dawiddur 06.02.2022 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Ewolucja mojego domu, moich zapytań w tym wątku doszła do stanu obecnego... jest 220m2 dachu dwuspadowego w mojej stodole, pełne deskowanie membrana Doerken DELTA®-MAXX PLUS, i dalej dachówka ceramiczna. Zaprojektowaną mam wełnę 30cm. Dziś wełna 0,033 2x15cm kosztuje mnie ok. 100zł/m2. 30cm piany Purios to dokładnie 110zł/m2. O kosztach robocizny za ułożenie wełny w dwóch warstwach nie chcę wspominać. Dziś skłaniam się ku pianie bezpośrednio na deskę. Według akredytowanego czy certyfikowanego wykonawcy to jak najbardziej właściwa metoda. Chcę być obiektywny i jakbym nie szukał ciężko mi znaleźć przewagę na wełny. Nawet niższa lambda najpewniej wyrówna się z pianą z uwagi na znaczną różnicę w precyzji aplikacji, szczelności izolacji. temat poddaje pod dalszą dyskusję.Ceny, które podaje wyżej, są z dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian2022 14.02.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Temat uderza bezpośrednio w istotę tego forum. Kręci gównoburze nad wyższością wełny nad pianą i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.02.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Zastanawia mnie jedno dlaczego np w Niemczech nikt nie robi pianą dachu a co by nie mówić oni nas wyprzedzają od zawsze co najmniej 30 lat do przodu i nikt chyba nie zaprzeczy więc dlaczego oni tego nie robią ? widocznie mają większą wiedzę i wolą tradycyjnie wełną robić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 14.02.2022 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Zastanawia mnie jedno dlaczego np w Niemczech nikt nie robi pianą dachu a co by nie mówić oni nas wyprzedzają od zawsze co najmniej 30 lat do przodu i nikt chyba nie zaprzeczy więc dlaczego oni tego nie robią ? widocznie mają większą wiedzę i wolą tradycyjnie wełną robić . Możemy tez zapytać dlaczego Kanada, USA i skandynawia robi pianę i temat kręci się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.02.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Zastanawia mnie jedno dlaczego np w Niemczech nikt nie robi pianą dachu a co by nie mówić oni nas wyprzedzają od zawsze co najmniej 30 lat do przodu i nikt chyba nie zaprzeczy więc dlaczego oni tego nie robią ? widocznie mają większą wiedzę i wolą tradycyjnie wełną robić . https://www.ipurtec.de/pu%20schaumdaemmung.htm PUR-Schaum-Isolierung wystarczy wpisać w YT czy wyszukiwarkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts