Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie ścian z gazobetonu od wewnątrz

Recommended Posts

Jaką technologię byście polecili? Tynk cementowy czy gipsowy? Ręcznie czy maszynowo? Przeczytałem parę dyskusji forumowych na ten temat, np. tutaj, ale nie znalazłem bezpośredniej odpowiedzi na swoje pytanie. Domek jest nieduży (65 mkw.), z bloczków gazobetonowych łączonych na klej (załączam zdjęcie), do otynkowania jest także wieniec. Z zewnątrz będzie ocieplenie ze styropianu, na stropie wełna. Jeśli chodzi o priorytety, to ważniejsze jest "tanio i dobrze", niekoniecznie "szybko" ;)

IMG_1364.jpg

Edytowane przez Marcowy70

Tynk tradycyjny - cementowo - wapienny.

Jeśli chcesz mieć potem gładkie ściany można położyć gładź..

Dzięki :) Ściany nie muszą być idealnie gładkie.

I jeszcze pytanie: jeśli na wiosnę otynkuję dom od środka, czy jesienią będzie można kłaść styropian na elewację? Tzn. czy woda zdąży odparować z bloczka? O konieczności takiej przerwy wspominał mi fachowiec, który ocieplał dom sąsiada.

Spokojnie, można układać , nawet wcześniej wilgoć z tynków wydostaje się przez wentylację, okna, drzwi , przenikanie przez ściany jest znikome.

Nawet pokusiłbym się o stwierdzenie , że czynności te można wykonać równocześnie - bez jakichkolwiek obaw na negatywne skutki.

Pozdrawiam

• Like 1

Bardzo dobry efekt uzyskałem nakładając na ściany wewnątrz, siatkę z białym klejem, tak jak na ocieplenie styropianem, potem następna warstwa kleju zatarta jak tradycyjny tynk wapienno-cementowy.

Tynk ma grubość ok 2-3mm

Przed gruntowaniem pod malowanie, ściany przetarto papierem ściernym na żyrafie.

Tynkowanie wykonała ekipa od ociepleń w okresie zimowym.

Tynk ma grubość ok 2-3mm

W razie W masz problem nie tylko z ubezpieczycielem, ale też z prokuratorem, jak ktoś zemrze czy dozna uszczerbku z powodu pożaru wywołanego przez instalację elektryczną.

Rozporządzenie w sprawie WT.

§ 187.

[...]

2. Dopuszcza się prowadzenie przewodów elektrycznych wtynkowych, pod warunkiem pokrycia ich warstwą tynku o grubości co najmniej 5 mm.

Jaką technologię byście polecili? Tynk cementowy czy gipsowy? Ręcznie czy maszynowo?
Gipsowy twardy typu knauf diamant lub nida zeta i maszynowo.

Nie potrzeba póxniej żadnych gładzi, robisz raz a porządnie. Naprawa takiego tynku szybka i bezśladowa, czego nie da się zrobić przy tynku cem-wap.

Gipsowy twardy typu knauf diamant lub nida zeta i maszynowo.

Nie potrzeba póxniej żadnych gładzi, robisz raz a porządnie. Naprawa takiego tynku szybka i bezśladowa, czego nie da się zrobić przy tynku cem-wap.

mam tynki z nida zeta i naprawdę dobrze zrobione maszyną i też myślałem, że nie trzeba "dopracować" tynków gładzią ...:), tynki zrobione pod malowanie to bajka dla naiwnych :) no ale ja jestem bardzo wymagającym inwestorem :) i na pewno robiąc ponownie tynki znowu była by nida zeta ...

mam tynki z nida zeta i naprawdę dobrze zrobione maszyną i też myślałem, że nie trzeba "dopracować" tynków gładzią ...:), tynki zrobione pod malowanie to bajka dla naiwnych :) no ale ja jestem bardzo wymagającym inwestorem :) i na pewno robiąc ponownie tynki znowu była by nida zeta ...
Ja mam knauf diamant i wystarczyło przeszlifować żyrafą, papierem 100, tak sto, i prawie się świeciły jak psu ..... Drugi raz zrobiłbym dokładnie tak samo i tym samym.

Zaleta, już po pomalowaniu w razie potrzeby załatania dziur, rowków itp. po dodatkowych pracach np. dołożeniu albo przeniesieniu jakiś kabli, nie ma śladu po pracach i konia z rzędem temu co znajdzie takie miejsce.

W razie W masz problem nie tylko z ubezpieczycielem, ale też z prokuratorem, jak ktoś zemrze czy dozna uszczerbku z powodu pożaru wywołanego przez instalację elektryczną.

Rozporządzenie w sprawie WT.

§ 187.

[...]

2. Dopuszcza się prowadzenie przewodów elektrycznych wtynkowych, pod warunkiem pokrycia ich warstwą tynku o grubości co najmniej 5 mm.

Mam to głęboko w ...

Aby tłuszcz z kabli nie wyłaził na widok publiczny, leżą one w bruzdach zaszpachlowanych przed tynkowaniem. To jakieś 2-3 cm w głąb od farby na ścianie.

Wybieraj ekipę, nie technologię. Pooglądaj ich prace (z łatą i winklem).

Ja bym zdecydowanie wybrał ponownie swojego wykonawcę i CW.

dokładnie, można mieć materiał premium a przyjdzie ekipa paproków... Obecnie na rynku są bardzo dobre materiały : tynki, farby, kleje ...etc, natomiast problem to niska a wręcz bardzo niska kultura techniczna 90 % wykonawców - często niedouczonych ( bo się nie chce...) i bez zaplecza narzędziowego. To tak jak by naprawić BMW młotkiem i flexem.

Na forum Muratora nawet zadając banalne pytanie można mieć pewność, że wywoła się wojnę. A przynajmniej wojenkę... :yes:

A wracając do rzeczy: wykonawca tynków c-w polecony w zaprzyjaźnionym składzie ma pierwszy wolny termin w lipcu :o Co ciekawe, znacznie szybciej (w maju) może położyć tynki gipsowe. Skąd to się bierze? Dostępność urządzeń? Technologia? To mały domek, więc - niezależnie od opcji - zlecenie da się pewnie obrobić w 1-2 dni. No i gładkość lustrzana nie jest mi potrzebna, w każdym razie gładzi już nie zamierzam kłaść.

Na ogłoszenie na na fixly.pl odpowiadają jakieś podejrzane firmy, więc chyba jednak poczekam na ten lipiec. Choć miałem nadzieję, że w lipcu to już zamieszkam :(

Dzięki Wam wszystkim za porady 8)

Edytowane przez Marcowy70

Szanowni Państwo,

Jeżeli nie mamy doświadczenia, to najlepiej skorzystać z pomocy fachowców, którzy otynkują wnętrza maszynowo. Jest to metoda tańsza, bardziej praktyczna i mniej czasochłonna. W przypadku samodzielnego tynkowania, dobrym rozwiązaniem do stworzenia warstwy wierzchniej jest zastosowanie gładzi, np. Śnieżka Acryl-Putz® ST10 Start. Przy pomocy gładzi można bez większego problemu uzyskać efekt równych, gładkich i śnieżnobiałych ścian, które po szlifowaniu i gruntowaniu będą gotowe do malowania.