Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmorówka pod drzwi balkonowe

KubaDomGalena2

Recommended Posts

Witam w tym tygodniu umnie robili pomiary okien oraz drzwi tarasowych. I okazało się że trzeba podmorowac pod drzwi tarasowe podmorowac ok. 21 cm że względu na wysokość posadzki. (15 CM ocieplenia, 6cm wylewka+1,5/2cm płytka z klejem co daje nam łączna wysokość ok 22.5 cm) ze względu na wielkość tych dzwi ok 350cm szerokości, majster kazał mi podmorowac pod ramę na wysokość maksymalną 21 cm i szerokość 8 cm dodam że rama będzie miała grubość 92mm. Więc zastanawiam się jakim materiałem to zrobić suporkiem czy lepsza będzie silka? Która nie będzie tak przmarzac.

Jest to bardzo newralgiczne miejsce więc radzę rozsądek i pełen profesjonalizm. Ma tam nie być mostka cieplnego który może powodować poważne kłopoty w przyszłości.

Nie wiem skąd informacja, że silikat nie przemarza? - więc od razu to skrytykuję.

Przede wszystkim przeczytać ten artykuł: https://muratordom.pl/budowa/okna/prog-pod-oknem-tarasowym-jak-zaizolowac-i-uniknac-mostkow-termicznych-aa-JPbh-E7at-9vB8.html a potem zastanowić się jak to będzie wyglądało u Ciebie.

Pozdrawiam

I chciał bym też uniknąć z czasem wyginania się ramy

:confused: czy To Twój problem - rozwiązanie powinni zaproponować producenci/dostawcy okna - aby zapewnić i prawidłowy montaż i gwarancję. Oni są najbardziej kompetentni do tego tupu zaleceń, a nie Ty z Twoim wyborem silikat czy gazobeton.

Jak pęknie szyba , alb będzie pękać co roku( jak to bywa nawet tu na forum przy nieprawidłowym montażu) to u kogo będziesz to reklamował? Ile będzie Cię to kosztować? Będziesz się włóczyć o sądach?.

Przecież Twoje okno(nie podajesz wszak wymiarów) nie jest największe, są okna na całe ściany, przez kilka poziomów i tam też należy zachować i prawidłowy montaż i utrzymać gwarancję.

gf-PJvW-d7cR-aYqH_drzwi-tarasowe-przesuwne-664x442-nocrop.jpg

Poszerzenia systemowe tez będzie trzeba docieplić. Tak jak podmorowke

Nie tak. Jak dajesz poszerzenie, to zajmuje z 7-8cm i resztę możesz ocieplać. Jak podmurujesz, to masz te 18cm materiału o znacznie gorszej lambdzie, od EPS.

Od zewnątrz poszerzenia czy podmurówki drzwi nie zaizolujesz, bo nie będzie jak stabilnie zamontować dojścia do drzwi - no, może jak dasz taras drewniany, to te kilka(naście) cm może wisieć nad EPS/XPS.

Styropian będzie zachodził ok. 1.5 cm na ramę okieną

No i co to jest? Mostek jak Berlin. A od środka zamiast styro i wylewki do okna będziesz miał bloczek. idiotyzm. Ja mam 11 okien balkonowych i wszystkie na poszerzeniach. Na pietrze z 15-16cm , na parterze z 25cm. A i tak jest przy samym oknie odrobinę chłodniej pod stopą. Ja już miałem okna balkonowe na betonie postawione. W developerce. Mróz na metr wgłąb mieszkania.

Witam w tym tygodniu umnie robili pomiary okien oraz drzwi tarasowych. I okazało się że trzeba podmorowac pod drzwi tarasowe podmorowac ok. 21 cm że względu na wysokość posadzki. (15 CM ocieplenia, 6cm wylewka+1,5/2cm płytka z klejem co daje nam łączna wysokość ok 22.5 cm) ze względu na wielkość tych dzwi ok 350cm szerokości, majster kazał mi podmorowac pod ramę na wysokość maksymalną 21 cm i szerokość 8 cm dodam że rama będzie miała grubość 92mm. Więc zastanawiam się jakim materiałem to zrobić suporkiem czy lepsza będzie silka? Która nie będzie tak przmarzac.

Mam podobny układ, czyli 15cm styropianu i wylewka 7cm.

Nie zamierzam niczym podmurowywać. Zamiast tego na całą tą wysokość chcę dać ciepłą podwalinę z XPS (klasy 700) albo klinaryt.

Bloczek BK byłby dobry (cieplejszy niż silikat), ale jest kruchy i duże ryzyko, że pod obciążeniem pracującego okna/drzwi tarasowych (im większe szklenie tym mocniej) po paru latach zacznie pękać a to może zniszczyć hydroizolację pod drzwiami.

Jak koniecznie podmurować to albo cegłą pełną albo wylać z betonu, co i tak trzeba odpowiednio ocieplić. Sporo roboty, a ile na tym zaoszczędzisz w porównaniu do kosztu ciepłej podwaliny? Jakieś frytki pewnie.

Czy nie może być podmurówka z pumeksu a na to coś w rodzaju ciepłego parapetu XPS? Wówczas XPS amortyzuje drgania i jest ciepło i trwale.

Ale to pytanie o dostawcy drzwi czy mają w ofercie i jaki gruby.

Pod oknem tak się robi, ale pod oknem jest kilka warstw bloczka a nie jedna i to jednak trochę inaczej pracuje (okna nie otwierasz/zamykasz pierdylion razy w ciągu dnia, nie łazisz po progu, itp.).

Choć jak dać warstwę XPS na podmurówce z bloczka to i tak lepiej niż bez. Tylko czy oszczędność na pełnowymiarowej podwalinie warta jest dodatkowej roboty z murowaniem, obróbką, itd.