której czynnik powinien mięc 30-40 stopni. 3. Co z C.W.U - wężownica w buforze? Bufor 2w1 z zasobnikiem CWU? - tu już kompletnie nie wiem co zrobić, wszystkie posty pomijają co robić w lecie, gdy nie potrzeba C.O. - proszę o pomoc w tym temacie i wyjaśnienie jak to zrobić najlepiej. 4. Chce mieć w przyszłości (lub jak starczy pieniędzy na etapie budowy) podłączyć kominek z płaszczem wodnym do bufora. 5. A może zrezygnować z wodnego ogrzewania podłogowego w zamian za kable grzejne? Jak wtedy zrealizować kotłownie? Posty sugerujące pompę ciepła proszę sobie darować, bo nie będę PC robił - nie stać mnie. Bardzo proszę o doradztwo i z góry dziękuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) 1. Planowałem kocioł elektryczny + bufor z zasobnikiem CWU. Jednak po co mi kocioł, skoro mogę zamontować grzałki w buforze, a to przecież to samo. Nie to samo, bo kocioł ma zazwyczaj wbudowaną pompę obiegową, naczynie przeponowe i automatykę sterującą temperaturą zasilania. Przy grzałkach w buforze musisz to dorobić. Bufor jednocześnie do CO i CWU to słabe rozwiązanie, bo musisz w nim utrzymywać temperaturę potrzebną do CWU co oznacza zbędne straty postojowe. 2. Jeśli bufor nagrzewam na maksa, np 85 stopni, to jak to wpuścić w podłogówkę, której czynnik powinien mięc 30-40 stopni. Dom, co potrzebuje 30-40* chcesz grzać prądem? Zweryfikuj plan. Przelicz OZC. Sprawdź projekt podłogówki. Pewnie dosyć szybko zwróci się PC. A technicznie to grupę mieszającą montujesz - miesza chłodną wodę z powrotu z gorącą z zasilania tak, żeby uzyskać potrzebną temperaturę w podłodze (do tego automatyka, bo ta temperatura zależy od temperatury za oknem i zysków). 4. Chce mieć w przyszłości (lub jak starczy pieniędzy na etapie budowy) podłączyć kominek z płaszczem wodnym do bufora. Niepotrzebna komplikacja układu. 5. A może zrezygnować z wodnego ogrzewania podłogowego w zamian za kable grzejne? Jak wtedy zrealizować kotłownie? Zasobnik CWU z grzałką.... Czy o co pytasz? Posty sugerujące pompę ciepła proszę sobie darować, bo nie będę PC robił - nie stać mnie. To trzeba było dołożyć termoizolacji i/lub rekuperator. Jak kogoś nie stać na dom zużywający mało kWh to trzeba instalować źródło ciepła produkujące tanie kWh ciepła. A co do PV, to co zrobisz, jak zmienią okres rozliczeniowy np. do trzech miesięcy, wprowadzą opłatę od mocy przyłączonej PV czy zwiększą potrącenia? Na takie ryzyko Cię stać? Edytowane 19 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grosik22 19.03.2021 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Nie to samo, bo kocioł ma zazwyczaj wbudowaną pompę obiegową, naczynie przeponowe i automatykę sterującą temperaturą zasilania. Przy grzałkach w buforze musisz to dorobić. OK, mój błąd - za bardzo uprościłem sprawę. Bufor jednocześnie do CO i CWU to słabe rozwiązanie, bo musisz w nim utrzymywać temperaturę potrzebną do CWU co oznacza zbędne straty postojowe. No właśnie. Jest mnogość rozwiązań, zbiorniki 2w1, kumulowane, z wężownicami... Dla CWU potrzeba ok. 60*, do podłogówki 30-40* - jak to ugryźć? Dom, co potrzebuje 30-40* chcesz grzać prądem? Zweryfikuj plan. Przelicz OZC. Sprawdź projekt podłogówki. Pewnie dosyć szybko zwróci się PC. Chodzi o temperaturę wody (czynnika) w podłogówce. Co do sposobu grzania, nie mam wyboru - tylko prąd. Niepotrzebna komplikacja układu. Wydawało mi się, że kombinowanie ogrzewania elektrycznego z kominkiem jest pożadane, szczególnie, że tak czy siak kominek jest w planie Zasobnik CWU z grzałką.... Czy o co pytasz? Tu chodzi mi o to, ze może bufor osobno, zasobink CWU osobno. To trzeba było dołożyć termoizolacji i/lub rekuperator. Jak kogoś nie stać na dom zużywający mało kWh to trzeba instalować źródło ciepła produkujące tanie kWh ciepła. Termoizolacji będzie 20cm - a poza tym nie chcę się wdawać w dyskusje o PC. A co do PV, to co zrobisz, jak zmienią okres rozliczeniowy np. do trzech miesięcy, wprowadzą opłatę od mocy przyłączonej PV czy zwiększą potrącenia? Na takie ryzyko Cię stać? Kupię akumulatory A co będzie jak wprowadzą podatek od pomp ciepła, bo zabierasz ciepło z otoczenia? - Zostawmy to gdybanie na kiedy indziej, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Chodzi o temperaturę wody (czynnika) w podłogówce. Co do sposobu grzania, nie mam wyboru - tylko prąd. Zawsze jest wybór. Sam piszesz o kominku - to i kocioł na pellet może być chyba? Wydawało mi się, że kombinowanie ogrzewania elektrycznego z kominkiem jest pożadane, szczególnie, że tak czy siak kominek jest w planie Do tego trzeba dorobić orurowanie, automatykę, naczynie przeponowe, pompę - taki kocioł/kominek to spory koszt i komplikacja układu. Ale fakt, żeby rozwiązanie było legalne, to bez kominka się pewnie nie obejdzie - ale wystarczy tania koza. Tu chodzi mi o to, ze może bufor osobno, zasobink CWU osobno. Przy kablach nie montujesz buforu - bo po co? A co będzie jak wprowadzą podatek od pomp ciepła, bo zabierasz ciepło z otoczenia? - Zostawmy to gdybanie na kiedy indziej, dobrze? Słyszałeś o pomyśle wprowadzenia podatku od PC? Ja nie. Ale OK, zostawmy PC. Ale wiesz, że falowniki już (w zimie) odłączają się przez przekroczone napięcie jak przyświeci słońce?). A co będzie w czerwcu? Zamiast odkładać prąd na zimę falowniki w szczycie nasłonecznienia seryjnie będą się odstawiać. A ZE od dawna naciskają na rozwiązanie tego problemu: Podobnie ocenił to wiceprezes Tauronu Jerzy Topolski w rozmowie z PAP. Zdaniem Topolskiego, jednym z rozwiązań mogłoby być wprowadzenie zmian współczynników opustów, czy skrócenie możliwego okresu magazynowania nadwyżek wyprodukowanej energii z 365 dni do np. trzech miesięcy. Edytowane 19 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grosik22 21.03.2021 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 To może jeszcze raz, bo odlecieliśmy od tematu: Będzie kocioł elektryczny (prawdopodobnie EKCO.MN3 Kospel), ogrzewanie podłogowe, wodne. Jaki najlepiej dobrać do tego bufor/zbiornik akumuacyjny, mając na uwadzę fakt, że w przyszłości chce podłączyć jeszcze kominek z płaszczem wodnym? -zbiornik akumulacyjny z wężownicą do co?- zbiornik akumulacyjny z dwiema wężownicami?-Zbiornik kombinowany z wężownicą w zbiorniku wewnętrznym,-Zbiornik kombinowany z wężownicą w zbiorniku zewnętrznym,-Zbiornik kombinowany bez wężownic- zbiornik kombinowany z wężownicami w zbiorniku wewnętrznym i zewnętrzym Prosze o porady/sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts