Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła dla 8 budynków

bsarlej

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś ma doświadczenie z większymi pompami ciepła? Muszę ogrzać osiem nowych całorocznych budynków (65m2 każdy) na jednej działce i rozważam:

1) jedna pompa ciepła z DZ na wszystkie budynki.

2) osobne pompy powietrze-woda na każdy budynek

3) ogrzewanie gazem (jest dostępny sieciowy).

Każdy budynek ma 20cm izolacji w ścianach i 35cm w dachu. Bryła prrostokątna, okna 3-szybowe.

Brak miejsca na PV (budynki w lesie).

Wstępna analiza pokazuje, że instalacja gazowa będzie najlepsza kosztowo (gaz tańszy w instalacji - 8 kotłów z zasobnikami cwu), a koszty eksploatacji wychodzą na porównywalne).

Ze względu na grunt (skały) DZ to 3-4 odwierty po 100m.

5100kWh/rok/domek z uwzględnieniem cwu przy 4 osobach.

6500kWh/rok/domek jw, ale bez rekuperacji.

Wychodzi dużo, ale przy domkach pod wynajem (to pierwsza tego typu inwestycja, z którą mam do czynienia) nie łudziłbym się w zakresie oszczędnego używania ogrzewania przez turystów. Roczne zużycie będzie mniejsze (bo w okresie październik-listopad i marzec-kwiecień będzie dosyć pusto, a tego nie uwzględniam do obliczeń).

Szukam najlepszego rozwiązania, żeby złożyć właściwe wnioski o warunki przyłączenia (jeśli pompa, to większa moc przyłącza energii elektrycznej, a jesli gaz, to odpowiednio mniej prądu + przyłącze gazu) - na etapie projektu budowlanego zużycie może trochę spaść (jak już będzie dokładnie policzone), ale na to nie liczę.

Witam,

czy ktoś ma doświadczenie z większymi pompami ciepła? Muszę ogrzać osiem nowych całorocznych budynków (65m2 każdy) na jednej działce i rozważam:

1) jedna pompa ciepła z DZ na wszystkie budynki.

2) osobne pompy powietrze-woda na każdy budynek

3) ogrzewanie gazem (jest dostępny sieciowy).

Ja mam doświadczenie z takimi systemami.

Wszystko zależy co chcesz uzyskać.

Do grzania gaz wyjdzie najtaniej.

Jak chcesz jedno urządzenie do grzania i chłodzenia, to są do tego celu trochę inne pompy ciepła:

https://www.swegon.com/products/cooling-heating/air-cooled/zeta-rev-hp-xt/

Inwestycyjnie najtańszy będzie zestaw indywidualnych źródeł: kocioł gazowy + split

Dzięki za info:)

Dobrze liczę, że koszty eksploatacyjne dla ogrzewania + cwu będą zbliżone między PC i gazem? W przypadku PC ogrzewanie wychodzi mi taniej, ale cwu będzie w większym stopniu dogrzewane grzałkami i wtedy sumarycznie wyjdzie mniej więcej podobnie (i tu pojawia się smutek ze względu na brak miejsca na PV:/)?

Dobrze liczę, że koszty eksploatacyjne dla ogrzewania + cwu będą zbliżone między PC i gazem?

W przypadku PC ogrzewanie wychodzi mi taniej, ale cwu będzie w większym stopniu

dogrzewane grzałkami i wtedy sumarycznie wyjdzie mniej więcej podobnie

Pompę dobiera się w zależności od mocy cieplnej budynku - czyli w kW,

Koszty ogrzewanie PC a gaz to ok; 40 % taniej dla PC,

Przy ogrzewaniu 8 budynków PC ;

- korzystniej podzielić to na mniejsze grupy